Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grafitowy styropian - jakiego kleju użyliście?

fighter1983

Recommended Posts

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mąż klei właśnie styropian grafitowy klejem Weber KS125 i mówi że jest rewelacyjny bardzo mocno trzyma już na drugi dzień. Styropian oczywiście przetarty papierem ściernym

ja też kleiłem na ten klej, nie przecierałem styropianu, cały dom jest tylko na kleju...nie kołkowałem go wcale.

• 3 weeks później...

Styropiany Grafitowe powinno się przyklejać klejami do wykonywania warstwy zbrojenia lub klejami poliuretanowymi. Producenta wybierz sam:) Nie stosuj typowego kleju do przyklejania płyt styropianowych!

Wszystkie kleje na bazie cementu powinno się stosować przy temp.min. +5 C, podobnie kleje poliuretanowe! Jest co prawda kilku producentów na rynku, którzy mają w swojej ofercie kleje, które można stosować w temp. min 0 C, ale to chyba dość ryzykowne stosować takie produkty.

Trzeba pamiętać, że kleje na bazie cementu (popularne kleje w workach) wysychają nie tylko w wyniku odparowywania wilgoci, ale także w wyniku wchłaniania wilgoci przez ścianę. W praktyce wygląda to tak, że jeśli przylkei się styropian w ciągu dnia, to wieczorem zaprawa jest już na tyle związana, że nie straszny jej nawet mróz. Przy obecnych temperaturach z powodzeniem możesz przyklejać styropian. Pamiętaj też, że im dłużej wysycha zaprawa tym większą wytrzymałość osiągnie w przyszłośći - to taka cecha zapraw cementowych:)

Kupilem worek Termoorganiki SP-KU. Przykleilem wczoraj plyte na 6 plackow ;-). Po jakim czasie probowac ja odkleic? Michal

ja sprawdzałem po 5 dniach.... pamiętajże klei się na "wianuszek" do tego ze dwa placki po środku, robi się tak żeby ograniczyć ruch powietrza między ścianą a styro...

Ja kleiłem na klej webera ks125 styro grafitowe bez kołkowania - wszystko trzyma drugi rok.

ja sprawdzałem po 5 dniach.... pamiętajże klei się na "wianuszek" do tego ze dwa placki po środku, robi się tak żeby ograniczyć ruch powietrza między ścianą a styro...

Ja kleiłem na klej webera ks125 styro grafitowe bez kołkowania - wszystko trzyma drugi rok.

Tzn czy nalezy kleic na ramke? Jak powinno nakladac sie klej? Dzieki!

Tzn czy nalezy kleic na ramke? Jak powinno nakladac sie klej? Dzieki!

dokładnie tak!! na youtub są filmiki jak nakładać klej, ja formowałem kielnią dość gruby wałek wkoło styropianu plus dawałem ze dwa placki w środek i dokładając do ściany wmasowywałem płytę tak długo aż mi zaczął wypływać bokami klej który zbierałem kielnią.....trochę zabawy z tym było ale wiem że mam zrobione porządnie.

Czy tworzenie ramek, w ktorych bedzie zamkniete powietrze, nie bedzie powodowac wykroplania sie wody w tych zamknietych polach? M.

a czy w zamkniętych komorach okien masz wodę?? zarówno zespolone szyby jak i rama składa się ze szczelnych komór z powietrzem i tam jakoś wody nie ma ..... właśnie o to w tym wszystkim chodzi żeby wytworzyć szczelną poduszkę powietrzną która dodatkowo izoluje... zauważ że im więcej przegród z powietrzem tym cieplej np. okno 5-cio komorowe jest zimniejsze od 6-cio

użyj tego na którym jest napisane że nie wymaga kolkowania

Czytaj - ulegnij marketingowi :p Nie ma na rynku kleju do mocowania plyt styropianowych ktory nie wymaga kolkowania w kazdych warunkach i w kazdym przypadku.

mar1982kaz - nie popelniaj bledu wielu forumowiczow - jezeli cos sie sprawdzilo u Ciebie - super.... nalezy sie cieszyc, jednak niekoniecznie sprawdzi sie to u kogos innego.

Na dobra sprawe jak podrazysz troszke temat to Weber wyluszczy Ci ile gwiazdek jest przy tym "nie wymaga kolkowania" takie wiesz... gwiazdeczki z drobnym druczkiem :)

Czytaj - ulegnij marketingowi :p Nie ma na rynku kleju do mocowania plyt styropianowych ktory nie wymaga kolkowania w kazdych warunkach i w kazdym przypadku.

mar1982kaz - nie popelniaj bledu wielu forumowiczow - jezeli cos sie sprawdzilo u Ciebie - super.... nalezy sie cieszyc, jednak niekoniecznie sprawdzi sie to u kogos innego.

Na dobra sprawe jak podrazysz troszke temat to Weber wyluszczy Ci ile gwiazdek jest przy tym "nie wymaga kolkowania" takie wiesz... gwiazdeczki z drobnym druczkiem :)

tak się składa że dobrze zorientowałem się w kleju webera (ks125) i nie ma tam żadnych haczyków, dzwoniłem do przedstawiciela firmy i ten powiedział mi że jeżeli będe kleił na wianuszek plus parę placków po środku to nic nie ma prawa odpaść, zaznaczył żeby 40% powierzchni płyty było przyklejone do ściany - wmasowywałem każdą płytę i spokojnie klej oblepiał wtedy ponad połowę styropianu. Ważne też jest żeby powierzchnia ściany była czysta, jak robiłem próby to za każdym razem odrywałem płytę po drobniutkim kawałku a klej z resztkami styro. musiałem skuwać młotkiem. na worku jest wyraźnie napisane że nie wymaga żadnego dodatkowego mocowania do 12 metrów.... czyli do 4 piętra

hahah i teraz niech da Ci to na pismie :)

Niech Ci da na pismie on lub dzial techniczny ze klejac plyty styropianowe na tym kleju nie wymaga sie kolkowania

na 100% tego nie otrzymasz na pismie. Zaklad?

Ja wiem jak Ci ta proba wyszla, spodziewalem sie tego,, klej jest niezly rzeczywiscie, ale wkurza mnie takie pisanie bzdur na opakowaniu....