Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grafitowy styropian - jakiego kleju użyliście?

fighter1983

Recommended Posts

ATLAS STOPTER K-20 - przyczepność: beton ≥ 0,6 MPa, styropian ≥ 0,1

ATLAS GRAWIS U - przyczepność: beton ≥ 0,3 MPa, styropian ≥ 0,1 MPa

Dane ze strony producenta. Chodzi o przyczepność do betonu?

Nie tylko do betonu.

Proszę zauważyć, że jeśli do jednego materiału ma lepszą przyczepność, to do styropianu ten parametr też będzie lepszy, a zwłaszcza grafitowego..

Podane wartości są normowe i znaczają tyle, że produkt spełnia,przewyższa próg wymagań.

Proszę też wziąć pod uwage, że grafit obniża adhezję kleju, bo badania są wykonywane na zwykłym styropianie białym.

Dlaczego przyczepność do styropianu w badaniach jest wymagana na takim poziomie?

Dlatego, że powyżej pewnych wartości przyczepności do styropianu nie da się zbadać.

Styropian ulegnie rozerwaniu w swojej strukturze. Nie da się więc zbadać tej rzeczywistej przyczepności poza próg wytrzymalości styropianu na rozerwanie.

Zaręczam jednak, że przyczepność kleju do powierzchni styropianu jest o wiele wieksza niż to co jest podawane zgodnie z normą.

Warto sie wtedy sugerować własnie tą drugą wartością, przyczepności do podłoża.

Im wyższa tym także będzie wyższa przyczepność do styropianu.

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Proszę też wziąć pod uwage, że grafit obniża adhezję kleju, bo badania są wykonywane na zwykłym styropianie białym.

.

Ma Pan jakies wyniki badan potwierdzajace ten fakt czy sa to przypuszczenia?

Czyzbyscie byli kolejna firma za Weberem ktora to produkuje "klej do styropianu grafitowego?"

Ma Pan jakies wyniki badan potwierdzajace ten fakt czy sa to przypuszczenia?

Czyzbyscie byli kolejna firma za Weberem ktora to produkuje "klej do styropianu grafitowego?"

Oczywiście, że nie są to przypuszczenia, tylko fakt, w dodatku poparty badaniami. :D

I nie tylko badaniami, także rzeczywistymi sytuacjami na realizacjach.

Na temat specjalnego kleju do styropianu grafitowego Atlas nic mi nie wiadomo.

Do przykelejania jednak styropianu grafitowego rekomendujemy najbogadszy recepturowo i najpewniejszy nasz produkt do przyklejania płyt styropianowych jakim jest STOPTER K-20. Można na niego przyklejać każdy styropian. XPS, EPS, Elastyfikowany i ten właśnie grafitowy. Jest on również przeznaczony do wykonania warstwy zbrojącej z siatką, oraz znajduje się w wymagającym systemie Atlas Ceramik z okładziną z płytek.

Nie wiem dlaczego się Pan dziwi, że do tego celu proponowane są mocniejsze, bogadsze kleje, lub jeśli jakiś producent będzie miał popyt, to klej specjalnie do styropianu grafitowego?

Proszę sobie porównać powierzchnię zwykłego i grafitowego styropianu.

Grafitowy jest jakby "tłusty" na powierzchni, właśnie od tego grafitu.

Nie każdy klej się dobrze do takiej powierzchni trzyma.

Atlas zaś nie musi takiego specjalnego kleju tworzyć.

Atlas od dawna ma taki klej, który może być skutecznie używany do styropianu grafitowego.

Jest to właśnie Stopter K-20.

a mozna te badania obejrzec?

Szanowny Panie... w ten sposob okazuje sie, jak to jest z producentami systemow docieplen.... pojawil sie eps grafitowy, pojawily sie problemy z klejeniem go, pojawili sie handlowcy szukajacy naiwnych, to wszytsko razem wziete powoduje powstawanie takich bzdurnych wpisow jak wlasnie "klej nadajacy sie do klejenia plyt grafitowych"

Otoz powiem Panu tak: porzadny producent, porzadny klej i stosowanie we wlasciwych warunkach.... i nie trzeba "super kleju do eps graitowego"

190S (zwykly klej do styropianu Caparola) albo klej ISPO (ze STO) to tez zwykly klej do styropianu.

Zadnych cudow nie trzeba.... przechowywac eps grafitowy zgodnie z zaleceniami producenta, czyli tak aby nie byl wystawiony na Slonce, klejenie na rusztowaniach z zastosowaniem siatek... i okazuje sie ze mozna... nie trzeba "specjalnego kleju do eps grafitowego".

Jaka adhezja?! Jakie tluste powloki?

Dziwie sie temu, ze dopiero powstanie grafitowych styropianow naklonilo producentow do produkcji jak Pan to nazywa "mocniejszych, bogatszych klejow" czyli co... te pozostale to "pioch i cement?" takie wnioski nalezaloby wyciagnac.

Generalnie: producent rozgraniczajacy produkty do klejenia eps bialego i grafitowego to dla mnie jedna z 2 opcji: albo szajs ktory trzeba wzbogacac, albo marketingowy belkot.

Hmm.:cool:

Pana pretensje są skierowane trochę nie w tą stronę, albo czegoś Pan nie doczytał w tym co napisałem.

STOPTER K 20 to nasz najstarszy zwykły klej i najstarszy system do styropianu. Nie jest robiony specjalnie do styropianu grafitowego.

Więc Atlas nie wydziwia w tym temacie i nie tworzy specjalnego kleju ani systemu do tego typu styropianu, a jedynie wskazujemy który klej jest do tego najlepszy. Atlas nie jest producentem styropianu, jedynie chemi. Badamy jednak różne układy.

Co do ujawnienia badań, to prosze wybaczyć, ale nie uzyska Pan nic innego jak opinię i wnioski.

Może Pan moją wypowiedź potraktować jako oficjalną opinię.

Z przeprowadzonych badań wynika, że najlepszym i najmocniejszym klejem do styropianu grafitowego jest STOPTER K 20 i tak rekomendujemy. Co nie znaczy, że inne nasze kleje się do tego nie nadają. Najsłabszą przyczepność w tym układzie posiada Grawis S. Co nie znaczy jednak, że gdy dołożymy odpowiedniej staranności to nie będzie trzymał. W naszej rekomendacji bierzemy pod uwagę nie tylko zastosowany klej, ale także jakość EPS i wykonania robót.

Tak. pojawił się EPS grafitowy i przez jakiś czas nie było żadnych problemów.

Po pierwszym producencie zaczęli go wprowadzać następni. Zaczęła się konkurencja w tym segmencie.

Jakość stosowanego grafitu niestety ma duże znaczenie. Na ten temat jednak nie będę się rozwodził.

Czy to wina producenta kleju?

Zadam Panu pytanie.;)

A co Panu daje zastosowanie EPS grafitowego?

Jaka adhezja? Adhezja to przyczepność.

Nie tłuste, a jak tłuste. Prosze rozkruszyć grafit np. z ołówka i pobrudzić sobie nim palce.

Będzie Pan wiedział o czym piszę.

Aprobata Techniczna systemu docieplen (w tym takze Atlasa) okresla parametry jakie powinien spelniac EPS, czy w Waszej aprobacie (nie przegladalem, ale na 95% tak jest) jest zawarta informacja ze system docieplen o nazwie handlowej Atlas-cos tam cos tam mowi konkretnie i rozgranicza klejenie EPS grafitowego i bialego - zapewne nie.

Wniosek zatem jest jeden: nalezy trzymac sie AT systemodawcy, a nie belkotu marketingowcow i dziwnych opinii. Aprobata jakby nie bylo to jedyny oficjalny dokument wydany przez ITB po przebadaniu zestawu materialow do wykonania elewacji metoda lekka mokra.

Pierwszy lepszy dokument... nie wdajac sie w szczegoly to certyfikacja Atlasu

http://baza.atlas.com.pl/pliki/pl_2610_20120717_104153.pdf

W tym dokumencie mamy informacje, ze System Atlas Stopter ma okreslone wymagania co do stosowania produktow, w tym tez rodzaju materiału termoizolacyjnego w Aprobacie Technicznej o numerze AT-15-3662/2010

Za jakosc produktow stosowanych do tego systemu odpowiada Zakladowa kontrola produkcji i bierze za to odpowiedzialnosc.

Zatem prosze Pana.... sprawa wyglada tak: prosze udostepnic wskazana wyzej aprobate systemu (i inne) i trzymac sie AT a nie tworzyc wlasne historie o adhezji, tlustych wlasciwosciach EPS itd itd.... Dyrektora Dzialu Technicznego niech Pan poinformuje co Pan w imieniu firmy wypisuje, jako oficjalne stanowisko firmy Atlas sp. z o.o .. i zastanowi sie na 2x.

Co mi daje zastosowanie: nic - ja tego nie stosuje u siebie na domu, ja jestem handlowcem, czasami wykonawca. Dostarczam rozwiazania systemowe klientom indywidualnym i firmom wykonawczym.

Z tym AT nie wiem czy akurat nie trafilem w jakies inne rozwiazanie. Pan jako pracownik Atlasa powienien wiedziec ktora AT dotyczy rozwiazania ze styropianem. Jezeli zamierza Pan nadal prowadzic ta dyskusje prosze umiescic link do stosownej dokumentacji i mozemy porozmawiac na ten temat.

I jakie pretensje? O co konkretnie mam pretensje, bo przepraszam, nie wystarcza mi moj intelekt aby okreslic o co ja mam do Pana pretensje.

Edytowane przez fighter1983

Znam już ceny:

Grawis - 20zł

Stopter - 34zł

Nie sądziłem, że będzie aż taka różnica w cenie. Zostraniemy przy tym tańszym, lub tylko do przyklejenia styropianu weźmiemy stoptera...

Proszę nie wybierać produktu po cenie.

Uwzględniając całą dyskusję powyżej.

Do przyklejania i warstwy zbrojącej najlepszy jest STOPTER K 20.

Jeśli jest dla Pana za drogi, to lepiej wybrać SOPTERA K 10 (tylko do klejenia płyt)

Z innych klejów mozna też wykorzystać HOTERA U.

Proszę wybaczyć, ale odpowiedam za to co mówię i piszę, a nie za to jak to ktoś rozumie. :cool::D

Tak, w aprobatach i kartach produtów/systemów jest zapisane jakie EPSy.

Odysłam więc do kart technicznych i aprobat systemów.

Atlas nie udostepnia AT w sieci... albo nie znalazlem...

Malybialy.... Caparola sobie zastosuj ... jest jasno okreslone... Capatect 190S jest klejem do klejenia styropianu w tym tez grafitowego.

http://allegro.pl/listing/listing.php?string=caparol+190

190S: klejenie styropianu

190: klejenie styropianu+w.zbrojaca+klejnie welny+w.zbrojaca na welnie

No i masz Caparola...a nie Atlasa...

Aprobaty systemow KD600 i wszytskie karty techniczne masz dostepne w sieci, wiesz na czym stoisz a nie wrozysz z odpowiedzi szkoleniowca Atlasa, ktory nie raczy nawet zamiescic AT jak sie o to prosi.

No i masz Atlasa, a nie Caparola...

lol lol lol

Gdzie jest AT? bo nie widze... za glupi widocznie jestem

strona zglasza blad 404

http://www.atlas.com.pl/pl/strona/Error/65

Konkretnie AT na system docieplen chcialbym zobaczyc jezeli to mozliwe....

A nie karty poszczegolnych produktow

nooo i jest.... karta techniczna systemow, wystarczy.

Gdzie tam jest wpisane ze dla grafitowego styropianu jest wymagany jakis inny klej? kazdy z tych systemow podaje wymagania dla eps i co ciekawe: rekomandowane kleje dla styropianow TO w tym takze Platinium(Termonium) Plus.

Ani slowa o tym, aby stosowac inny klej dla grafitowego styropianu, ani slowa o adhezji itd.... marketing Pan uprawia :) i tyle.

Grafitowy styropian mozna spokojnie kleic dobrej jakosci klejem do EPS ... nie trzeba jakis cudow...

Drogi Panie kłania się czytanie ze zrozumieniem.:)

Dyskusja i moja wypowiedź tyczyła się pytania uzytkownika o zastosowanie i doradzenie pomiędzy klejami Stopter K 20 i Grawis U.

Udzieliłem odpowiedzi. Co zaiteresowany z tym zrobi jego rzecz.

Gdzie proponuję klejenie na jakieś specjalne kleje?

Stopter K 20 jest naszym najstarszym klejem do EPS.

Później powstał Stopter K 10 i Hotery, które też podołają temu zadaniu.

Zgadza się, że od jakiegoś czasu jest w kartach też EPS grafitowy (PLATINIUM).

Tyle tylko, że konkretnej firmy. :D

Co do Grawisów, to w takim razie proszę poszukać sobie do jakiego typu płyt się nadaje i czy jest wpisany w jakis system.

Hmm, jeśli uprawiam Marketing, to dzięki za komplement, bo nawet nie wiedziałem, że potrafię.:)

Marketing to nie jest negatywne pojęcie.:) Chyba, że w Pańskim mniemaniu. :cool:

Jestem jednak człowiekiem od praktyki. Nie wiem czemu ale jak jest ktoś od producenta, to już koniecznie musi być tylko głupim teoretykiem i w dodatku nie zna się na niczym i na pewno chce wszystkich w koło oszukac i naciągnąć. :cool:

Przedstawię się trochę.:)

Przez ostatnie 27 lat prowadziłem własną działalności przy budowaniu i remontach.

Nie teoretycznie, ale praktycznie. Jestem wykonawcą praktykiem, W dodatku z uprawnieniami budowlanymi i wykształceniem budowlanym.

Trochę potrafię w tym budownictwie zrobić własnymi rękoma. Używam jednak także swego umusłu do rozwiązywania występujących problemów i zagadnień z tym związanych. Jestem budowlańcem z zamiłowania i pasji, nie z konieczności.

Czyta Pan literalnie karty techniczne, tyle tylko, że trzeba to robić też ze zrozumieniem.

Słuchać także tego czego w kartach nie ma, a co jest przekazywane przez ludzi od producenta, np. na szkoleniach, na które serdecznie zapraszam.

Co do użytego terminu adhezji, to odsyłam do pojęć budowlanych i fizycznych.

Jeśli zbyt trudne jest pojęcie i użyty przeze mnie zwrot o adhezji, to przepraszam.

Adhezja to przyczepność.

Czy przypadkiem nie znajduje się to w karcie?

I prosze wybaczyć, ale uważa Pan, że wie więcej na temat produktów Atlasa ode mnie? To gratuluję.:) Cieszę sie bardzo, ale...

...z wypowiedzi jednak to nie wynika.:cool:

Tak więc, powtórzę. I nie jest to marketing, tylko wiedza zdobyta na budowach i przy wykonaniu ociepleń, a poparta obecnie przez pracę u producenta chemii budowlanej.

Pomimo spełniania wymaganej przez normę przyczepności (adhezji) :) do styropianów przez wszystkie kleje, to rzeczywista przyczepność (adhezja) :) , jest różna dla różnych klejów.

Skąd to wiem?

Bo mam dostęp do wyników badań i prób których dokonuje też osobiście.

Taką mam pracę, żeby o produktach wiedzieć więcej od innych.

Można też sobie zrobić samemu taki prosty test, proponowany do wykonania przed każdą realizacją termoizolacji.

Przykleić kostki 10x10x10 cm do podłoża na różny klej.

Po 24 godzinach łapiąc za styropian próbujemy oderwać styropian.

Jeśli rozerwie się styropian, to przyczepność (adhezja) :) jest wystarczająca.

Jeśli oderwie się od podłoża, to podłoże jest zbyt słabe, nie nośne.

Jeśli odspoi się od kleju, to niestety przyczepność (adhezja) :) w tym układzie nie działa, jest zbyt słaba.

Albo oslabiają ją inne czynniki.

Czy robił Pan takie próby na naszych klejach?

A może porównywał Pan także to pomiedzy różnymi producentami klejów?

A może próby przeprowadzł Pan na różnych EPSach w tym grafitowych od różnych producentów?

Proszę sobie wyobrazić, że my tak. :cool:

Pomijając to co Pan umie wyczytać i zrozumieć tylko z zapisów kart.:cool:

Największą przyczepność jest dla Stopterów, później dla Hoterów, a na końcu Grawisów.

Różnica też jest pomiedzy przyczepnościami klejów przeznaczonych tylko do klejenia płyt (S) i tymi do płyt i siatki (U)

Te U mają większą przyczepność od S.

Jak zwykle niestety najważniejszym parametrem przy wyborze kleju jest jego cena.

Później dopiero przychodzi zdziwienie. Nieraz stara prawda, że na niektórych rzeczach nie warto oszczędzać, boleśnie doświadczyła niejednego oszczędnego.:cool:

No i teraz wez tu odpisz...

Dlaczego w zaparte z ta adhezja Pan brnie: adhezja jako taka to przyczepnosc powierzchniowa powstala wskutek napiecia powierzchniowego, przy klejeniu EPS zjawisko to wystepuje w zasadzie do momentu zwiazania kleju, pozniej za przyczepnosc odpowiadaja wiazania ktore to powstaja podczas wiazania kleju.

Uczepil sie Pan jednego slowa i nic Pan nie wniosl... znowu....

Lepiej by mi Pan powiedzial po jaka cholere robic Hotery, Stoptery, Grawisy i inne tego typu wynalazki? Zrobcie 2 kleje:

- do klejenia materialu termoizolacyjnego (eps i welny)

- do wykonania w. zbrojnej na nim (eps i welny)

Porzadny producent ma 2 kleje - nie musi miec wiecej.... a na zachodzie jeden...

Czy to nie wlasnie po to, aby obnizyc cene zaczeliscie produkowac te "Grawisy" i inne takie?

Cale zycie mnie Atlas wkurzal... najpierw pajac dyrektorek jakis... jeszcze za czasow gdy Atlas sie liczyl w systemach docieplen... a teraz szkoleniowiec....

Konkretnie Panie Szkoleniowiec: jak to jest z ta przyczepnoscia do EPS, zmierzona w mpa.... dla Stoptera, Grawisa, Hotera.

Ale konkternie, wynik przyczepnosci do EPS mnie interesuje, jezeli ma Pan rozgraniczone - bialy i grafitowy - prosze podac.

czcze gadanie poki co to Pan prowadzi, podaje Pan jako zalecenia klej x a nie y z Atlasa, ale jako szkoleniowiec powinien Pan miec jakiekolwiek wyniki badan aby czyms ta swoja opinie podeprzec. Poki co puste slowa...jak Pan tak prowadzi szkolenia jak doradza tutaj... to ja dziekuje... tylko potwoerdza to moja opinie na temat takich wlasnie systemodawcow. Zero konkretow, sama woda woda woda....

A tak a propos tego Pajaca Szanowny Panie.... do Pana opinii...

10 lat temu kiedy to zaczynalem prace w jednej z warszawskich hurtowni i co tu duzo mowic... dosc zielony w rozmowach handlowych bylem jeden z moich klientow poprosil mnie o oferte na elewacje, obiekt 8tys m2 lekkiej mokrej. Na placu wowaczas az zolto bylo od tego Waszego kleju do glazury, "klej ok" tak on sie nazywal. Ten zwykly.... generalnie... wszystkie piachy (tynk, mur, wyrownujaca, kleje - byl wtedy chyba tylko zwykly i plus, fugi itd.. ) no i zadzwonilem do PH ktory to skierowal mnie do dyrektora ds inwestycji. Caly w stresie (pierwsza moja rozmowa z jakims dyrektorem od czegos) dzwonie... podaje nazwe firmy (Akcjonariusz PSB) przedstawiam sie z imienia i nazwiska, wyluszczam temat po co do niego dzwonie (w sensie warunki na obiekt) na co Szanowny Pan Dyrektor ds Inwestycji firmy Atlas odpowiada w ten sposob:

"A kim Pan jest, ze mi Pan glowe zawraca?"

wiec... jeszcze raz sie przedstawilem, nazwa firmy (moze nie uslyszal), na co Pan Dyrektor:

"Ja nie bede z Panem rozmawial na takie tematy, niech do mnie zadzwoni wlasciciel tej Pana firmy..." i sie rozlaczyl.

Pamietam ta rozmowe jak dzis, bo od 10 lat NIKT mnie jeszcze tak nie potraktowal, nie przypominam tez sobie, zebym ja potraktowal w ten sposob swojego klienta. Rozumiem, ze mozna miec gorszy dzien... ale w ten sposob?! Do partnera handlowego, a nawet gdyby nie ... do 2 czlowieka?

Powiem Panu tak, sukcesywnie po jednym produkcie znikal towar Atlasu z placu... zamienniki... po 3 latach nie znalazlby Pan w tej hurtowni nic co mialoby logo Atlasu, przypadek zapewne... a jak Wam mowiac wprost... ta Wasza polityka wyszla bokiem... nagle zaczeli sie pojawiac Wasi PH, Dyrektorzy i inni ... z pytaniem dlaczego slupki spadly, rabaty, bonusy, gadzety... nagle sie zaczelo wszytsko znajdowac. Co chwile z Atlasa inny przedstawiciel przyjezdzal... tak co kwartal sie zmieniali... bo nie wyrabiali planow obrotowych.... nie z ich winy, po prostu... bo to Atlas i marka jaka sobie sam wypracowal.

I teraz powie mi Pan ze taki nowy PH jest mi w stanie cokolwiek wytlumaczyc, doradzic, podac jakies parametry? Przeciez on zanim nauczy sie czegokolwiek juz nie pracuje... tak sie buduje profesjonalizm i relacje? Niech Pan spojrzy tutaj:

http://mycaparol.pl/p/najwazniejsze-liczby

W Caparolu rotacja od 2006 roku to 0,9% .... W STO jest podobnie... Ci sami ludzie od wielu lat... o czym to swiadczy?

Tyle lat Pan jest na rynku to Pan wie... kilka lat temu na kazdym rogu staly "bociany" w kazdej hurtowni, sklepiku, skladziku mozna bylo kupic Atlasa... czy tak jest nadal? I dlaczego nie?

Przez ostatnie 5 lat nie zamowilem, nie dostarczylem ani nie zastosowalem ani jednego produktu Atlasa, niestety w ciagu ostatniego roku musialem zamowic u Was kilkanascie ton Atlasa Ten10 jako materialu do kosmetyki scian szczelinowych, kosmetyki.... nie do naprawy... do naprawy to mam normalne systemy PCC ale niestety nie wszedzie sie da, czasami ten Ten10 jest potrzebny... ale to do czasu, jak natkne sie tylko na jakas szpachlowke do betonu ktora mozna stosowac zarowno na pionach jak i poziomach - a bedzie w miare rozsadna cenowo - na 100% Atlas wyleci tym razem dzieki Pana wpisom. A ostatnio kupilem i dostarczylem caly zapas tej Ten10... wszystko co mieliscie w fabryce, bo jakby nie bylo Ten10 to jest produkt sprzedawany na pojedyncze worki a nie na palety, wiec Atlas nie dysponowal siedmioma paletami zeby to w jedenj dostawie na budowe dostarczyc.

Handlowcem/Marketingowcem to Pan na 100% nie jest, wlasnie Pan to udowodnil... jak sie tak do wlasnego klienta podchodzi... no to sorry wielkie.

W tej calej sytuacji okreslenie "PAJAC" na tego Waszego owczesnego dyrektorka i tak bylo bardzo delikatnym slowem.

A wracajac do meritum sprawy: ma Pan jakies wyniki przyczepnosci tych klejow do EPS bialego i grafitowego, czy tak jak wielu w Atlasie... jest Pan od niedawna i dopiero bedzie Pan tych informacji szukal?

Na rynku jest dla Was miejsce poki co... "samograje" - markety i wielkie molochy sieciowe, male skladziki, gdzie ten "bocian" jeszcze jest kojarzony. Ale skutecznie sobie zraziliscie do siebie klientow i tyle i jak widze...pod tym wgzledem nic sie nie zmienilo.