tomekwa 09.06.2014 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Cytat z innego wątku fighter1983: Nie popelniac powaznego bledu stosowania w ukladzie 10+10... bo to proszenie sie o klopoty Można wiedzieć dlaczego? Często widzę wykonanie 10+10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.06.2014 19:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 (edytowane) Można wiedzieć dlaczego? Często widzę wykonanie 10+10. mozna... bo to blad w wykonaniu po prostu. Tak sie nie robi, jest to niezgodne z wytycznymi a gdzie mamy najslabsze polaczenie w systemie docieplen? pomiedzy klejem a styropianem, wiec stosujac 1dwie warstwy styropianu podwajamy a nawet potrajamy to najslabsze polaczenie, i na dodatek odsuniete od stabilnego podloza. Przy pogrubianiu docieplen stosuje sie podwojne kolkowanie, japierw jedna warstwe, pozniej druga. No ale... Pan Miecio i Pan Kazio z Inwestorem wlasnie wymyslili jak tutaj uzyskac styropian frezowany nie placac 5zl netto do frezu LOL. i mamy takie wlasnie lepianki z 2 wartsw. I Pomimo tego ze w dobrej wierze - to tylko pogarszaja sprawe Edytowane 9 Czerwca 2014 przez fighter1983 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.06.2014 19:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Cytat z innego wątku fighter1983: Dom z silki, ocieplenie w tym roku, tynk chyba na wiosnę, powierzchnia ścian konstrukcyjnych zewnętrznych 164 m2 Chciałbym tak zrobić, do tego styropian grafitowy 0,031 20 cm raczej Knauff lub podobny polecany to podliczając to, ile wychodzi orientacyjnie cena końcowa z robocizną za m2. Oczywiście mówimy o porządnym wykonaniu i z fakturami. VAT przy tym to 8 czy 23%? A to jest zapytanie ofertowe... czy co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 09.06.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 Właściwie to można i tak to nazwać, po prostu chciałbym wiedzieć i pewnie nie tylko ja ile realnie kosztuje uczciwa wycena dobrze zrobionej elewacji. Chodzi o przybliżoną wartość za 1 m2 i każdy sobie obliczy czy go stać i będzie mniej fikcyjnych zapytań ofertowych. Ja na razie nie liczę każdej złotówki i wolę kupić w razie czego gorsze meble niż żałować na elementy konstrukcyjne domu, ale dobrze byłoby wiedzieć ile to będzie kosztować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 09.06.2014 22:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Czerwca 2014 ok. 135netto /m2 , material taki jak podales: grafitowy knauf 0,031 20cm z klejeniem na silikacie,kołkowany w termodyblu, z tynkiem nqg, listwy okapnikowe, przyokienne etc.... wraz z robocizna. VAT - 8% lub 23 % usluga z materialem. stawka Vat w zaleznosci od tego czy budynek spelnia warunki prawno-skarbowe fakturowania na 8% VAT. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sturmer 10.06.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2014 Dziękuję, myślę że jest to warte zastanowienia, bo u mnie z kosztorysu inwestorskiego na takich materiałach: M:Emulsja gruntująca "Atlas Uni-Grunt"M:Płyty styropianowe Platinum Plus gr. 20cm M:Zapr.klej.sucha do styr.Altas Stopter K-20 M:Siatka z włókna szklanego M:Masa tynkarska podkładowa "Atlas Cerplast" M:Sucha miesz.tynk.miner.Atlas Cermit-biała M:materiały pomocnicze wychodzi prawie 20, więc niewiele mniej i myślę że do lepszej jakości i materiałów i wykonania warto dopłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bialoczerwony 13.06.2014 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 najlepiej brać klej producenta styropianu jak oczywiście takowy produkuje wtedy najlepiej pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 13.06.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 najlepiej brać klej producenta styropianu Ponieważ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sympatic 13.06.2014 14:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2014 brać markowe żadnej popeliny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fighter1983 14.06.2014 09:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2014 najlepiej brać klej producenta styropianu jak oczywiście takowy produkuje wtedy najlepiej pasuje nieprawda. Brac zgodnie z aprobata systemodawcy. Czyli jezeli bedzie tynk Ceresita - to i kleje i siatke Ceresita. Bo jak cos pojdzie nie tak, a mamy lepianke materialow roznych producentow - mozemy sobie reklamacje wsadzic... nawet nie warto jej skladac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomekwa 17.06.2014 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2014 (edytowane) Mam pytanie trochę z innej beczki. Skoro w przypadku grafitu zalecane jest aby jak najszybciej (ze względu na słońce) położyć siatkę i klej to jak rozwiązać sprawę montażu boni? Jak rozwiązujecie ten problem? Edytowane 18 Czerwca 2014 przez tomekwa Literówka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rogerab 24.07.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 Ja kleiłem styropian grafitowy klejem z firmy arbet . namówił mnie sprzedawca w hurtowni , który powiedział, że jest to klej zrobiony specjalnie pod kątem grafitu czyli szybkoschnący, elastyczny i bardzo mocny. Elewacja trzyma się dobrze , a budowlaniec bardzo zachwalał. polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rogerab 24.07.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lipca 2014 ja tak zrobiłem styropian i klej arbetu i trzyma . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luki8l 27.07.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Lipca 2014 U mnie z kolei ściana wyglada tak:1. Porotherm 25 dryfix2. Atlas Unigrunt3. Klej Termoorganika uniwersalny TO-KU 4. Styropian Termoorganika Termonium 25cm - grafit,5. Klej Termoorganika uniwersalny TO-KU - to jeszcze jest do zrobienia6. Siatka 160g/m2 - to jeszcze jest do zrobienia7. Grunt pod tynk i tynk silikonowy. - to jeszcze jest do zrobienia Na taki klej zdecydowałem się po rozmowie z doradcą z Termoorganiki. Do grafitu zalecają TO-KU i rzeczywiście trzyma świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 06.08.2014 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2014 ok. 135netto /m2 , material taki jak podales: grafitowy knauf 0,031 20cm z klejeniem na silikacie,kołkowany w termodyblu, z tynkiem nqg, listwy okapnikowe, przyokienne etc.... wraz z robocizna. VAT - 8% lub 23 % usluga z materialem. stawka Vat w zaleznosci od tego czy budynek spelnia warunki prawno-skarbowe fakturowania na 8% VAT. Tak na marginesie, czy powierzchnie okien wliczacie w całkowite m2, czy tylko ściana netto? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zeglugawielka 11.08.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Sierpnia 2014 jeśli istnieje tylko taka możliwość to zaleca się używanie właściwych klejów od producenta styropianu, czyli firma X produkuje styropian to lepiej wziąć klej od firmy X niż Y. Eksperci zalecają kupowanie całych systemów, wtedy jest gwarancja i większa pewność że wszystko do siebie pasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
truskawek36 01.11.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Witam będę zamawiał styropian fasada grafitowy Austrotherm,sprzedawca chce mi dać klej klaisler a wy jakiego używaliście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
misiupl 01.11.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 solbet gabit termo - klejone maj/czerwiec i wszystko ok niezaciągnięty styropian był przysłaniany plandeką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MatixL 03.11.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 U mnie z kolei ściana wyglada tak: 1. Porotherm 25 dryfix 2. Atlas Unigrunt 3. Klej Termoorganika uniwersalny TO-KU 4. Styropian Termoorganika Termonium 25cm - grafit, 5. Klej Termoorganika uniwersalny TO-KU - to jeszcze jest do zrobienia 6. Siatka 160g/m2 - to jeszcze jest do zrobienia 7. Grunt pod tynk i tynk silikonowy. - to jeszcze jest do zrobienia Na taki klej zdecydowałem się po rozmowie z doradcą z Termoorganiki. Do grafitu zalecają TO-KU i rzeczywiście trzyma świetnie. rozumiem że bez kołkowania i styro trzyma się na samym kleju ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 04.11.2014 00:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 mozna... bo to blad w wykonaniu po prostu. Tak sie nie robi, jest to niezgodne z wytycznymi a gdzie mamy najslabsze polaczenie w systemie docieplen? pomiedzy klejem a styropianem, Nie jest to przekonujące, skoro przy dobrym kleju odrywa się styropian a nie klej od styropianu to nie jest ono takie najsłabsze. Może niezgodne z wytycznymi ale pozwala zlikwidować ewentualne mostki termiczne w miejscach połączeń płyt, jednak klejąc w ten sposób najpierw wyrównał bym sobie idealnie pierwszą warstwę i kleił na cienkiej warstwie nakładając klej pacą ryflowaną na całą powierzchnię. Na pewno takie połączenie nie będzie słabsze niż struktura styropianu. Czy to się opłaca zamiast zakupu frezowanych płyt ? Wątpię, koszty robocizny i kleju pewnie oszczędność na niefrezowanym styropianie całkowicie zlikwidują, chyba, że ktos ma sporo wolnego czasu i sam to robi, to się może opłacić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts