Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grafitowy styropian - jakiego kleju użyliście?

fighter1983

Recommended Posts

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można wiedzieć dlaczego? Często widzę wykonanie 10+10.

mozna... bo to blad w wykonaniu po prostu. Tak sie nie robi, jest to niezgodne z wytycznymi :)

a gdzie mamy najslabsze polaczenie w systemie docieplen? pomiedzy klejem a styropianem, wiec stosujac 1dwie warstwy styropianu podwajamy a nawet potrajamy to najslabsze polaczenie, i na dodatek odsuniete od stabilnego podloza.

Przy pogrubianiu docieplen stosuje sie podwojne kolkowanie, japierw jedna warstwe, pozniej druga.

No ale...

Pan Miecio i Pan Kazio z Inwestorem wlasnie wymyslili jak tutaj uzyskac styropian frezowany nie placac 5zl netto do frezu :p LOL. i mamy takie wlasnie lepianki z 2 wartsw. I Pomimo tego ze w dobrej wierze - to tylko pogarszaja sprawe

Edytowane przez fighter1983

Cytat z innego wątku fighter1983:

Dom z silki, ocieplenie w tym roku, tynk chyba na wiosnę, powierzchnia ścian konstrukcyjnych zewnętrznych 164 m2

Chciałbym tak zrobić, do tego styropian grafitowy 0,031 20 cm raczej Knauff lub podobny polecany to podliczając to, ile wychodzi orientacyjnie cena końcowa z robocizną za m2. Oczywiście mówimy o porządnym wykonaniu i z fakturami. VAT przy tym to 8 czy 23%?

A to jest zapytanie ofertowe... czy co?

Właściwie to można i tak to nazwać, po prostu chciałbym wiedzieć i pewnie nie tylko ja ile realnie kosztuje uczciwa wycena dobrze zrobionej elewacji. Chodzi o przybliżoną wartość za 1 m2 i każdy sobie obliczy czy go stać i będzie mniej fikcyjnych zapytań ofertowych. Ja na razie nie liczę każdej złotówki i wolę kupić w razie czego gorsze meble niż żałować na elementy konstrukcyjne domu, ale dobrze byłoby wiedzieć ile to będzie kosztować.

ok. 135netto /m2 , material taki jak podales: grafitowy knauf 0,031 20cm z klejeniem na silikacie,kołkowany w termodyblu, z tynkiem nqg, listwy okapnikowe, przyokienne etc.... wraz z robocizna.

VAT - 8% lub 23 % usluga z materialem. stawka Vat w zaleznosci od tego czy budynek spelnia warunki prawno-skarbowe fakturowania na 8% VAT.

Dziękuję, myślę że jest to warte zastanowienia, bo u mnie z kosztorysu inwestorskiego na takich materiałach:

M:Emulsja gruntująca "Atlas Uni-Grunt"

M:Płyty styropianowe Platinum Plus gr. 20cm

M:Zapr.klej.sucha do styr.Altas Stopter K-20

M:Siatka z włókna szklanego

M:Masa tynkarska podkładowa "Atlas Cerplast"

M:Sucha miesz.tynk.miner.Atlas Cermit-biała

M:materiały pomocnicze

wychodzi prawie 20, więc niewiele mniej i myślę że do lepszej jakości i materiałów i wykonania warto dopłacić.

najlepiej brać klej producenta styropianu jak oczywiście takowy produkuje wtedy najlepiej pasuje

nieprawda. Brac zgodnie z aprobata systemodawcy.

Czyli jezeli bedzie tynk Ceresita - to i kleje i siatke Ceresita. Bo jak cos pojdzie nie tak, a mamy lepianke materialow roznych producentow - mozemy sobie reklamacje wsadzic... nawet nie warto jej skladac.

• 1 month później...

U mnie z kolei ściana wyglada tak:

1. Porotherm 25 dryfix

2. Atlas Unigrunt

3. Klej Termoorganika uniwersalny TO-KU

4. Styropian Termoorganika Termonium 25cm - grafit,

5. Klej Termoorganika uniwersalny TO-KU - to jeszcze jest do zrobienia

6. Siatka 160g/m2 - to jeszcze jest do zrobienia

7. Grunt pod tynk i tynk silikonowy. - to jeszcze jest do zrobienia

Na taki klej zdecydowałem się po rozmowie z doradcą z Termoorganiki. Do grafitu zalecają TO-KU i rzeczywiście trzyma świetnie.

• 2 weeks później...
ok. 135netto /m2 , material taki jak podales: grafitowy knauf 0,031 20cm z klejeniem na silikacie,kołkowany w termodyblu, z tynkiem nqg, listwy okapnikowe, przyokienne etc.... wraz z robocizna.

VAT - 8% lub 23 % usluga z materialem. stawka Vat w zaleznosci od tego czy budynek spelnia warunki prawno-skarbowe fakturowania na 8% VAT.

Tak na marginesie, czy powierzchnie okien wliczacie w całkowite m2, czy tylko ściana netto?

jeśli istnieje tylko taka możliwość to zaleca się używanie właściwych klejów od producenta styropianu, czyli firma X produkuje styropian to lepiej wziąć klej od firmy X niż Y. Eksperci zalecają kupowanie całych systemów, wtedy jest gwarancja i większa pewność że wszystko do siebie pasuje

• 2 months później...
U mnie z kolei ściana wyglada tak:

1. Porotherm 25 dryfix

2. Atlas Unigrunt

3. Klej Termoorganika uniwersalny TO-KU

4. Styropian Termoorganika Termonium 25cm - grafit,

5. Klej Termoorganika uniwersalny TO-KU - to jeszcze jest do zrobienia

6. Siatka 160g/m2 - to jeszcze jest do zrobienia

7. Grunt pod tynk i tynk silikonowy. - to jeszcze jest do zrobienia

Na taki klej zdecydowałem się po rozmowie z doradcą z Termoorganiki. Do grafitu zalecają TO-KU i rzeczywiście trzyma świetnie.

rozumiem że bez kołkowania i styro trzyma się na samym kleju ?

mozna... bo to blad w wykonaniu po prostu. Tak sie nie robi, jest to niezgodne z wytycznymi :)

a gdzie mamy najslabsze polaczenie w systemie docieplen? pomiedzy klejem a styropianem,

Nie jest to przekonujące, skoro przy dobrym kleju odrywa się styropian a nie klej od styropianu to nie jest ono takie najsłabsze. Może niezgodne z wytycznymi ale pozwala zlikwidować ewentualne mostki termiczne w miejscach połączeń płyt, jednak klejąc w ten sposób najpierw wyrównał bym sobie idealnie pierwszą warstwę i kleił na cienkiej warstwie nakładając klej pacą ryflowaną na całą powierzchnię. Na pewno takie połączenie nie będzie słabsze niż struktura styropianu.

Czy to się opłaca zamiast zakupu frezowanych płyt ? Wątpię, koszty robocizny i kleju pewnie oszczędność na niefrezowanym styropianie całkowicie zlikwidują, chyba, że ktos ma sporo wolnego czasu i sam to robi, to się może opłacić.