Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Grafitowy styropian - jakiego kleju użyliście?

fighter1983

Recommended Posts

Nie jest to przekonujące, skoro przy dobrym kleju odrywa się styropian a nie klej od styropianu to nie jest ono takie najsłabsze. Może niezgodne z wytycznymi ale pozwala zlikwidować ewentualne mostki termiczne w miejscach połączeń płyt, jednak klejąc w ten sposób najpierw wyrównał bym sobie idealnie pierwszą warstwę i kleił na cienkiej warstwie nakładając klej pacą ryflowaną na całą powierzchnię. Na pewno takie połączenie nie będzie słabsze niż struktura styropianu.

Czy to się opłaca zamiast zakupu frezowanych płyt ? Wątpię, koszty robocizny i kleju pewnie oszczędność na niefrezowanym styropianie całkowicie zlikwidują, chyba, że ktos ma sporo wolnego czasu i sam to robi, to się może opłacić.

Przekonujace byc nie musi - ale wlasnie z tego powodu zaden z systemodawcow nie uznaje takiego ukladu docieplenia bez dodatkowego (podwojnego) mocowania mechanicznego. Dlatego tez jezeli patrzac z perspektywy wykonawcy, ktory na swoje prace udziela pisemnej gwarancji klientowi - nie mozna w ten sposob montowac docieplenia.

Ja nie twierdze ze to na 100% spadnie, rozwarstwi sie, popeka etc... natomiast jezeli tak sie stanie - reklamacja nie zostanie uwzgledniona, bo systemodawca (producent) nie zaklada takiego ukladu warstw. Dlatego tez - po co sie narazac na konsekwencje i tworzyc lepszy swiat?

Oczywiscie jezeli ktos sobie tak zrobi, bo tak chce - prosze bardzo i pewnie mu to zadziala.

Nie mniej jednak chcialbym zaznaczyc, ze ja przyjmuje w swoich wpisach stricte wytyczne zgodne z aprobatami i wytycznymi dotyczacymi ETICS, takie podejscie bardzo ulatwia zycie, bo gdy zdarzy sie ten 1/100 przypadkow, gdzie cos sie stanie - wykonawca jest chroniony, bo stosowal sie do wytycznych producenta. Chociaz i to nie bardzo....

Z mostkami - nie dajmy sie zwariowac, powaznie... jakies straty musza gdzies byc. A kombinowanie z 2 warstwami styropianu po to zeby nie placic 5zl do m3 za frez jest IMHO po prostu zupelnie bez sensu. Zwlaszcza ze teraz KNAUF np frezuje plyty od 50-300mm

• Odpowiedzi 230
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Własnie zakonczylem ocieplenie domu:

Sciana wyglada tak:

-solbet/gazobeton 24cm

-grunt Caparol Grunt Sylitol Konzentrat 111 10L (rozcienczony 1:1 z woda)- 137zł za 10L

-klej do przyklejania styropianu caparol capatec 190 szary -24zł za worek 25kg

-Styropian EPS 031 Fasada Extra Plus grafitowy grubosc 20 cm bez frezu przyklejany na placki + obwodka dookola plyty styropianowe o wymiarach 1m x 2m cena 200 zł/m3

-siatka caparol pomaranczowa gramatura 160 ( rolka ma 55m2) 150zł za rolke

-klej do siatki caparol capatec 190 bialy - 28zł za worek 25kg

BEZ KOLKOWANIA

Własnie zakonczylem ocieplenie domu:

Sciana wyglada tak:

-solbet/gazobeton 24cm

-grunt Caparol Grunt Sylitol Konzentrat 111 10L (rozcienczony 1:1 z woda)- 137zł za 10L

-klej do przyklejania styropianu caparol capatec 190 szary -24zł za worek 25kg

-Styropian EPS 031 Fasada Extra Plus grafitowy grubosc 20 cm bez frezu przyklejany na placki + obwodka dookola plyty styropianowe o wymiarach 1m x 2m cena 200 zł/m3

-siatka caparol pomaranczowa gramatura 160 ( rolka ma 55m2) 150zł za rolke

-klej do siatki caparol capatec 190 bialy - 28zł za worek 25kg

BEZ KOLKOWANIA

gratuluje. Przeplaciles za material. Po co bialy klej? po co 190szara do klejenia? jak mozna bylo 190S?

Że zadam takie głupie pytanie mające nieco związek z tematem - jaki styropian grafitowy polecacie, nie mam tu na myśli izolacyjności - czy to będzie 0,03, 0,031 czy 0,033 niewielka różnica, ogólnie pytam o jakość styropianu - twardość, brak wykrzywionych płyt etc. Miałem w ręku kilka różnych styropianów białych i tu różnice w wytrzymałości potrafią być spore dla tej samej klasy styropianu, jedne są dość jednolite w strukturze, z innych, tych tanich marketowych sypią się kuleczki od patrzenia na nie.

Jak to jest z grafitem, jakieś sprawdzone i pewne marki ? Słyszałem, że grafitowy austrotherm jest naj ale i chyba cena jest naj - jakieś inne propozycje ?

Austrotherm, Knauf, Termoorganika.

I Termoorganika jest teraz mega tania... wczoraj przyslali nowe warunki handlowe, gdzie grafitoiwy styropian 0,031 kosztuje w okolicach 200zl brutto a 0,032 ok 189zl brutto/m3.

Austrotherm, Knauf, Termoorganika.

I Termoorganika jest teraz mega tania... wczoraj przyslali nowe warunki handlowe, gdzie grafitoiwy styropian 0,031 kosztuje w okolicach 200zl brutto a 0,032 ok 189zl brutto/m3.

Oki, dzięki, cieszy mnie dobra opinia na temat termoorganiki i odpowiednia cena bo skład z którego brałem materiały budowlane też z fajnymi cenami właśnie tą marką handluje. Czy reszta materiałów proponowanych przez T-O do systemu ociepleń jest też warta uwagi i swojej ceny (będzie chyba tynk silikonowy) ?

Oki, dzięki, cieszy mnie dobra opinia na temat termoorganiki i odpowiednia cena bo skład z którego brałem materiały budowlane też z fajnymi cenami właśnie tą marką handluje. Czy reszta materiałów proponowanych przez T-O do systemu ociepleń jest też warta uwagi i swojej ceny (będzie chyba tynk silikonowy) ?

szalu nie ma...

Hmm, w okolicy mam jeszcze bolix no i ceresit w markecie - kpl - siatka, klej, grunt, tynk (silikon lub mineralny kornik) na styropian grafitowy termoorganiki - będzie dobrze ze względu na jakość i na zachowanie gwarancji połączenia ww. produktów ?

Z bolixem miałem kiedyś dawno temu do czynienia z klejem do styropianu i do siatki i naprawdę wydawały się dobre, tynk ceresita akryl leży u ojca na ścianach, cóż, trochę lat minęło więc chyba miał prawo mchem zarosnąć i z sadzy się ubrudzić ?

zwróciłbym uwagę na chemię Termo Organiki i jej system ociepleń, od roku albo lepiej mają swoją fabrykę w Pyrzycach i z rynku wiem że materiały trzymają "fason"

Co to znaczy "trzymają fason" ? To jakieś nowe pojecie z chemii?

czy lepiej kupić cały system ( trochę drożej) czy lepiej samemu go sobie skompletować ( taniejj)?

Jezeli masz wystarczajaca wiedze i doswiadczenie - nie ma problemu zeby samemu to zrobic, pytanie tylko czy warto ?

Edytowane przez fighter1983

• 2 weeks później...
  • 2 months później...
  • 8 months później...

Mam kilka pytan odnosnie styro grafit.

Planuję 20cm. grafitu.

Mam ofertę w okolicznym składzie na Knayfa 0,32 za 190zł.m3

Czy to dobry wybór? Na składzie troche mi odradzaja grafit, ze bywają problemy i na 90% niektóre płyty beda krzywe.

Co wy na to?

Kolejna rzecz to kleje.

Ekipa wchodziła by za jakieś 1,5-2 tyg.

Czy warto użyć kleju zimowego już. Róznica taka że moze byc stosowany od 0st.

Zwykły od 5st.

Jaki producent kleju ewentualnie.

Krzywe płyty styropianu owszem się zdarzają ale najszybciej na nie trafisz w sezonie. Rozchodzą się wtedy jak ciepłe bułeczki.

Po za sezonem styro zdąży odleżeć zanim przyjdzie czas klejenia. Swoje styro kupiłem w styczniu zeszłego roku.

Żadna krzywa płyta mi się nie przytrafiła. Zamówiłem wtedy 100 m3.

Knauf to dobry wybór.