Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

gniazdka

Talusia

Recommended Posts

Witam Wszystkich..

nie dawno został wybudowany nasz projekt Marysia II do 165 metrów , jesteśmy na etapie dachówki i okien... ale już nie długo wchodzi elektryk i muszę mu określić gdzie maja być gniazdka ... czy możecie mi pomóc ??

wbrew pozorom to wcale nie taka łatwa sprawa. W moim projekcie niby rozłożone gniazdka były ale i tak dużo czasu poświęciliśmy na rozplanowanie wszystkiego. Moim zdaniem nigdy za dużo gniazdek w kuchni :-) Mam chyba 8 (plus dołączenie dla pieca i zmywarki)a i tak w jednym miejscu jeszcze by mi się przydało, żeby jakiegoś przedłużacza nie ciągnąć :-) Zastanów się i zaplanuj tak żeby było gdzie choinkę podłączyć, jakiś odkurzacz czy wentylator gdyby zaszła taka potrzeba, gdzieś pewnie będziesz prasować. Poza tym jeśli przewidujesz zmiany np. dotyczące kierunku otwierania drzwi - zaplanuj też zmianę położenia włącznika, przy schodach od razu schodowe itd...

Talusia

Twój elektryk to jakiś cudak.... właśnie jego rolą jest podpowiedzieć Tobie co, gdzie, jak i ile.

On (elektryk) ma (teoretycznie) większe doświadczenie praktyczne w tej materii niż Ty.

On (elektryk) ma (teoretycznie) większą wiedzę na temat obecnie stosowanych technologii i trendów w dziedzinie jaką się zajmuje.

Ciekawe, czy cieśli narzucasz gdzie ma kłaść krowie lub jakie średnice rur ma zastosować hydraulik?

Niestety, jeśli trafisz na gościa bez wyobraźni to przygotuj się na liczne zmiany i poprawki w tej instalacji.

Co do rozmieszczenia gniazd i wyłączników.

Mi to zajmuje 2-3 godzin chodzenia po domu razem z właścicielami i rozmawiania o funkcjach danego pomieszczenia.

Dopiero w trakcie tej rozmowy właściciel sobie uświadamia, że mimo surowych ścian właściwie zaczyna już urządzać (wyposażać) pomieszczenia.

Zacznij od najprostszych rzeczy, jak na przykład kierunek otwierania drzwi. Później ustal, gdzie będzie stało łóżko, gdzie biurko, gdzie TV....

Najłatwiejsze są sypialnie i garderoby, później jadalnia/salon...... a na koniec zostaw sobie wisienkę na torcie czyli łazienkę i kuchnię.

Kuchnia z racji swojej energochłonności to miejsce gdzie nie powinno się sztukować i dorabiać brakujących gniazd.

W kuchni 2-3 osobne obwody gniazdowe to minimum i ich prawidłowe rozmieszczenie to podstawa.