Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czy czytacie "Muratora"? - sonda

Redakcja

Recommended Posts

Kupowałem kiedyś często, teraz tylko wybrane numery.

to, że pismo ma reklamy mi nie przeszkadza jeśli nie są one w miejsca artykułów. Co najbardziej "teraz' mi wadzi w Muratorze to powtarzające się artykuły, a poziom raczej jest dla początkujących budowniczych. OK każdy kto zaczyna budowę musi się dowiedzieć, że pod murłatę przyda się wieniec plus 2, 3 zasady dobrego wieńca. OK każdy już wie żeby zaizolować styropianem dodatkowo nadproże w ścianie jednowarstwowej..... Tylko tą wiedzę można zebrać też w internecie lub poczytać Muratora w 2 lata. A potem nie mam czego już szukać w gazecie tylko trzeba na forum doszukać.

Ja bym proponował dać co miesiąc 3 artykuły, takie bardziej specjalistyczne. Niech będzie, że pierwsze 3 strony to wprowadzenie dla każdego a potem z 8 stron bardziej rzeczowych. A jak pisać w tych artykułach to nie ogólnie o wentylacji w domu tylko np: wentylacja mechaniczna z rekuperacją plus GWC, wady, zalety, koszty, technologia. Jak alarm to nie mieszać od razu w artykule o wideofonach, innych zabezpieczeniach antywłamaniowych (i znowu te okna, rolety, itp) tylko piszcie o samym alarmie, rozmieszczeniu, czujkach, ups, manipulatory, dobre i złe praktyki, co ludzie w rzeczywistości wykorzystają a co zbędny bajer, ceny, zestawienia itp To jest odpowiedzialna poraca bo w gazecie bardziej teraz szukam dokładnych opinii niż przeglądu możliwości na rynku. A gazeta o samochodach dają swoje rankingi, odczucia itp a Murator politycznie poprawny. Dopiszcie że te 3 artykuły to ocena autorska i już.

Czytałem w trakcie pierwszej części budowy, ale tak jak ktoś już napisał wystarczy przez rok czytać muraotra, póżniej tematy się powtarzają. Teraz czytam sporadycznie, bo w Muratorze opisywane są w 95% tematy dotyczące etapu developerskiego ( a im wcześniejszy etap budowy tym więcej artykułów).

Natomiast w porównaniu z konkurencją Murator wypada lepiej (no może Budujemy Dom, może konkurować)

• 2 weeks później...

Gazety nie czytam, ale forum muratora lubię, bo znalazłem tu poradę jaki aparat fotograficzny kupić:)

Wiem, że piszą tu poważni ludzie, więc rozwinę mój żart. Lubię forum muratora za różnorodność:)

Moja uwaga nie dotyczy wątku PROJEKTOWANIE WNĘTRZ, bo tam moderatorka przesadza w cięciu wszystkiego jak leci.

dość często czytam, zwłaszcza, że córka uczy się w technikum budowlanym i często przynosi nowsze egzemplarze do domu. Są artykuły oczywiście, które mnie kompletnie nie interesują.

Znaleźć można dużo wskazówek i nowych rozwiązań,

Przez wiele lat kupowalem nabieżąco i uważałem to czasopismo za jedno z lepszych na rynku(był czas ,że praktycznie jedyne)ale teraz przestałem powód powtarzające się artykuły ,nawet z tymi samymi zdjęciami,ogrom reklam i artykułów sponsorowanych.Dla mnie pomalu zamienia sie w gazetkę reklamową.Osobna sprawa sa wydania tematyczne Muratora np.dom i ogród(zawsze reklamowane jako nowe wydanie).Niestety te same artykuły,zdjęcia itd.Dobrze ,że chociaż poprzestawiane.Wystarczy kupić raz.na pozostałe"nowe wznowienia"szkoda kasy.

Przez wiele lat kupowalem nabieżąco i uważałem to czasopismo za jedno z lepszych na rynku(był czas ,że praktycznie jedyne)ale teraz przestałem powód powtarzające się artykuły ,nawet z tymi samymi zdjęciami,ogrom reklam i artykułów sponsorowanych.Dla mnie pomalu zamienia sie w gazetkę reklamową.Osobna sprawa sa wydania tematyczne Muratora np.dom i ogród(zawsze reklamowane jako nowe wydanie).Niestety te same artykuły,zdjęcia itd.Dobrze ,że chociaż poprzestawiane.Wystarczy kupić raz.na pozostałe"nowe wznowienia"szkoda kasy.

Podpisujęsiępodtym ręcami i nogami.

Mam gazety z lat 90 i gdzieś tak do 2005. Kilka sztuk nowszych ze wzgl na konkretne artykuły.

Dużo reklam, mało konkretnych informacji - szkoda.

• 2 weeks później...
Kupuję go regularnie od wielu lat, teraz juz chyba bardziej z przyzwyczajenia niż z potrzeby. Zawsze jakaś ciekawostke mozna znaleść :) Co mi sie nie podoba: wydawnictwo nie promuje bezpieczeństwa na budowie, wystarczy popatrzeć na zdjecia..................... dekarze pracują często bez zabezpieczenia, murarze bez kasków itp. A to chyba nie jest wstyd jak budowlaniec ma ubraną kamizelkę ostrzegawczą, kask, a prace na wysokości wykonuje w szelkach zabezpieczjących przed spadnięciem.

Szczerze to z muratorem można najczęściej spotkać sie w technikach budowlanych. Tam gdzie młodzi ludzie poznają nowe "dla nich" technologie.

Niestety dla bardziej zaawansowanych Murator powoli staje sie mało przydatny.

O wiele lepiej jest sie zalogowac na forum i zapytac kogos kto wykonywał dane zadanie... Odpowiedzi co bardziej konkretne.

Pozdrawiam