golf 04.10.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Witam wszystkich Forumowiczów, a przede wszystkim tych kursujacych relacja Radom-Warszawa. a oto kilka słow o mnie, i o tym dlaczego tu jestem. Kilka lat temu, moja Babcia w ramach realizacji marzenia swojego zycia postawiła dom na działce która dostała od swojej Babci. Dom powstał, Babcia doprowadziła go do stanu surowego zamkniętego,troche urzadzila w srodku i traktuje go jako miejsce do działkowania. Ja "za męzem" z Warszawy wywędrowałam w ok Piaseczna , ale niestety nadal do bloku, a marzy nam się dom! Jak wszyscy wiedzą dostępnośc kredytowa jest jaka jest, a o uciazliwosci jego spłacania chyba pisac nie musze... Dzialki w bliskiej okolicy Wawy maja ceny niebotyczne, i wysprzedanie sie ze wszystkiego i kredytowanie raczej nie lezy w naszych zamiarach, stad pomysl zasiedlenia domu w Chynowie. po pierwsze dlatego ze dom juz stoi, i koszt wykonczenia jest nieporownywalnie nizszy niz jego budowa, po drugie jest działka, i to taka, ktora spelnia nasze oczekiwania, po trzecie jest kolej, ktora w godzine transportuje nas do centrum Warszawy(podobno po przebudowie ma byc to pol godziny), po czwarte dom wlasciwie spelnia nasze oczekiwania i ma potencjal, a po czwarte i najwazniejsze, ilosc naszych pieskow (w tej chwili 3 juz nie bezdomne) mogla by ulec powiekszeniu ale oczywiscie sa i minusy -prawie 50 km do centrum Wawy, -korki prawie na calej dlugosci trasy, a nie zawsze dojazd pociagiem zalatwia wszystkie sprawy(choc tam skad dojezdzamy 50 min dojazdu do centrum w szczycie to norma) -kazde wyjscie z domu przestaje byc wyjsciem a staje sie wyprawa... A co do szczegolow samego domostwa to ma ono powierzchnie uzytkowa 87m plus do adaptacji niewielki stryszek.Idealnie dla nas! projekt domu nie ma nazwy, bo wowczas jeszcze takiej mody nie bylo, ale z zewnątrz przypomina dom http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-poziomkach-5/m4a681e1fdee88 wiec mamy teraz niezly bol glowy, z jednej strony wirtualnie sie urzadzamy i emocjonujemy posiadaniem wlasnego kawalka nieba, a z drugiej martwimy czy damy rade z dojazdami, i czy po dwoch latach nie bedziemy mieli serdecznie dosc tego wygnania, i nie zamkniemy domku marzen na skobel... Wdzieczna bede za wszelkie sugestie i wrażenia tych , ktorzy zdecydowani sie na "wygnanie" i zamienili Warszawe na odlega acz sielankowa wieś! Zdecydowanie potrzeba nam do podjecia decyzji przeswiadczenia ze damy rade stac w pociagu godzinine,a potem tulac sie autobusami, ew jechac dwie godziny samochodem codziennie i potem miec jeszcze siłe cieszyc sie urokami wsi. pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kajja200 10.01.2011 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Jeśli post jest jeszcze aktualny... Jeśli ktoś lubi przyrodę to plusów mieszkania na wsi nie trzeba rekomendować . Nie wyobrażam sobie powrotu do małego miejskiego metrażu, sąsiadów, których słychać za ścianą, hałasu samochodów i takich tam atrakcji... ;P Pamiętaj jednak, że dom to zdecydowanie więcej obowiązków niż w przypadku mieszkanka na osiedlu. Coś się popsuje to trzeba szukać fachowca lub samemu naprawiać - administrator nie pomoże. No i odśnieżanie może być istotną sprawą. Co do dojazdów z Chynowa do Wawy, w zasadzie jest to trochę dłużej niż ze wspomnianego Piaseczna (25 min pociągiem ekstra). Czasem jest kłopot z pociągami i z ich częstotliwością. Jak mieszkasz w Piasecznie, to pewnie wiesz jak wyglądają pociągi, co drugi nowy, a o reszcie szkoda mówić.... Samochodem - przy "dobrych wiatrach" można w 50 - 60 minut dojechać do centrum Wawy (jadąc przez Konstancin, gdy omija się korek). Dla zachęty dodam, że domek na wsi to może być fajną bazą wypadową dla znajomych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
golf 11.01.2011 13:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Jeśli post jest jeszcze aktualny... dzieki za odwiedziny! o zaletach mieszkania na wsi ,i to we wlasnym domu nie musisz mnie przekonywac.To jest nasze marzenie, i kombinujemy jak by tu, tam osiąść. Ale jak ta przysłowiowa bułagrska wokalista Wada Zaleta, sa wady i zalety Wspólnik mego męża, u kotórego jest też ich biuro, mieszka miedzy Białołęka a Jabłonna, czyli odlegosc wzgledem Piaseczna wzrasta o + 30 km, i robi się 70 km w jedna strone.Ostatnio jadąc do niego w pełni sobie to uświadomilsmy. Niewątpliwa zaleta Chynowa jest pociąg, a jak wreszcie zmodernizują ta linię będzie tylko lepiej.Ale nie zawsze w ten pociąg da się wsiąść, i trzeba jechać samochodem, co jest upierdliwością i to kosztowną..... ale dom stoi i oprócz poprowadzenia szamba/badz jak Wójt da kanalizacji zostanie sama przyjemność, tj malowanie i urządzanie!!!! nasz domek nie stoi w samym Chynowie, tylko we wsi Widok, 1 km od stacji kolejowej. A w Konsancinie się nie stoi?? tam jest tak wąsko?zawsze mi sie wydawalo ze te konstancinskie ronda w godzinach szczytu są zablokowane totalnie! czesto dojezdzasz samochodem do tzw miasta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts