Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciężka sprawa , kuchnia ciemny orzech-wanilia ( prośba o pomoc w aranżacji

Casuall

Recommended Posts

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To lepiej zostań przy białej. Może przemyśl jeszcze jaki styl chcesz uzyskać, inaczej trudno coś podpowiedzieć. Ciemny stół i krzesła w kuchni nie przypadły mi do gustu. Czy przy barku w kuchni będziesz miała hokery?

Styl raczej nowoczesny.

Co do sofy, krzeseł i stołu to narazie skupiam się na kolorach, więc kształty są przypadkowe. Kiedy zdecyduję się na kolory będę szukać konkretnych modeli.

W planach są 2 hokery niby, ale nie wiem czy to praktyczne i czy ktoś będzie użytkował, ja raczej nie :)? Bardziej chodziło mi o przysłonienie części kuchni.

duś przejrzałam zdjęcia z żaluzjami i fakt, że ładnie wyglądają, ale rolety rzymskie podobają mi się chyba bardziej, w każdym razie dałaś mi do myślenia :)

mnie podoba sie wersja brąż z turkusem sama nawet ostatnio taki wprowadziłam w pokoju meble wenge świece na lustrze turkus świeczniki na komodzie w turkusie zasłony w castoramie kupiłam bardzo fajne dwie opcje można zrobić jedna strona brąz z turkusowymi listkami a jak sie znudzi przewracam i mam turkus z brązowymi listkami uszyłam z tego samego materiału poduchy na łózko i tez z możliwością obrócenia poduszek by pasowały do zasłon bardzo fajny kolorek jestem za :) hokery kremowe bym wsadziła nie ważne czy będziesz korzystać czy nie :) Edytowane przez aguleczka

Aguleczka można gdzieś zobaczyć Twój salon, bo się zainteresowałam :) Szczególnie tym materiałem.

A co poradzisz w sprawie pozostałych mebelków, typu stół, stolik kawowy i stolik tv?

Wypada mi chyba coś pomyśleć jeszcze na temat drzwi wewnętrznych, bo salon mam otwarty na hall i już sama nie wiem do czego je dobrać. Meble kuchenne ciemne z wanilią, podłoga ciepły brąz, (w hallu też taka) ściany beżowe, okna białe, schody dębowe, listwy przypodłogowe nie wiadomo jakie? Się narobiło ;) tych kolorów!

Radźcie coś, proszę dziewczyny :)

Białe też wydają mi się jedynym wyjściem z tej sytuacji.

Do tego białe mebelki do salonu + stół jadalny ciemny + krzesła ciemne z jasnymi obiciami lub jasne skórzane? Lampy białe?

Z postanowieniem wymiany waniliowych frontów na białe. Kiedyś...

Aguleczka można gdzieś zobaczyć Twój salon, bo się zainteresowałam :) Szczególnie tym materiałem.

A co poradzisz w sprawie pozostałych mebelków, typu stół, stolik kawowy i stolik tv?

Wypada mi chyba coś pomyśleć jeszcze na temat drzwi wewnętrznych, bo salon mam otwarty na hall i już sama nie wiem do czego je dobrać. Meble kuchenne ciemne z wanilią, podłoga ciepły brąz, (w hallu też taka) ściany beżowe, okna białe, schody dębowe, listwy przypodłogowe nie wiadomo jakie? Się narobiło ;) tych kolorów!

Radźcie coś, proszę dziewczyny :)

To nie salon a pokój zrobię może dziś fotkę to podesle

Aguleczka super będę czekać :)

Przejrzałam już wczoraj Twoją galerię :) Mam pytanko odnośnie sof, wydają się być wygodne, a jak się sprawuje ten kolor po roku użytkowania? To samo odnośnie krzeseł, obiło mi się o uszy, że zostają ślady po dżinsach. Czy to prawda?

Casuall, pierwsze rzeczy, ktoóre natychmiast przyszły mi do głowy po pojawieniu się pierwszego zdjęcia były takie:

1. rozjaśnić bielą (białe naturalne tkaniny, sofa w jasnym - niepraktycznym, wiem - pokryciu)

2. ożywić mocnymi niebieskościami - kobalt, turkus.

i widzę, że nie tylko mnie :)

powodzenia i nie przesadzaj - nie ma powodu do rozpaczy przecież...

Ach, dzięki.

Pomyślałabym, że pierwszą rzeczą jaka przyjdzie Ci do głowy w związku z tym salonem to : przemalować na szaro :D:D:D

Porady joliski w tym wątku przekonały mnie co do białych listew przypodłogowych (zakochałam się w nich właśnie u Ciebie) i drzwi na dole w ogóle :)

Turkus jest śliczny, ale te białe, jasne dodatki przypłacę życiem przy dwójce małych energicznych bąbli :) A zresztą co tam zwalać na dzieci, samej mi się przytrafia :(

Ale nie ma wyjścia to jest jedyna i słuszna racja :)

Przy małych dzieciach doradziłabym ci brązową sofę ze ściąganym pokrowcem - w razie 'wypadku' wrzucisz do pralki i po kłopocie. Pomieszczenie zawsze możesz później rozjaśnić sprytnymi dodatkami.

Za narożnikiem 'zrobiłam' półkę na wysokości mebla - odsunie to sofę od ściany i nie będzie wyglądała na wciśniętą w kąt oraz doda miejsca na np. rodzinne fotografie, itp. Na niej ustawiłam dwie jednakowe, czarno-srebrne lampy - nawiązują one kolorystycznie do uchwytów kuchennych.

W angielskim języku jest taki piękny wyraz 'focal point', niestety nie ma prawidłowego polskiego odpowiednika - chodzi o główny punkt, miejsce pokoju. Wydziela on część pokoju i kieruje tam oko. U ciebie takim miejscem mogłaby być ściana za narożnikiem między drzwiami tarasowymi, a rogiem pokoju. Dałabym tam galerię zdjęć w ramkach w jednakowym kolorze.

Najgorzej będzie z dywanem - niestety, najlepiej będzie się prezentował kremowy. Dasz sobie radę z dziećmi? Rozjaśnia on kącik i czyni go przytulniejszym.

Dodatki turkusowo-biało-brązowe w poduszkach i obiciu krzesła obrotowego (najlepszy w sytuacji, gdy tv jest na przeciwnej ścianie, a sofa z boku krzesła).

Zasłony w kolorze dywanu - kremowe.

Stoliki - wydaje mi się, że dałoby radę takie zrobić samodzelnie z tych tanich stolików Ikea - dwa złożyć w jedno i pomalować kremowym lakierem do samochodów - dla uzyskania nowoczesnego wyglądu.

http://farm2.static.flickr.com/1316/5100868116_ba63f96c37.jpg' alt='5100868116_ba63f96c37.jpg'>

Bardzo, ale to bardzo dziękuję. Tak się napracowałaś, ale jest pięknie. Mam jeszcze dodatkowe pytania, jeśli to już będzie nadużywanie Twojej dobroci to nie zwracaj na nie uwagi :)

Przy małych dzieciach doradziłabym ci brązową sofę ze ściąganym pokrowcem - w razie 'wypadku' wrzucisz do pralki i po kłopocie. Pomieszczenie zawsze możesz później rozjaśnić sprytnymi dodatkami.

Jeśli brąz, to jaki odcień, do czego dobrać?

Za narożnikiem 'zrobiłam' półkę na wysokości mebla - odsunie to sofę od ściany i nie będzie wyglądała na wciśniętą w kąt oraz doda miejsca na np. rodzinne fotografie, itp. Na niej ustawiłam dwie jednakowe, czarno-srebrne lampy - nawiązują one kolorystycznie do uchwytów kuchennych.

Pomysł z półką (czy raczej stolikiem?) za sofą świetny, tym bardziej,że będe potrzebowała tam dodatkowego światła. Galeria ze zdjęciami jak najbardziej, miłość od pierwszego wejrzenia (oczywiście zapoczątkowana u Ciebie), tylko bardzo podoba mi się też taka wzdłuż schodów, czy nie będzie tego za dużo?

I jeszcze jeden problem, gdyż ściana za narożnikiem ma 1,60m, czy to nie za mało miejsca na rodzinne fotografie? i nie za mało na ten punkt, nie będzie to za bardzo ściśnięte?

http://img258.imageshack.us/img258/795/dsc01637.jpg

Najgorzej będzie z dywanem - niestety, najlepiej będzie się prezentował kremowy. Dasz sobie radę z dziećmi? Rozjaśnia on kącik i czyni go przytulniejszym.

Pewnie dałabym radę :) A czy mógłby być mniejszy na tyle żeby nie wchodził pod sofę? Czy będzie łyso?

I na koniec (jakby tego było mało :D) mam pytanie odnośnie lamp sufitowych, co byś doradziła, najbezpieczniej dla mnie byłoby wszystkie dać z jednej kolekcji, a jest tego sporo ( 2 nad częścią salonową + 2 kinkiety, 1 w kuchni, 1 nad stołem, 1 nad barkiem)

I gdybyś jeszcze miała pomysł jakiś co do stołu i krzeseł kuchenny.

Jeszcze raz wielki dzięki, a szczególnie jestem wdzięczna za to , że na takie wnętrze nie musiałabym wydać fortuny.