Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ciężka sprawa , kuchnia ciemny orzech-wanilia ( prośba o pomoc w aranżacji

Casuall

Recommended Posts

Kolor sofy: jedyne zastrzeżenie, jakie mam, to nie wybieraj najciemniejszego brązu - ciemne meble masz już po jednej stronie pomieszczenia (kuchnia) i to już wystarczy. Odcień? Jakikolwiek ciepły, np. miodowy brąz będzie pasował do podłogi i ścian. Nie martw się dopasowywaniem kolorów - różne odcienie jednego koloru będą jak najbardziej ok - dodadzą głębi pomieszczeniu.

Galeria - ja mam trzy w domu (a na tym nie koniec!) - dobrego nigdy nie za wiele :) Taki problem, to nie problem ;)

Nie wiedziałam, jakie masz rozmiary pokoju, więc robiąc wizualizację zgadywałam. Możesz 'przenieść' galerię i półkę z lampami na ścianę między oknem a rogiem pokoju. Tam wydaje się być więcej wolnego miejsca.

Dywan- są gusta i guściki. Zaproponowałam tak duży dywan, ponieważ taki (wg. mnie) wygląda lepiej, a i przestrzeń wydzielona przez niego wydaje się być większa. Poza tym większy dywan w jasnym kolorze mocniej rozjaśni wnętrze. Jest też minus - będzie więcej do odkurzania ;)

O reszcie pomyślę ;)

• Odpowiedzi 53
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Stół i krzesła z Ikei - w kolorze brązowo-czarnym. Na krzesłach piaskowe obicie. Stół ma dodatkową zaletę - można go powiększyć!

http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/20116778

<!--url{0}-->[/img]</p><p> Nad całą częścią kuchenno-jadalnianą

http://swiatswiatla.pl/product_info.php/info/p8061_ISAAK-lampa-wiszaca-max.75W.html

Przemalowałabym jednak czarną farbą w spray'u miedziane części, które u ciebie by nie pasowały.

Na oknio w kuchni wybrałam jasno-turkusową roletę rzymską - tu możesz pozowlić sobie na szaleństwa kolorystyczne. Kremowa roleta wyglądałaby mdło, obecna nawiązuje kolorystycznie do części z salonem łącząc te dwie części w jedno.

Bardzo ciekawie wyglądałyby u ciebie stołki barowe z czerwonej maszyny. Niestety - to już trochę większy wydatek.

http://czerwonamaszyna.pl/taboret-kare-design-key-white,13772,p.html

Literki EAT są teraz bardzo popularne i bez problemu znajdziesz podobne ;)

Edytowane przez Rokoko

nie wybieraj najciemniejszego brązu - ciemne meble masz już po jednej stronie pomieszczenia (kuchnia) i to już wystarczy

Te ciemne meble już mi do tego stopnia wystarczają, że chętnie bym się ich pozbyła a jeszcze nie mieszkam :D Znalazłam wenge-natchnienie nie tam gdzie trzeba :(

Co do dywanu to odkurzania się nie boję, teraz odkurzam codziennie, co prawda mniejszy metraż i nawet się nie łudzę, że to się zmieni. Raczej chodziło mi o łatwiejszą możliwość wytrzepania, ale masz rację,że "duży może więcej".

Jeśli chodzi o stół to obawiam się, że nawet po powiększeniu jest i tak za mały, rodzinka liczna :D Na codzień spokojnie pasowałby taki, ale na imprezki niestety za mały. Ale wiem już jakiego szukać koloru :)

Na oknio w kuchni wybrałam jasno-turkusową roletę rzymską - tu możesz pozowolić sobie na szaleństwa kolorystyczne

Sama nigdy bym się chyba nie odważyła na taki eksperyment, a tak bardzo mi się podoba :D. Zgadnij jaki kolor rolety obstawiałam? Nie, nie! nawet nie kremowy, a w kolorze ścian co by się za bardzo nie wyróżniały :D

W ogóle wszystkie turkusowe dodatki są super, literki, roleta, krzesło obrotowe.

Bardzo ciekawie wyglądałyby u ciebie stołki barowe z czerwonej maszyny. Niestety - to już trochę większy wydatek

no, trochę ;) a po drugie to nie wiem czy jestem gotowa na takie wyzwania :D

Jestem bardzo szczęśliwa Rokoko, że mi pomogłaś, tym bardziej, że zrobiłaś to całkowiecie bezinteresownie :) Dziękuję za poświęcony mi czas. Wreszcie coś się rozjaśniło w tej mojej małej główce! Na moje nieszczęście jestem wzrokowcem, zero wyobraźni, ale zaczęłam wierzyć w to, że może się udać!!!

Cieszę się tym bardziej, że obejdzie się bez malowania ścian, bo ten kolor tak naprawdę to mi się nawet podoba, a przynajmniej dobrze się tam czuje.

Jeszcze raz stokrotne dzięki Tobie Rokkoko i wszystkim dziewczynom, które mi doradzały :D

Sama nigdy bym się chyba nie odważyła na taki eksperyment, a tak bardzo mi się podoba :D. Zgadnij jaki kolor rolety obstawiałam? Nie, nie! nawet nie kremowy, a w kolorze ścian co by się za bardzo nie wyróżniały :D

W ogóle wszystkie turkusowe dodatki są super, literki, roleta, krzesło obrotowe.

:eek:Mam wrażenie, że większość nas, Polaków, boi się koloru lub nie wie, jak go użyć. Ja sama lepsza nie jestem :D

Gorzej jeśli nie wie jak go użyć i go używa. Oj, mam na myśli moje kolory ścian na poddaszu. Ale obiecuję poprawę, w czym na pewno czynnie pomogą mi fantastyczne pomysły dzieci :D Mam przeczucie, że nawet kolory nie zdążą zblednąć :D:D:D

Ja sama lepsza nie jestem

Ty? Dziewczyno kto Ci w to uwierzy? :D Najlepszą rekomendacją Twój domek i Twoje porady :)

Mąż pyta czyja to kuchnia??? hahaha

witaj Casuall, bardzo fajnie wymysliliscie, kolorki ,aranzacja Rokoko.. , bardzo ciekawe rozwiazanie. Ja osobiscie bym nie dawala barowych krzesel, majac tak blisko stol i krzesla, mysle, ze sa zbedne..., jak juz zostawilabym ich zakup na sam koniec, w razie potrzeby. Jednak moge sie myslic.. , w koncu to Wasze wnetrze ;)

Dzięki Hanneczka, ale słowa pochwały należą się tylko Rokoko, dokonała cudu. Aż się micha cieszy :D, bo ja już myślałam, że wszystko stracone.

Co do krzeseł barowych to zachcianka męża ( już ja tam się po nich wspinać nie zamierzam :D ) I tak właśnie zrobimy, że zostawiamy je na sam koniec razem z kominkiem. Narazie ważniejsze sprawy.

A i jeszcze muszę naskarżyć na niektóre osoby na tym forum że "wyprały mi mózg" ;) naskarżyć na to, że trochę za późno!!! :D

Ale jeszcze nie jest tak całkiem beznadziejnie, nie tak dużo udało się zepsuć, z grubszych rzeczy to kuchnia (całe szczęście, że zabrakło nam kasy i czasu na podwieszane sufity, listwy ledowe we wszystkich kolorach tęczy, podświetlane półeczki w całym domu itp.). Od tego by już chyba nie było ratunku :(

A tak to wierzę, że będzie dobrze :)

• 7 months później...