nodan 04.10.2010 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 mam do was pytanie czy dobrze rozumuje. Ze przy budowie domu w ktorym chce miec rekuperacje osoba uprawniona musi mi zaprojektowac taka instalacje i projektant adaptujacy musie umiescic ja na glownym projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.10.2010 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 (edytowane) nie, zmiana wentylacji grawitacyjnej na mechaniczną jest zmianą nieistotną i na to nie trzeba mieć żadnych specjalnych papierów, trzeba tylko wiedzieć jak to się robi,usunięcie z projektu kanałów wentylacji graw. wymaga architekta Edytowane 4 Października 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nodan 04.10.2010 17:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2010 Dziekuje za informacjepozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 01.12.2010 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 A ja mam jeszcze pyt w tym temacie. Planuję kupić projekt do którego nie można dokupić projektu wentylacji mechanicznej. Skoro mogę sam zaprojektować wentylację, to jednocześnie chcę się pozbyć kominów wentylacyjnych. Czy to można spokojnie załatwić na etapie adaptacji?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 01.12.2010 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2010 do usunięcia kominów z projektu potrzeba już architekta, jak kupujesz to zaznacz że chcesz bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seaman 04.12.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 do usunięcia kominów z projektu potrzeba już architekta, jak kupujesz to zaznacz że chcesz bez Mozesz wykorzystac kanaly wentylacyjne do rekuperacji i po sprawie... Na etepie budowy scian nie przewidywalem rekuperacji, potem zmienilem zdanie...teraz wykorzystalem istniejace kanaly. Niektore zaslepie. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 04.12.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 o ile ktoś chce płacić za coś co nie jest potrzebne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seaman 04.12.2010 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 No tak, masz racje. Tyle ze koszt ''6'' lub ''8'' pustakow wentylacyjnych wsadzonych przed zalaniem stropu to nie zaden koszt w porownaniu z kuciem tego stropu.Lepiej oszczedzic sily niz kuc beton B25Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 04.12.2010 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2010 tego się nie kuje - a wierci dziury - u mnie przyszli i w pół dnia, dwie osoby zrobiły otwory oraz położyli kanały do zalania w posadce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seaman 06.12.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 No oczywiscie...jak przyjda i wywierca!!!...ja rekuperacje - instalacje wykonuje samodzielnie...projekt zlecilem gosciowi od reku.I tak przekuwalem 2 dodatkowe otwory w stropie i troche sie z tym nameczylem. Wiec w moim przypadku przydaly sie w wiekszosci te pustaki wentylacyjne ktore byly wczesniej zalane w stropie.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 06.12.2010 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 No oczywiscie...jak przyjda i wywierca!!!...ja rekuperacje - instalacje wykonuje samodzielnie...projekt zlecilem gosciowi od reku. I tak przekuwalem 2 dodatkowe otwory w stropie i troche sie z tym nameczylem. Wiec w moim przypadku przydaly sie w wiekszosci te pustaki wentylacyjne ktore byly wczesniej zalane w stropie. pozdro No tak dobry pomysł. Zalać w stropie pustaki wentylacyjne o odpowiedniej średnicy i po sprawie. Czyli teraz muszę znaleźć kogoś kto mi taką wentylację zaprojektuje, wszystko wyliczy i dobierze moc jednostki centralnej. A może robiliście to sami? trudna to zabawa?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seaman 06.12.2010 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 No tak dobry pomysł. Zalać w stropie pustaki wentylacyjne o odpowiedniej średnicy i po sprawie. Czyli teraz muszę znaleźć kogoś kto mi taką wentylację zaprojektuje, wszystko wyliczy i dobierze moc jednostki centralnej. A może robiliście to sami? trudna to zabawa?? Powiem tak, projekt rekuperacji kosztowal mnie 500 zl...nie bolalo az tak bardzo. Samemu lepiej nie robic projektu, bo niby wydaje sie to proste...ale tak nie jest! W projekcie masz wyliczone wszystko, rozrysowane, podane szczegoly i wykaz materialow co do sztuki. W tym przypadku nastepna rzecza jest kupic materialy i poswiecic troche czasu na montaz. Gosc ktory mi robil projekt powiedzial ze sprawdzi po montazu. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bajcik 06.12.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Na początek:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?t=114044 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?75360-Wentylacja-mechaniczna-czy-kto%C5%9B-sam-policzy%C5%82http://www.pro-vent.pl/wentylacja-domu-projekt,0.html Ludzie czytają, projektują i robią sami i są zadowoleni. Też mam zamiar tak zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seaman 06.12.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 (edytowane) No bardzo dobre linki...Ale ja i tak stawiam na swoim...nie ma ludzi , ktorzy wszystko wiedza i wszystko robia sami...czasem lepiej jest zaplacic za pomoc. Jak bede budowal drugi dom..hahaha...to napewno nie poswiece mu tyle czasu co poswiecilem pierwszemu. Teraz mam wieksze pojecie w wielu przypadkach.Rekuperacje i projekty pozostawiam panom inzynierom...hehe Edytowane 6 Grudnia 2010 przez seaman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.12.2010 15:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 z tymi inżynierami to różnie jest, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 06.12.2010 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 Powiem tak, projekt rekuperacji kosztowal mnie 500 zl...nie bolalo az tak bardzo. Samemu lepiej nie robic projektu, bo niby wydaje sie to proste...ale tak nie jest! W projekcie masz wyliczone wszystko, rozrysowane, podane szczegoly i wykaz materialow co do sztuki. W tym przypadku nastepna rzecza jest kupic materialy i poswiecic troche czasu na montaz. Gosc ktory mi robil projekt powiedzial ze sprawdzi po montazu. pozdro Faktycznie 500 zł nie boli. Jeszcze jak znajdę kogoś w tej cenie i jeszcze mi to sprawdzi po robocie to super. Szukał będę - a swoją drogą sam się dokształcę to może nawet te 500 uda się zaoszczędzić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 06.12.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 jak znajdziesz inżyniera to spytaj go czym się kieruje projektując instalację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fuzja 06.12.2010 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2010 jak znajdziesz inżyniera to spytaj go czym się kieruje projektując instalację A jakiej odpowiedzi powinienem oczekiwać ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seaman 07.12.2010 03:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 jak znajdziesz inżyniera to spytaj go czym się kieruje projektując instalację Mysle, ze on kieruje sie wiedza... a ja wygoda, bo jakbym wszystko mial zrobic sam to by mi zycia zabraklo patrzac na to , ze jeszcze musze gdzies pracowac zeby miec z czego wydawac. pozd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 07.12.2010 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Grudnia 2010 (edytowane) jaki inżynier i jaką wiedzą się kieruje proponując np coś takiego? http://www.pro-vent.pl/mistral-600geoEc,0.html poza tym na jakich studiach uczą że "obudowa z pcv", dlatego piszę by uważać na "inżynierów" i nie będę podpowiadał co ma odpowiedzieć na postawione pytanie, po prostu zadaj mu je, zapytaj dlaczego tak a nie inaczej, niech uzasadni, rekuperatory.pl też chyba zatrudnia inżyniera do projektowania instalacji ale jakkolwiek w jego inżynierski papier wierzę to we wiedzę absolutnie nie, nie każdy inżynier jest od mechaniki cieczy, sporo z nich jest od projektowania ogródków ale papier robi swoje Edytowane 7 Grudnia 2010 przez kangaxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts