Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobór kolorystyki podbitki i elewacji

o-w-c-a

Recommended Posts

Witam.

Dosyć nie dawno mój dom przeszedł nadbudowę połączoną z wymianą dachu na nowy z jaskółkami i pokryciem blachodachówką.

Kolor blachodachówki i każdej obróbki blacharskiej, oraz kolor rynien są zbliżone do koloru ceglanego.

Aktualnie jestem w trakcie ocieplania domu i w sumie nie wiem jaki kolor pasujący wybrać dla elewacji, ale myślałem o jakiś dość pastelowych odcieniach żółci (taki dość popularny blado żółty kolor - choć sąsiad ma taki sam kolor co mnie drażni że chciałbym mieć inny mimo wszystko).

Okna są wszystkie plastiki i białe, a drzwi garażowe w kolorze brązu (być może je przemaluje ale nie mam koncepcji na jaki kolor). Dodatkowo nad tarasem chcę zbudować zadaszenie i pokryć je plastikiem (tym takim podwójnym) "dymionym" tzn jak gdyby przyciemnionym. Ten sam plastik chcę dać nad drzwiami garażowymi na daszek i nad drzwi wejściowe.

Drzwi wejściowe i drzwi do piwnicy mają kolor naturalny drzewa, więc w praktyce kolorów jest masa i nie wiem jaka podbitka będzie do tego pasować.

Najbardziej uniwersalna jest i najpopularniejsza jak patrzyłem jest brązowa, ale w sumie u mnie nie ma praktycznie żadnych brązów, a czerwona pod kolor dachu... - takiej nie widziałem...

Dodatkowo podbitkę chcę mieć zrobioną z blachy trapezowej imitującej deski więc pewnie też paleta barw jest bardziej ograniczona...

Proszę o jakieś porady bo nie wiem co dobrać a nie chcę mieć zbyt dużej pstrokacizny...

Z góry dzięki