Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dobre warunki i temperatura do elewacji

Recommended Posts

Witajcie, ekipa od elewacji dopiero przyjdzie na moją budowę po 15.10. Będzie lekka-mokra i robota może skończyć się około 15.11, trochę metrów i krótsze dni. A zbliżają się niższe temperatury; zapowiadają też srogą wczesną zimę. Błagam podajcie jakieś skrajne właściwości materiałów (szary styropian 20 cm, wełna 20 cm pod deskami), które mogą być zastosowane przy stosunkowo niskich i jakich temperaturach; jak i czym kleić przy panujących warunkach, sporo wilgoci, niska temperatura i coraz niższa. Pozdr.

Temperatura nie ma wpływu na materiał izolacyjny, musisz uważać na kleje, tynk bądź farbę. Temperatury stosowania produktów przy BSO to od 5 do 25 stopni C, a przy tynkach lub farbach silikatowych od 8 stopni C. Są też dostępne na rynku systemy tzw. zimowe, które dopuszczają stosowanie od 1 stopnia C, są to produkty o przyspieszonym wiązaniu.

Ja również potrzebuję pomocy jedna ściana czeka tylko na fakturę i teraz nie wiem co robić...rano przymrozki i boję się,że może nie wyschnąć.Czy można robotę zcząć np. ok.10.00 rano gdy jest słoneczko i robi się cieplej? czy da radę wyschnąć do wieczora? a może odczekać aż przymrozki miną....?

Bez przesady, wiązanie tynku cieńkowarstwowego przebiega dosyć szybko. Jeżeli to jest 1 ściana to można zaryzykować. Zacznij o tej 10:00 a wieczorem wszystko będzie już po procesie wiązania. Wykonawcy ryzykują na dużych obiektach przy niższych temperaturach i jakoś sie im udaje.