Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

jaka jest wytrzymałość dwóch ceowników "300x85" ?

Recommended Posts

jakie obciążenie w [kg] utrzymają dwa ceowniki "300x85" o długości 7,6 [m] podparte na dwóch ścianach o rozpiętości 6,35 [m]?

ceowniki są pospawane ze sobą na całej długości krawędzi

chce na nich ułożyć płyty żerańskie, dokładnie 8 sztuk po 4 z każdej strony, waga każdej to 2000 [kg], potem wszystko zalane wieńcem

razem to około 16000 [kg], myślę że połowa ciężaru bedzie spoczywała na murach a druga połowa to moja belka, czy wytrzyma ładunek 9000kg płyt żerańskich?

na ponizszym linku są parametry tego ceownika (proszę pamietac że sa dwa

http://www.pkm.edu.pl/index.php/ksztatowniki/97-08010206

jakie obciążenie w [kg] utrzymają dwa ceowniki "300x85" o długości 7,6 [m] podparte na dwóch ścianach o rozpiętości 6,35 [m]?

ceowniki są pospawane ze sobą na całej długości krawędzi

chce na nich ułożyć płyty żerańskie, dokładnie 8 sztuk po 4 z każdej strony, waga każdej to 2000 [kg], potem wszystko zalane wieńcem

razem to około 16000 [kg], myślę że połowa ciężaru bedzie spoczywała na murach a druga połowa to moja belka, czy wytrzyma ładunek 9000kg płyt żerańskich?

na ponizszym linku są parametry tego ceownika (proszę pamietac że sa dwa

http://www.pkm.edu.pl/index.php/ksztatowniki/97-08010206

ze względu na ugięcia to belka będzie mogła PRAWDOPODOBNIE przyjąć około 20kN/m. Ale takie sprawy to bezwzględnie do konstruktora, bo ta belka na czymś leży, czy podpory są odpowiednie itd.

ze względu na ugięcia to belka będzie mogła PRAWDOPODOBNIE przyjąć około 20kN/m. Ale takie sprawy to bezwzględnie do konstruktora, bo ta belka na czymś leży, czy podpory są odpowiednie itd.

czyli 2000kg na metr długości, czyli moge swobodnie położyć 8 płyt żerańskich o masie 1800-2000kg każda? Wieniec na około oraz po środku bedzie uzbrojony i zalany betonem B25. Wygląda na to że jest w sam raz.