Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Funadamenty - zabezpieczenie na zimę.

wyspa7

Recommended Posts

A czy w takim zasypanym fundamencie konieczna jest izolacja pozioma ścian fundamentowych? Pytam, ponieważ w moim przypadku zostało mi smarowanie dysperbitem samej góry wieńca ale pogoda jest teraz taka, że prawdobodobnie nie uraczę dwóch suchych dni przed mrozami żeby to dokończyć... czy to duży problem jeśli beton będzie od góry w ogóle nie zabezpieczony przez zimę? A może przykryć te ściany jakąś folią?

• Odpowiedzi 58
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zbigniew100

Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Nie podniosła mnie ona na duchu ale przynajmniej wiem na czym stoimy.

Czyli, jeżeli nie uda się zrobić stropu to obowiązkowo ocieplić częściowo z zewnątrz i dodatkowo wszystkie ściany wewnętrzne?

ps.Tak to wychodzi jak głównodowodzącym jest samouk mający doswiadczenie jedynie przy budowie własnego domu a kierownik budowy nie ma nic do gadania:/

Mam nadzieję, że jakos przetrwamy tą zimę a na wiosnę bierzemy normalną ekipę i wszytsko pójdzie jak trzeba.

• 1 month później...

W moim przypadku nie udalo nam sie przed nadejsciem zimy zasypac law i scian fundamentowych a KB mowi ze tak moze byc i ze sie nic nie stanie. Ławy sa 1m szerokie i 0.5m wysokie. Mam nadzieje ze ma racje i ze na wiosne nie bedziemy go przeklinac. Teraz mamy kilka dni cieplych, czy waszym zdanie mozna wylac posadzke w piwnicy?

Pozdr

Edytowane przez Limagraf

u nas tez fundamenty zasypane w połowie.

Bałem sie ze bedzie źle ale nawet w najwieksze mrozy koparką nie dało sie wjechac na działke bo się kopała.

Wszystko przez śnieg którego było naprawde dużo i ziemia pod tą kołderką nie była zmrożona( pod 30cm śniegu przy temp -15) była woda, więc o fundamenty jestem narazie spokojny.

Nie pozostaje nic tylko czekać na mrozy bez śniegu i wtedy koparka wjedzie i zasypie fundamenty albo czekać na .....wiosne :)

• 8 months później...

Witam! Mam pytanie dotyczące zabezpieczenia piwnicy bez stropu na zimę. Wykop jest dość głeboki ( nie wiem tylko czy to na plus czy minus ;) Zdjęcie nie jest do końca aktualne. Piwnica jest ocieplona do połowy styropianem aqua i pomalowana ponownie dysperbitem. Mamy zrobiony drenaż. Teraz chcemy nałożyć jeszcze folię kubełkową i podsypać do połowy żwirem.

Chcemy też zrobić jeszcze chudziaka, tak będzie lepiej prawda?

Ekipa do stropu jest, ale przy tych ulewach nie ma szans żeby wjechał do nas gruszka z betonem :(

Więc proszę o jakieś podpowiedzi...

[img]http://img853.imageshack.us/img853/6599/zdjcie065j.jpg[/img]

Witaj:)my mamy piwnicę izolowaną tak: na bloczkach dosyć spora warstwa tynku, potem dysperbit, potem styropian, potem ta folia z wypustkami. Drenaż też zrobiony , na to przy samych ścianach żwir, a dalej od ścian ziemia, a to wszystko do wysokości okien piwnicy:)

• 1 month później...

Głębokość przemarzania w moim rejonie to 1,2m. Mój fundament (monolityczny z poszerzeniem na spodzie) ma 1,3m wysokości. Czyli wychodzi, że powinien być prawie cały przysypany. Ale ociepliłem go na 1m głębokości styrodurem 10cm, do tego jest drenaż i opaska żwirowa na wysokość 60cm. Czy to wystarczy na zimę?

Opaska żwirowa ma chyba dobre właściwości izolacyjne (termiczne)??

Głębokość przemarzania w moim rejonie to 1,2m. Mój fundament (monolityczny z poszerzeniem na spodzie) ma 1,3m wysokości. Czyli wychodzi, że powinien być prawie cały przysypany. Ale ociepliłem go na 1m głębokości styrodurem 10cm, do tego jest drenaż i opaska żwirowa na wysokość 60cm. Czy to wystarczy na zimę?

Opaska żwirowa ma chyba dobre właściwości izolacyjne (termiczne)??

Zawsze to lepiej niż nic , ale wiadomo jaka będzie zima ?

Witam! Mam pytanie dotyczące zabezpieczenia piwnicy bez stropu na zimę. Wykop jest dość głeboki ( nie wiem tylko czy to na plus czy minus ;) Zdjęcie nie jest do końca aktualne. Piwnica jest ocieplona do połowy styropianem aqua i pomalowana ponownie dysperbitem. Mamy zrobiony drenaż. Teraz chcemy nałożyć jeszcze folię kubełkową i podsypać do połowy żwirem.

Chcemy też zrobić jeszcze chudziaka, tak będzie lepiej prawda?

Ekipa do stropu jest, ale przy tych ulewach nie ma szans żeby wjechał do nas gruszka z betonem :(

Więc proszę o jakieś podpowiedzi...

Nie zalecam wykonywać chudziaka. Może zostać wymrożony.

Jeżeli nie będzie stropu to należy od zewnatrz obsypać jak planujecie , a od wewnątrz przy wszystkich ścianach ułożyć np. gruba warstwę gałęzi z drzew iglastych.

Nawet jeżeli będzie strop to na chudziaku proponuję rozłożyć np. styropian , ten do elewacji.

Oczywiście dobrze zabezpieczyć wszystkie otwory.

• 4 weeks później...
Witam, mam taką sprawkę! Czy można ściany fundamentowe budowane z bloczków zasypać piaskiem bez maziania dysperbitem na zimę, czy też poczekać jeszcze kilka dni i spróbować pomalować i zasypać? (ostatni bloczek wmurowany był wczoraj!)Pogoda jak ruletka na dolnym śląsku a nie chciałbym aby śnieg spadł i totalnie skomplikował sprawę:)

Nie zalecam wykonywać chudziaka. Może zostać wymrożony.

Jeżeli nie będzie stropu to należy od zewnatrz obsypać jak planujecie , a od wewnątrz przy wszystkich ścianach ułożyć np. gruba warstwę gałęzi z drzew iglastych.

Nawet jeżeli będzie strop to na chudziaku proponuję rozłożyć np. styropian , ten do elewacji.

Oczywiście dobrze zabezpieczyć wszystkie otwory.

Jeśli pod podkładem betonowym jest piasek to ryzyko podniesienia jest znikome.

Witam, mam taką sprawkę! Czy można ściany fundamentowe budowane z bloczków zasypać piaskiem bez maziania dysperbitem na zimę, czy też poczekać jeszcze kilka dni i spróbować pomalować i zasypać? (ostatni bloczek wmurowany był wczoraj!)Pogoda jak ruletka na dolnym śląsku a nie chciałbym aby śnieg spadł i totalnie skomplikował sprawę:)

Poczekać i zabezpieczyć