lepiszcze 22.11.2010 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 A czy w takim zasypanym fundamencie konieczna jest izolacja pozioma ścian fundamentowych? Pytam, ponieważ w moim przypadku zostało mi smarowanie dysperbitem samej góry wieńca ale pogoda jest teraz taka, że prawdobodobnie nie uraczę dwóch suchych dni przed mrozami żeby to dokończyć... czy to duży problem jeśli beton będzie od góry w ogóle nie zabezpieczony przez zimę? A może przykryć te ściany jakąś folią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 22.11.2010 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Nie ma większego problemu, ale można przykryć folią , nawet malarską. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 22.11.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Lepiej przykryć bo beton ma jednak właściwości nasiąkania, a po zimie możesz wiosną zobaczyć jak ładnie kruszy ci się wieniec. ja tak miałem z jednym nadprożem okna. zostało wymienione. Dla świętego spokoju nakryj folia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lukarna 22.11.2010 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Listopada 2010 Zbigniew100Bardzo dziękuję za odpowiedź.Nie podniosła mnie ona na duchu ale przynajmniej wiem na czym stoimy. Czyli, jeżeli nie uda się zrobić stropu to obowiązkowo ocieplić częściowo z zewnątrz i dodatkowo wszystkie ściany wewnętrzne? ps.Tak to wychodzi jak głównodowodzącym jest samouk mający doswiadczenie jedynie przy budowie własnego domu a kierownik budowy nie ma nic do gadania:/Mam nadzieję, że jakos przetrwamy tą zimę a na wiosnę bierzemy normalną ekipę i wszytsko pójdzie jak trzeba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Limagraf 14.01.2011 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2011 (edytowane) W moim przypadku nie udalo nam sie przed nadejsciem zimy zasypac law i scian fundamentowych a KB mowi ze tak moze byc i ze sie nic nie stanie. Ławy sa 1m szerokie i 0.5m wysokie. Mam nadzieje ze ma racje i ze na wiosne nie bedziemy go przeklinac. Teraz mamy kilka dni cieplych, czy waszym zdanie mozna wylac posadzke w piwnicy?Pozdr Edytowane 14 Stycznia 2011 przez Limagraf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siwy lodz 22.01.2011 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2011 u nas tez fundamenty zasypane w połowie. Bałem sie ze bedzie źle ale nawet w najwieksze mrozy koparką nie dało sie wjechac na działke bo się kopała. Wszystko przez śnieg którego było naprawde dużo i ziemia pod tą kołderką nie była zmrożona( pod 30cm śniegu przy temp -15) była woda, więc o fundamenty jestem narazie spokojny. Nie pozostaje nic tylko czekać na mrozy bez śniegu i wtedy koparka wjedzie i zasypie fundamenty albo czekać na .....wiosne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 11.10.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 Witam! Mam pytanie dotyczące zabezpieczenia piwnicy bez stropu na zimę. Wykop jest dość głeboki ( nie wiem tylko czy to na plus czy minus Zdjęcie nie jest do końca aktualne. Piwnica jest ocieplona do połowy styropianem aqua i pomalowana ponownie dysperbitem. Mamy zrobiony drenaż. Teraz chcemy nałożyć jeszcze folię kubełkową i podsypać do połowy żwirem. Chcemy też zrobić jeszcze chudziaka, tak będzie lepiej prawda? Ekipa do stropu jest, ale przy tych ulewach nie ma szans żeby wjechał do nas gruszka z betonem Więc proszę o jakieś podpowiedzi... [img]http://img853.imageshack.us/img853/6599/zdjcie065j.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karinia 12.10.2011 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 Witaj:)my mamy piwnicę izolowaną tak: na bloczkach dosyć spora warstwa tynku, potem dysperbit, potem styropian, potem ta folia z wypustkami. Drenaż też zrobiony , na to przy samych ścianach żwir, a dalej od ścian ziemia, a to wszystko do wysokości okien piwnicy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msdracula 12.10.2011 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2011 O dzięki za odpowiedź my też tak planujemy przysypać i dzisiaj właśnie będziemy zakładać folię kubełkową Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slyjusi 12.11.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Listopada 2011 Głębokość przemarzania w moim rejonie to 1,2m. Mój fundament (monolityczny z poszerzeniem na spodzie) ma 1,3m wysokości. Czyli wychodzi, że powinien być prawie cały przysypany. Ale ociepliłem go na 1m głębokości styrodurem 10cm, do tego jest drenaż i opaska żwirowa na wysokość 60cm. Czy to wystarczy na zimę? Opaska żwirowa ma chyba dobre właściwości izolacyjne (termiczne)?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slyjusi 15.11.2011 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 a co będzie najlepszym izolatorem ciepła: piasek, żwir, ziemia czy glina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.11.2011 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 a co będzie najlepszym izolatorem ciepła: piasek, żwir, ziemia czy glina? Najwięcej powietrza jest w żwirze więc żwir, następnie piasek, ziemia i glina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.11.2011 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Głębokość przemarzania w moim rejonie to 1,2m. Mój fundament (monolityczny z poszerzeniem na spodzie) ma 1,3m wysokości. Czyli wychodzi, że powinien być prawie cały przysypany. Ale ociepliłem go na 1m głębokości styrodurem 10cm, do tego jest drenaż i opaska żwirowa na wysokość 60cm. Czy to wystarczy na zimę? Opaska żwirowa ma chyba dobre właściwości izolacyjne (termiczne)?? Zawsze to lepiej niż nic , ale wiadomo jaka będzie zima ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 15.11.2011 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2011 Witam! Mam pytanie dotyczące zabezpieczenia piwnicy bez stropu na zimę. Wykop jest dość głeboki ( nie wiem tylko czy to na plus czy minus Zdjęcie nie jest do końca aktualne. Piwnica jest ocieplona do połowy styropianem aqua i pomalowana ponownie dysperbitem. Mamy zrobiony drenaż. Teraz chcemy nałożyć jeszcze folię kubełkową i podsypać do połowy żwirem. Chcemy też zrobić jeszcze chudziaka, tak będzie lepiej prawda? Ekipa do stropu jest, ale przy tych ulewach nie ma szans żeby wjechał do nas gruszka z betonem Więc proszę o jakieś podpowiedzi... Nie zalecam wykonywać chudziaka. Może zostać wymrożony. Jeżeli nie będzie stropu to należy od zewnatrz obsypać jak planujecie , a od wewnątrz przy wszystkich ścianach ułożyć np. gruba warstwę gałęzi z drzew iglastych. Nawet jeżeli będzie strop to na chudziaku proponuję rozłożyć np. styropian , ten do elewacji. Oczywiście dobrze zabezpieczyć wszystkie otwory. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slyjusi 17.11.2011 15:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2011 Dzięki Zbingo! Dosypię w takim razie jeszcze tego żwiru na fundamenty, gdyby czasem miała przyjść zima stulecia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 11.12.2011 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2011 Witam, mam taką sprawkę! Czy można ściany fundamentowe budowane z bloczków zasypać piaskiem bez maziania dysperbitem na zimę, czy też poczekać jeszcze kilka dni i spróbować pomalować i zasypać? (ostatni bloczek wmurowany był wczoraj!)Pogoda jak ruletka na dolnym śląsku a nie chciałbym aby śnieg spadł i totalnie skomplikował sprawę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aedifico 12.12.2011 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Nie zalecam wykonywać chudziaka. Może zostać wymrożony. Jeżeli nie będzie stropu to należy od zewnatrz obsypać jak planujecie , a od wewnątrz przy wszystkich ścianach ułożyć np. gruba warstwę gałęzi z drzew iglastych. Nawet jeżeli będzie strop to na chudziaku proponuję rozłożyć np. styropian , ten do elewacji. Oczywiście dobrze zabezpieczyć wszystkie otwory. Jeśli pod podkładem betonowym jest piasek to ryzyko podniesienia jest znikome. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 12.12.2011 15:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Witam, mam taką sprawkę! Czy można ściany fundamentowe budowane z bloczków zasypać piaskiem bez maziania dysperbitem na zimę, czy też poczekać jeszcze kilka dni i spróbować pomalować i zasypać? (ostatni bloczek wmurowany był wczoraj!)Pogoda jak ruletka na dolnym śląsku a nie chciałbym aby śnieg spadł i totalnie skomplikował sprawę Poczekać i zabezpieczyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raftrip 12.12.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2011 Poczekać i zabezpieczyć no tak ale dziś sprawdziłem i tam gdzie słońce nie dochodzi to piach zamarzł na 15 cm a mrozów za wielkich to jeszcze nie ma! Jak przyciśnie -5 w dzień to piach rozgarniał będę kilofem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts