przemeknd 05.10.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witam, kupiłem mieszkanie w starej poniemieckiej kamienicy na pierwszym pietrze, więc z dołu i z góry jest grzane przez sąsiadów, w budynku nie ma instalacji gazowej, chce załozyć centralne ogrzewanie ale nie wiem jaki kocioł, piec wybrać. W mieszkani znajdowały sie stare piece kaflowe ale już je zdemontowałem, powierzchnia mieszkania to 60m2, interesuje mnie kocioł na drewno, węgiel, odpady, prosze o porade jaki wybrać z jaką mocą i jakiej firmy i oczywiście w normalnej cenie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.10.2010 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Za mało danych by podać Ci moc tego kotła tak, żebyś go sobie nie przewymiarował dwukrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemeknd 05.10.2010 13:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witam, co znaczy przewymiarować dwukrotnie? Jakie dane potrzebne jeszcze? Piec będzie w mieszkaniu, mieszkanie składa się z 3 pokoji, przedpokój i kuchnia z łazięką z miejscem wydzielonym na piec, chciałbym żeby to był piec ogrzewający mieszknie i dający ciepłą wode (boiler na wode + grzejniki w pomieszczeniach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemeknd 05.10.2010 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witam, co znaczy przewymiarować dwukrotnie? Jakie dane potrzebne jeszcze? Piec będzie w mieszkaniu, mieszkanie składa się z 3 pokoji, przedpokój i kuchnia z łazięką z miejscem wydzielonym na piec, chciałbym żeby to był piec ogrzewający mieszknie i dający ciepłą wode (boiler na wode + grzejniki w pomieszczeniach) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 05.10.2010 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Przewymiarować dwukrotnie = kupić dwa razy za duży w stosunku do potrzeb. Straty ciepła nie zależą znacząco od ilości pokoi i łazienek, tylko od powierzchni ścian, grubości ich izolacji i sposobu wentylacji mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts