Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prefabrykowana wiezba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na razie:

http://www.mitek.pl

pozsukej też na forum - coś już było.

Zdaje się że niejaki Jezier zbudował dom z takim dachem - poszukaj jego postów, tam są zdjęcia domu, m.in. więźby.

Jak Ty się czegoś dowiesz - też pisz!

Mnie interesuje jedno - czy taki patent daje możliwość rezygnacji z murowanego stropu na rzecz drewnianego.

zastanawiam się nad ideą parterówki, ale takiej w któej mogłabym sobie zostawić jakieś 30-40 m na przyszłość na poddaszu. Jak mi przyjdzie chęć, zrobię sobie dodatkowy pokoik i może łazienkę - no właśnie - czy mogę? Czy wiąże się to z jakimś kosztownym kładzeniem belek stropowych, czy wystarczą deski i płyty?

Przyznam że nie mam o tym pojęcia, ale liczę że czegoś się tu dowiem.

To pomieszczenie na poddaszu byłoby rezerwowe - gościnny pokój, gabinet, etc. Łazienka nieduż - czytaj nie taka ciężka.

Bo jeśli tak to wiązary to super sprawa - można zaoszczędzić na fundamentach, ścianach etc. - mniejsze obciążenie dachu = koszty mniejsze.

Pozdrawiam

Rzeczywiście mam taką więźbę. Poddasze mam nieużytkowe, ale posiadam strych na różne graty. Pas dolny dźwigarów pełni jednocześnie funkcję stropu nad parterem. Przypocowałem do dźwigarów od dołu płyty GK. Mojego strychu zaadaptować na mieszkalne się raczej nie da.

Na http://www.jezier.com są różne zdjęcia. Zdjęcia mojego dachu są też na http://www.eraga.com.pl/budowy/budowy-7.htm

Nie wiem czy taki dach jest tańszy od bardziej tradycyjnej więźby. Mój kosztował 14 tys z montażem i transportem. Mam też 10 lat gwarancji na niego.

BK, dokładnie przeczytałam twój post - ja mam dokładnie takie rozwiązanie jakie planujesz, tzn. parterówka z ewentualnym przyszłym wykorzystaniem poddasza. Póki co ma to być poddasze nieużytkowe, z ocieplonym stropem, potem zobaczymy. Wszystko da się zaprojektować, u nas część "użytkowa" ma gęściej poprowadzone belki niż to wynika z rozstawu wiązarów. Co do ceny - najlepiej zlecić wycenę firmie wykonującej więźbę, bo nie da się tak prosto przeliczyć na m3 czy m2 dachu. Mogę dodać, że oferty z kilku firm produkujących w tej samej technologii miały duży rozrzut cenowy. Ja za swoją więźbę na dom ok.190 m2 pow. użytkowej (na parterze) zapłaciłam brutto 25.500, w tym robocizna. pow. dachu ca 350 m2. Jest to cena za konstrukcję drewnianą, bez dachówki, niestety, ale i bez łat i kontrłat, dla jasności.

Mam zdjęcia tego fragmentu więźby na poddaszu w formie elektroniczej (chyba) więc jak jesteś zainteresowany to pisz na priv.

Pozdrawiam,

gaga2

Również się zastanawiałem nad taki rozwiązaniem ale okazało się, że koszty są znacznie większe niż się spodziewałem. Poza tym w przypadku więźby prefabrykowanej najczęściej wykonywana jest ona w formie kratwnic, co znacznie ogranicza ewentualne późniejsze wykorzystanie poddasza.

Inna sprawa, że konstruktor z firmy w której robiłem wycenę, nie potrafił mi powiedzieć jakiego drewna wykonują te kratownice :o .

Temat dla mnie bardzo interesujący, tym bardziej, że takie rozwiązanie mam już w projekcie.

Stronę Jeziera mam w ulubionych, przeglądałem ofertę firmy Mitek, jednak szukam równie dobrego rozwiązania, tylko tańszego.

Mam pewne obawy nad przygotowaniem konstrucji systemem gospodarczym (na budowie) i za tartakiem się rozglądam, ale do tej pory nic ciekawego...

Jeśli coś znajdziecie o post proszę :wink:

Mala uwaga!

Kratownice dachowe sa bardzo latwe do zrobienia samemu!!!!

Jesli zrobi to firma ZAWSZE wezmie DUZO pieniedzy!

Prefabrykowane do mojego domku kosztowaly 11.000PLN za sama robocizne a trzeba bylo doliczyc drewno, transport i montaz na dachu. Moj wykonawca zaproponowal ze zrobi to za 5.000 ale i tak zbilem sam!

Trzeba jednak pamietac ze wazne sa wszystkie normy i trzeba ich bezwzglednie przestrzegac oraz dokladnie pilnowac wszystkich wymiarow!!!! DWA RAZY wszystko sprawdzcie i nic nie robcie bez miary. Trzeba tez zadbac w szczegolnosci o to zeby drewno z tartaku mialo dokladne wymiary!!!!

Jak zbijac taka wiezbe mowi Murator z 2003 chyba nr7 albo cos kolo tego

Sam jestem dumnym posiadaczem takiej więźby, prefabrykowana razem ze stropem i ścianami kolankowymi. Poddasze będzie użytkowe od razu, właśnie skończyłem je ocieplać/układać płytę OSB. Wykonawcą była firma Moderndach (system Mitek). Jeśli ktoś ma szczegółowe pytania, to chętnie odpowiem.

No ja zapytam.

Temat bardzo mnie interesuje, bo:

1. jakość

2. szybkość wykonania dachu

3 CENA

No właśnie. Czy masz u siebie takie rozwiązanie - więźba prefabrykowana, strop drewniany/murowany, poddasze użytkowe?

Jeśli tak, to czy nie jest ono przypadkiem droższe od tradycji - czyli strop murowany, więźba tradycyjna?

Bo ja od informacji na temat cen takiego dachu uzależniam wybór projektu - jeśli okaże się że cena jest atrakcyjna to moglibyśmy zdecydować się na domek o jakim marzymy - czyli parterówka, bez żadnego użytkowego poddasza, jedynie z opcją schodów chowanych stropie i tzw graciarni na górze.

Proszę napisz jak duży masz dach w swoim domu, jaki strop, ile wydałeś łącznie na dach, strop, więźbę dachówki etc.

No ja zapytam.

Więźba jaką ja mam to trochę inna bajka niż to, czego Ty chcesz. W końcu skoro poddasze ma być nieużytkowe, to nie potrzebujesz ani ścian kolankowych, ani tak solidnych i gęsto ustawionych belek stropowych.

Moja więźba kosztowała 21k - wydaje się drogo, ale wliczając w to strop i ściany kolankowe już nie tak bardzo. Powierzchnia dachu o ile pamiętam 144m2, powierzchnia zabudowy 86m2, wysokość ścianek kolankowych 140cm. Jakość super - drewno suszone komorowo i strugane, prawdę mówiąc zastanawiałem się, czy nie mocować płyt gk bezpośrednio do ścianek kolankowych i zrezygnowałem tylko dlatego, że rozstaw jest nieodpowiedni (nie ma za to problemu z równością elementów).

Krycie dachu - dachówka, opierzenia, folia, łaty i kontrłaty, robocizna - 11500zł. Gdybym miał stawiać dom jeszcze raz, zrobiłbym tak samo. Mam porównanie z domem rodziców, który postawiliśmy kilka lat temu, z tradycyjną więźbą.

Jednak jak pisałem, Twój dach to inna historia - poproś o wycenę firmy zajmujące się tym tematem, to nic nie kosztuje.

Domek jest super, zresztą już go oglądałam.

Mam pytanie - ile wudaliście na jego budowę - jeśli można zapytać? Czy dużo powyżej 250 tys zł?

Czy wykorzystaliście poddasze?

Bo my potrzebowalibyśmy jedno pomieszczenie więcej - byłoby ono właśnie na poddaszu, na stropie z belek - mój pokój do pracy, ew. gościnny, nie podniosłoby to ceny aż tak bardzo, a zapewniłoby funkcję która jest mi niezbędna - pracuję w domu.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc - niewykluczone że zdecydujemy się na ten właśnie projekt.

Bardzo mnie zainteresowało ogrzewanie nadmuchowe - zabieram się za studiowanie tych linków. Czy dużo kosztuje eksploatacja? Czy eksploatacja i jej koszty połączone są razem z klimatyzacją i jej konserwacją (filtry, czyszczenie etc.)

Pozdrawiam

Beata

Zamawiam więźbę z wiązarów, prefabrykowaną.

Dom parterowy, bez poddasza użytkowego. Strop na dolnym pasie wiązarów. Powierzchnia dachu kopertowego o nachyleniu: 30 stopni + zadaszenie nad gankiem 58 stopni - 202,5 m2.

Koszt wykonania + transport (ok. 200 km) i robocizna: 12 000 zł brutto.

Firma Euro-Timber k/Poznania, na licencji Mitek.

Przewidywany czas realizacji od zamówienia: 5 tygodni (suszenie, impregnacja, wykonanie). Montaż wiązarów: 3 dni.