Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

prefabrykowana wiezba

Recommended Posts

• Odpowiedzi 49
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a czy jak jest poddasze uzytkowe to sie oplaca taka wiezba?

quote]

Również mnie interesuje odpowiedź na to pytanie.

I również zapytam o cenę budowy domku hermansky - czy rzeczywiście jak zrobię sobie strop z belek wiązarowych, ewnentualoność jednego pomieszczenia dodatkowego na poddaszu, to czy cena będzie niższ niż budynku tradycyjnego czyli lany strop (albo teriva) + traycyjna więźba, ocieplone poddasze etc.

A cen mnie interesuje bo próbuję zebrać wszystkie możliwe informacje - nie wiem czy zdecydować się na domek z poddaszem użytkownym czy parterówkę z ewentualnym dodatkowym pokoikiem na poddaszu.

Brachol jak będziesz coś wiedzieć - to proszę podziel się wiedzą :wink:

Pozdrawiam

Beata

a czy mozna u nich zamowic cos takiego zeby zrobili weizbe a ja sobie sam ja zmontuje na budowie? czyli tylko wykonuja elementy i to wszystko albo moze jakas inna firma u ktorej mozna zamowic w taki sposob drewno?

W Moderndachu można, w moim przypadku miałem do wyboru: złożyć sam (0zł :lol: ), sam pod nadzorem ichniego majstra (600zł), złożenie przez ekipę (1911zł)

W Moderndachu można, w moim przypadku miałem do wyboru: złożyć sam (0zł :lol: ), sam pod nadzorem ichniego majstra (600zł), złożenie przez ekipę (1911zł)

a masz na nich jakis namiar? Latwo sie skladalo? Po zlozeniu trzeba to zamontowac dzwigiem? cena za samodzielne zlozenie jest do przyjecia :-)

acha i mieszkasz juz czy jeszcze nei? bo chtnie bym zobaczyl jak taka wiezba wyglada jezeli oczywiscie mozna

Brachol, namiary na Moderndach: http://www.moderndach.pl

Czy się łatwo składało - nie wiem, bo nie ja składałem, ale ekipie poszło to sprawnie. Wiązary przyjechały w dwóch częściach i po zbiciu ich w całość kolejne kratownice wciągali na dach za pomocą dźwigu (wynajęty lokalnie).

Co do obejrzenia, to możemy się umówić. Jeszcze nie mieszkam, ocieplona tylko podłoga, a więc wiele widać (wiatr jeszcze hula pomiędzy krokwiami).

Czy się łatwo składało - nie wiem, bo nie ja składałem, ale ekipie poszło to sprawnie. Wiązary przyjechały w dwóch częściach i po zbiciu ich w całość kolejne kratownice wciągali na dach za pomocą dźwigu (wynajęty lokalnie).

czyli miales wykonane tylko sciany parteru i wieniec i na to przyszly wiazary dobrze mysle?

czyli miales wykonane tylko sciany parteru i wieniec i na to przyszly wiazary dobrze mysle?

Miałem wykonane ściany parteru i ściany szczytowe poddasza (Praefa). Na to przyszła deska podwalinowa, na nią wiązary. Mam rysunek poglądowy 3D, przesyłam Tobie na maila.

Mam rysunek poglądowy 3D, przesyłam Tobie na maila.

Czy ja też mogłabym poprosić?

Cały dom masz z Praefy?

Swego czasu bardzo mnie to interesowało. Czy gdybyś budował jeszcze raz też zbyłoby to z Praefy?

Jak to wygląda cenowo - po moich wyliczeniach okazało się że wcale nie wychodzi to tak tanio, ale może się mylę. Czy nie bałeś się o to że jakieś nieprzewidziane wydarzenia spowodują pęknięcie ścian np. w transporcie? Czy np. wiercenie w takiej ścianie żeby przybić kołek na obraz nie spowoduje naruszenia konstrukcji?

Co z przeróbkami - zmiana ścianek działowych etc.?

Wiem że to temat na osobny wątek, ale bardzo mnie interesuje.

Co to jest deska podwalinowa? :oops: Bo nie wiem ...

Czy to element stropu?

Mam rysunek poglądowy 3D, przesyłam Tobie na maila.

Czy ja też mogłabym poprosić?

Cały dom masz z Praefy?

Swego czasu bardzo mnie to interesowało. Czy gdybyś budował jeszcze raz też zbyłoby to z Praefy?

Jak to wygląda cenowo - po moich wyliczeniach okazało się że wcale nie wychodzi to tak tanio, ale może się mylę. Czy nie bałeś się o to że jakieś nieprzewidziane wydarzenia spowodują pęknięcie ścian np. w transporcie? Czy np. wiercenie w takiej ścianie żeby przybić kołek na obraz nie spowoduje naruszenia konstrukcji?

Co z przeróbkami - zmiana ścianek działowych etc.?

Wiem że to temat na osobny wątek, ale bardzo mnie interesuje.

Co to jest deska podwalinowa? :oops: Bo nie wiem ...

Czy to element stropu?

Drugi raz - chyba tak. Nie wiem do końca czy rzeczywiście jest drożej - porównywałem tylko orientacyjnie, ale trzeba też brać pod uwagę, że Praefa ma gładkie ściany (nie trzeba tynków wewnętrznych), ma też gotowe puszki i peszele do elektryki wtopione w ściany i wszystkie bruzdy, jakie sobie wymyślisz. Wiercenie i wbijanie kołka na pewno nie naruszy konstrukcji, i jest pewniejsze niż np. w miękkim BK lub ceramice poryzowanej. Co do ścianek działowych - nie ma możliwości późniejszych zmian, ścianki te są częścią konstrukcji. Ja mam tylko ściany parteru, a poddasze robię lekkie ścianki - dowolnie.

Co do pęknięć w transporcie - nie bałem się. To nie mój problem, to problem Praefy. 8)

POwiem wam jak jest u mnie.

Poddasze nieuzytkowe, strop drewaniany, dach 300m2, wiezba zaprojektowana jako krokwiowo-jetkowa. W tym rozwiazaniu wychodzi na dach i strop 23m3 drewna. Latwo policzyc ile wyjdzie samo drewno - okolo 12 tys, do tego robocizna okolo 10 tys.

Zamiast tego mysle o wiazarach prefabrykowanych, koszt wychodzi podobny , ale mam drewno strugane i suszone komorowo no i na wymiar.

Mysle, ze to lepsze rozwiazanie

Emil