brachol 19.02.2004 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 a czy jak jest poddasze uzytkowe to sie oplaca taka wiezba? do hermansky: masz moze namiar na ta firme? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermansky 19.02.2004 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 http://www.eurotimber.com.pl/ Biuro Konstrukcyjno-Techniczne60-419 Poznańul. Dąbrowskiego 262/280tel./fax (061) 843-64-88tel./fax (061) 843-64-87[email protected] Mielęcin, 78-630 Człopatel. (067) 258-76-23fax (067) 258-76-00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.02.2004 10:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.02.2004 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 a czy mozna u nich zamowic cos takiego zeby zrobili weizbe a ja sobie sam ja zmontuje na budowie? czyli tylko wykonuja elementy i to wszystko albo moze jakas inna firma u ktorej mozna zamowic w taki sposob drewno? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 19.02.2004 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 a czy jak jest poddasze uzytkowe to sie oplaca taka wiezba? quote] Również mnie interesuje odpowiedź na to pytanie. I również zapytam o cenę budowy domku hermansky - czy rzeczywiście jak zrobię sobie strop z belek wiązarowych, ewnentualoność jednego pomieszczenia dodatkowego na poddaszu, to czy cena będzie niższ niż budynku tradycyjnego czyli lany strop (albo teriva) + traycyjna więźba, ocieplone poddasze etc. A cen mnie interesuje bo próbuję zebrać wszystkie możliwe informacje - nie wiem czy zdecydować się na domek z poddaszem użytkownym czy parterówkę z ewentualnym dodatkowym pokoikiem na poddaszu. Brachol jak będziesz coś wiedzieć - to proszę podziel się wiedzą Pozdrawiam Beata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.02.2004 10:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 jak tylko sie czegos dowiem to dam znac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 19.02.2004 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 a czy mozna u nich zamowic cos takiego zeby zrobili weizbe a ja sobie sam ja zmontuje na budowie? czyli tylko wykonuja elementy i to wszystko albo moze jakas inna firma u ktorej mozna zamowic w taki sposob drewno? W Moderndachu można, w moim przypadku miałem do wyboru: złożyć sam (0zł ), sam pod nadzorem ichniego majstra (600zł), złożenie przez ekipę (1911zł) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.02.2004 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 W Moderndachu można, w moim przypadku miałem do wyboru: złożyć sam (0zł ), sam pod nadzorem ichniego majstra (600zł), złożenie przez ekipę (1911zł) a masz na nich jakis namiar? Latwo sie skladalo? Po zlozeniu trzeba to zamontowac dzwigiem? cena za samodzielne zlozenie jest do przyjecia acha i mieszkasz juz czy jeszcze nei? bo chtnie bym zobaczyl jak taka wiezba wyglada jezeli oczywiscie mozna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 19.02.2004 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Brachol, namiary na Moderndach: http://www.moderndach.plCzy się łatwo składało - nie wiem, bo nie ja składałem, ale ekipie poszło to sprawnie. Wiązary przyjechały w dwóch częściach i po zbiciu ich w całość kolejne kratownice wciągali na dach za pomocą dźwigu (wynajęty lokalnie). Co do obejrzenia, to możemy się umówić. Jeszcze nie mieszkam, ocieplona tylko podłoga, a więc wiele widać (wiatr jeszcze hula pomiędzy krokwiami). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 19.02.2004 11:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 GrzegorzS - czy masz strop drewniany czy terivę pomiędzy tymi wiązarami? Brachol - wysłałam Ci e-mail z informacjami. PzodrawiamBeata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 19.02.2004 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Tak jak pisałem wcześniej, w jednej kratownicy są krokwie, ściany kolankowe i belki stropowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.02.2004 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Brachol - wysłałam Ci e-mail z informacjami. Pzodrawiam Beata dzieki bardzo odpisalem tez na maila pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.02.2004 11:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Czy się łatwo składało - nie wiem, bo nie ja składałem, ale ekipie poszło to sprawnie. Wiązary przyjechały w dwóch częściach i po zbiciu ich w całość kolejne kratownice wciągali na dach za pomocą dźwigu (wynajęty lokalnie). czyli miales wykonane tylko sciany parteru i wieniec i na to przyszly wiazary dobrze mysle? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 19.02.2004 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Czy się łatwo składało - nie wiem, bo nie ja składałem, ale ekipie poszło to sprawnie. Wiązary przyjechały w dwóch częściach i po zbiciu ich w całość kolejne kratownice wciągali na dach za pomocą dźwigu (wynajęty lokalnie). czyli miales wykonane tylko sciany parteru i wieniec i na to przyszly wiazary dobrze mysle? Miałem wykonane ściany parteru i ściany szczytowe poddasza (Praefa). Na to przyszła deska podwalinowa, na nią wiązary. Mam rysunek poglądowy 3D, przesyłam Tobie na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.02.2004 11:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 19.02.2004 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Mam rysunek poglądowy 3D, przesyłam Tobie na maila. Czy ja też mogłabym poprosić? Cały dom masz z Praefy? Swego czasu bardzo mnie to interesowało. Czy gdybyś budował jeszcze raz też zbyłoby to z Praefy? Jak to wygląda cenowo - po moich wyliczeniach okazało się że wcale nie wychodzi to tak tanio, ale może się mylę. Czy nie bałeś się o to że jakieś nieprzewidziane wydarzenia spowodują pęknięcie ścian np. w transporcie? Czy np. wiercenie w takiej ścianie żeby przybić kołek na obraz nie spowoduje naruszenia konstrukcji? Co z przeróbkami - zmiana ścianek działowych etc.? Wiem że to temat na osobny wątek, ale bardzo mnie interesuje. Co to jest deska podwalinowa? Bo nie wiem ... Czy to element stropu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GrzegorzS 19.02.2004 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 Mam rysunek poglądowy 3D, przesyłam Tobie na maila. Czy ja też mogłabym poprosić? Cały dom masz z Praefy? Swego czasu bardzo mnie to interesowało. Czy gdybyś budował jeszcze raz też zbyłoby to z Praefy? Jak to wygląda cenowo - po moich wyliczeniach okazało się że wcale nie wychodzi to tak tanio, ale może się mylę. Czy nie bałeś się o to że jakieś nieprzewidziane wydarzenia spowodują pęknięcie ścian np. w transporcie? Czy np. wiercenie w takiej ścianie żeby przybić kołek na obraz nie spowoduje naruszenia konstrukcji? Co z przeróbkami - zmiana ścianek działowych etc.? Wiem że to temat na osobny wątek, ale bardzo mnie interesuje. Co to jest deska podwalinowa? Bo nie wiem ... Czy to element stropu? Drugi raz - chyba tak. Nie wiem do końca czy rzeczywiście jest drożej - porównywałem tylko orientacyjnie, ale trzeba też brać pod uwagę, że Praefa ma gładkie ściany (nie trzeba tynków wewnętrznych), ma też gotowe puszki i peszele do elektryki wtopione w ściany i wszystkie bruzdy, jakie sobie wymyślisz. Wiercenie i wbijanie kołka na pewno nie naruszy konstrukcji, i jest pewniejsze niż np. w miękkim BK lub ceramice poryzowanej. Co do ścianek działowych - nie ma możliwości późniejszych zmian, ścianki te są częścią konstrukcji. Ja mam tylko ściany parteru, a poddasze robię lekkie ścianki - dowolnie. Co do pęknięć w transporcie - nie bałem się. To nie mój problem, to problem Praefy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BK 19.02.2004 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 A z którą Praefą współpracowałeś - z Międzyrzecza? Czy możesz zdradzić koszt stanu surowego? i czy robiłeś płytę Legalett czy inny fundament? Bo chyba nie ławy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Emil 19.02.2004 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 POwiem wam jak jest u mnie.Poddasze nieuzytkowe, strop drewaniany, dach 300m2, wiezba zaprojektowana jako krokwiowo-jetkowa. W tym rozwiazaniu wychodzi na dach i strop 23m3 drewna. Latwo policzyc ile wyjdzie samo drewno - okolo 12 tys, do tego robocizna okolo 10 tys. Zamiast tego mysle o wiazarach prefabrykowanych, koszt wychodzi podobny , ale mam drewno strugane i suszone komorowo no i na wymiar.Mysle, ze to lepsze rozwiazanieEmil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brachol 19.02.2004 12:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2004 czyli kolo 60 zl za m3 drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts