Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęciowa zbieranina

efilo

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam serdecznie,

Efilo, nie będę oryginalna, ale mimo wszystko napiszę - salon i kuchnia to po prostu CZAD!!! Zazdroszczę (i w cale się z tym nie kryję), bo zwyczajnie Twoje wnętrza są spełnieniem moich marzeń tylko mój portfel na to nie pozwala ;) Będę robić wiele, żeby przy niższym budżecie też uzyskać równie przestrzenny, jasny i otwarty wygląd :) Piszę do Ciebie, bo jedna rzecz mnie martwi. Wiem, że masz kominek Spartherm'a. To jeden z najlepszych produktów w tej branży na naszym rynku. Poza tym widzę po wnętrzach, że jesteś dokładna i uporządkowana, raczej lubisz porządek, minimalizm i czystość ;) No i tu pojawia się mój problem. Chodzi mi o szybę w Twoim kominku. Wszyscy producenci droższych wkładów reklamują, że szyba się nie brudzi (a przynajmniej nie od razu ;) ). I tu mam pytanie, czy skoro ktoś tak uporządkowany jak Ty z tak drogim wkładem jak Spartherm, ma ciemną szybę w kominku, czy mam to niestety rozumieć, że te gadki sprzedawców kominków o nie brudzeniu się szyby to po prostu "pic na wodę fotomontaż" i mam się pogodzić z tym, że ona niestety czysta może być tylko, jesli będę ją myś po każdym paleniu w kominku? O rany mam nadzieję, że rozumiesz moje intencje, nie mam absolutnie intencji takiej, żeby Ci wytknąć brudną szybę ;), ale myślę, że wiesz o co mi chodzi :) Z góry pięknie dziękuję za odpowiedź.

Raz na kilka miesięcy :) to tak jakby w ogóle nie trzeba było ;) Ja jestem skłonna nawet co kilka paleń myć, bardziej martwiłam się, że to po każdym paleniu trzeba i że i to nie wystarczy, bo w trakcie palenia zrobi się czarno i nie będzie widać ognia, ale skoro napisałaś, że taka sytuacja ma miejsce tylko w przypadku mokrego drewna, a przy suchym myjesz raz na kilka miesięcy, to jest to bardzo dobra wiadomość :)

Dziękuję.

a czym myjesz szybke w kominku?

mąż kupuje jakiś środek w Leroyu, nie pamiętam nazwy, a teraz akurat nie mam w domu butelki, żeby sprawdzić

Raz na kilka miesięcy :) to tak jakby w ogóle nie trzeba było ;) Ja jestem skłonna nawet co kilka paleń myć, bardziej martwiłam się, że to po każdym paleniu trzeba i że i to nie wystarczy, bo w trakcie palenia zrobi się czarno i nie będzie widać ognia, ale skoro napisałaś, że taka sytuacja ma miejsce tylko w przypadku mokrego drewna, a przy suchym myjesz raz na kilka miesięcy, to jest to bardzo dobra wiadomość :)

Dziękuję.

To zależy jeszcze jaką masz tolerancję na takie sprawy :) gdybym miała myć szybę co kilka paleń (zwłaszcza w sezonie zimowym, kiedy palimy przynajmniej trzy razy w tygodniu), to zamknęłabym kominek na kłódkę :lol: a tak serio to naprawdę przy suchym drewnie przez dwa miesiące czyszczenie z głowy, tylko popiół trzeba wybierać.

Witam,

mam ogromną prośbę a mianowicie, czy możesz mi zdradzić proszę z czego są wykonane rolety w Twoim domu, a także miejsce ich zakupu?

I jeszcze jedno, czy Lampy Massive Nero które posiadasz są porządnie wykonane ? Chodzi o to że widziałam na żywo tylko Acquaform Qupet Fine i nie mam porównania obu producentów? Będę niezmiernie wdzięczna za odpowiedzi :)

bea, to chyba nie do mnie pytanie. nie mam ani rolet ani massive nero.

co do kominka - jak pali się suchym drewnem to szyba sie specjalnie nie kopci. oczywiscie trzeba ja myc od czasu do czasu - np. popiołem z kominka :D

olamil mówisz że będziesz przestrzegała palenia suchym drewnem.... a gdzie je składujesz? bo rozumiem że już je nabyłaś ;) w innym przypadku nie masz co marzyć o suchym drewnie w pierwszym sezonie grzewczym - nawet jeśli będzie opisane jako suche. nam się w sumie udało bo kupilismy jakies stare niedobitki sprzed półtora sezonu.