Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zdjęciowa zbieranina

efilo

Recommended Posts

Elenko, nie strasz:lol: a też masz kompakt, bo nie pamietam...(czyt: nie mogę znaleźć u Ciebie):oops:

Hazelku, ja mam zwykły pierkarnik. Na ostatniej stronie dziennika wklejałam fotkę kuchni i widać go troszkę http://forum.muratordom.pl/showthread.php?120328-M20-niedzienny-dziennik-)&p=5185630&viewfull=1#post5185630

Elena

polecam zaryzykowanie. ja też miałam stracha i sprawdzałam czy szafki mi sie nie spalą hehe. ale okazało się że nawet nie są ciepłe. to jest piekarnik do zabudowy wyposażony w pyrolize - na pewno założyli podczas projektowania tego urządzenia że podczas pyrolizy będzie w szafce ;)

poza tym jak czytalas instrukcje to pewnie wiesz że stosowanie regularnie pyrolizy jest warunkiem utrzymania piekarnika w dobrej kondycji na lata :)

Skoro tak mówisz, to zaryzykuję, ale najpierw uzbroję się w gaśnicę :lol2:

Instrukcję czytałam, zawsze czytam choćby to miały być grabie ;) Ale bez bicia przyznaję, że rozdział o pyrolizie wyparłam z pamięci, bo miał wydźwięk ulotki dołączanej do leków, a konkretnie listy skutków ubocznych i środków ostrożności :rolleyes:

• Odpowiedzi 1,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

efiloCzy możesz mi powiedzieć,czy jesteś zadowolona z tak dużych a za razem pięknych przeszkleń?Czy nie jest w domu zimniej?Ja się zastanawiam u siebie(Dom w amarantusach,firmy Archon)czy to przeszklenie w jadalni zostawiać,bardzo mi się podobają tak duże okna,sami w salonie chcemy przeszklić całą ścianę,tylko czy oprócz wyglądu jest to funkcjonalne i ekonomiczne? Edytowane przez JOLA440

ELLfik - została wyprodukowana na moje zamówienie z dostarczonego przeze mnie zdjęcia.

Jola -hihi uśmiałam się z tego pytania. Niestety nie wiem czy jest zimniej w moim domu z tymi przeszkleniami niż w moim domu z murem zamiast nich bo jeszcze nigdy ich nie zamurowałam ;) A tak na serio to po pierwsze pamiętaj że wszystkie domy pasywne mają wręcz całe fasady ze szkła a po drugie jak sie ma efektywny system ogrzewania to roznica raczej jest widoczna w rachunkach niż w 'zimnie' w domu.

Jeśli miałabym Ci radzić to: przede wszystkim weź pod uwagę jaka to wystawa - jak południowa to w ogóle nie masz sie co martwić. Jak północna... to zrób duże przeszklenia bo będzie ciemno i ponuro ;) Przede wszystkim załóż rolety - będą cię chronić przed zimnym wiatrem i piekącym słońcem.

Ja w ogóle nie miałam takich przemyśleń bo IMHO dom z okienkami strzelniczymi nie może być ładny i przytulny a już na pewno ja bym się w nim źle czuła.

Efilo, po Twoim opisie pyrolizy, to chyba jednak wezmę piekarnik z tym cudem. Gdzieś czytałam, że w trakcie czyszczenia są zapachy spalenizny itp. Uznałam, ze sobie podaruję. Ale jak piszesz, że po pyrolizie piekarnik jak nowy, to też tak chcę :) Czy możesz napisać jeszcze, czemu nie polecasz slidera na płycie? Sporo osób właśnie sobie chwali takie rozwiązanie i nie wiem, co wybrać. Czy masz bezpośrednio pod płytą szufladę?

Nie kojarze zapachu spalenizny choć patrząc na to że to pokłady zjełczałego tłuszczu (;)) które muszą się spalić to właściwie taki zapach nie jest niczym nieoczekiwanym prawda?

Pod płytą mam szufladę - noże, chochle, szpatułki do smażenia i takie tam

Co do slajdera to wydaje mi się że to kwestia wyższości świąt etc. Każda myszka swój ogonek chwali. Ja używałam obu i slajder wywoływał u mnie apopleksje ;) Głupie, niedokładne i ciężko sterować płytą mając palce całe umazane jedzeniem. To sprawa indywidualnych preferencji raczej, ale szczerze mówiąc dla mnie to raczej bajer utrudniający życie i przede wszystkim komplikujący prostą sprawę włączenia palnika - jak go nie masz to robisz to znacznie krócej - tzn. mniej czynności ci jest potrzebnych do zalaczenia i sterowania, robisz to szybciej i dokladniej.

A propos pyrolizy - przestudiowałam ten rozdział jeszcze raz na zimno, bez emocji i masz rację - trzeba regularnie pyrolizować, bo piekarnik się zapuści :rolleyes: No i szykuję się na ten dzień jak na wizytę duszpasterską - książka (instrukcja) i woda (niekoniecznie święcona) będą na pewno pod ręką :lol2:

Spirea, ja mam płytę w wersji ze sliderem i szczerze mówiąc nigdy mnie przy gotowaniu szlag nie trafił z jego powodu (chociaż oazą cierpliwości nie jestem) ale nie mam też porównania, więc moja opinia nie będzie miarodajna.

Pod płyta trzymam w szufladzie sztućce i jakieś chochle, niczym nie jest oddzielona od płyty, ale w instrukcji nie było zastrzeżenia, że należy coś takiego zastosować.

ja mam płytę w wersji ze sliderem i szczerze mówiąc nigdy mnie przy gotowaniu szlag nie trafił z jego powodu (chociaż oazą cierpliwości nie jestem) ale nie mam też porównania, więc moja opinia nie będzie miarodajna.

.

jedyny slajder jaki mam to volume w laptopie HP i nienawidzę go tak serdecznie, że brak mi słów. jak dla mnie to jest niesterowalne ustrojstwo. taki przy płycie działa lepiej? nie wiem, czy powinien być bardziej czuły czy mniej czuły, no jakiś taki... dokładniejszy. masz może porównanie do slajderów dotykowych w innych urządzeniach?

No to Ciebie raczej nie udałoby się przekonać do płyty ze sliderem ;) W laptopie mam trochę inne ustrojstwo - dwa pola dotykowe, które trzeba przytrzymać, żeby było głośniej lub ciszej - w każdym razie z tego co piszesz równie wkurzające co w Twoim lapku :yes: czasem wciskam paluch na maksa i nic :bash:

Z płytą jest całkiem inaczej, jest naprawdę precyzyjna, albo ja jestem mało wymagająca po doświadczeniach z latopem :lol2:

Płyta wygląda tak - ale slider chyba w większości płyt funkcjonuje podobnie:

teka-irx-645-2_0_b.jpg

efilo Dziękuję za odpowiedż.Z tymi przeszkleniami, to miałam na myśli,że może wcześniej mieszkałaś w innym domu gdzie nie miałaś tak dużych okien i możesz porównać,a nie zamurowywać ścian hihi :lol2:bo tak jak pisałam wcześniej, coś fajnie wygląda,a potem człowiek żałuje swoich decyzji,ale dzięki twojej trafnej wypowiedzi mogę być spokojna,będę miała największe przeszklenia na płd-wsch,i tak jak pisałaś efektywne ogrzewanie,dobre rolety i powinno być dobrze.Pozdrawiam. Edytowane przez JOLA440

Efilo-wiem ze gdzies byla ta informacja,ale nie moge sie przekopac przez te wszystkie strony;)Bardzo prosze o informacje na temat Twojego lozka sypialnianego-gdzie kupiony i cena (jesli oczywiscie moge zapytac)Poszukuje lozka z wysokim zaglowkiem w tkaninie nie skorze-moze masz jakies namiary?DZIEKUJE I POZDRAWIAM