joasiek69 05.10.2010 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2010 Witajcie mam nadzieję, że znajdę tu jakąś przyjazną duszę, która podpowie nam, co możemy zrobić z naszym problemem. Chodzi o zalegającą wodę w piwnicy. Woda nasiąka od wylewki, poziom podłogi w piwnicy jest poniżej poziomu wód gruntowych i ten problem jest praktycznie cały czas, z wyjątkiem suszy gdy podłoga jest w miarę sucha. Nie ma żadnego dostępu do ścian piwnicy z zewnątrz - jest to mała piwniczka 2x2m usytuowana dokładnie na środku domu. Dom ma około 30 lat, ściany fundamentowe nie są zaizolowane prawdopodobnie niczym, podłoga pewnie też nie. nad tą zalaną piwnicą są drewniane schody na piętro, wiadomo że nie do końca szczelne, więc wilgoć paruje na cały dom Mąż 2 dni temu wypompował wodę i przesmarował całość grubo Dysperbitem ale woda znowu się pojawiła Stwierdził więc, że kupi folię budowlaną, rozłoży ją i stworzy jakby basen wylewając na całość grubą wylewkę. Powiedzcie proszę czy to jest dobry pomysł? Czy możemy zrobić coś jeszcze własnymi siłami i małym nakładem finansowym? Na jakieś profesjonalne działania (osuszania itp) zwyczajnie nie mamy pieniędzy Podpowiedzcie coś proszę... Generalnie to dążymy do tego, żeby odciąć dopływ wody do piwnicy a potem ją zamurować przy samych schodach i po prostu zlikwidować piwnicę, nie chcemy z niej korzystać. JAK TO MĄDRZE ZROBIĆ? Tak w schemacie to wygląda - niebieskie to woda, szare to ścianka którą chcemy zamknąć piwnicę. http://img84.imageshack.us/img84/9482/piwnica.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 06.10.2010 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Zasypać piaskiem .bez Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkdarch 06.10.2010 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Mąż 2 dni temu wypompował wodę i przesmarował całość grubo Dysperbitem ale woda znowu się pojawiła Stwierdził więc, że kupi folię budowlaną, rozłoży ją i stworzy jakby basen wylewając na całość grubą wylewkę. Dysperbit nie jest od tego Generalnie to dążymy do tego, żeby odciąć dopływ wody do piwnicy a potem ją zamurować przy samych schodach i po prostu zlikwidować piwnicę, nie chcemy z niej korzystać. JAK TO MĄDRZE ZROBIĆ? Żeby odciąć dopływ wody trzeba ponieść jakieś koszta a jak już ponosić koszta to lepiej i bezpieczniej zostawić piwnicę.Zamurujesz a jak woda dostanie się po zamurowaniu będziesz mieć jeszcze większe źródło wilgoci bo woda nie odparuje tylko wniknie w ściany i w strop.Czy możesz wrzucić jakieś zdjęcie ,z czego ściany fundamentowe itd. Myślę że tam nawet nie ma izolacji przeciwwilgociowej. Prowadziłem walkę z wilgocią w mojej nowej piwnicy i chyba się udało .Mam też w pracy zbiornik pożarowy w glinie na głębokość 6m i pojemności 250m3 przez ścianę na tej samej głębokości ustawiono pompę wody pożarowej .Nic nie przesiąka i nie ma wilgoci .Sprawdziłem że było to uszczelniane warstwą Hydrostop i niestety nie wiem który z produktów tej firmy zastosowano.Ja stosowałem Penatron i Ceresit CR90 oraz do miejscowego uszczelnienia rys i szczelin w posadzce Ceresit CX1 (rewelacyjnie szybko zatrzymuje przecieki).Jednak koszty są spore a i trzeba uzbroić się w cierpliwość oraz nabyć sporo wiedzy.Najlepiej jest używać tych produktów gdy jest niski poziom wód gruntowych żeby mogły związać do końca a ściana czy posadzka musi być matowo wilgotna i bez stojącej wody. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
geezer_krk 06.10.2010 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Pomysł zasypania piaskiem wydaje się najbardziej odpowiedniejszy, tylko żeby ściany były izolowane w poziomie. Jeśli nie woda może podciągać się kapilarnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts