Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co pod kominy na płycie fundamentowej ?

Recommended Posts

Czy na płycie fundamentowej pod komin trzeba robić stopę betonową czy lepiej zazbroić i pogrubić wylewkę podłogową w tym miejscu?

(Wylewka w projekcie ma 5cm)

Taki komin będzie ważył prawie tonę, a będą dwa obok siebie (w odległości 24cm) i nie wiem jak to zniesie płyta fundamentowa o grubości 20cm (z betonu B15, zbrojona prętami 8mm).

Jasne że projektant wiedział, sam je narysował, ale ja mam już taką naturę, a przede wszystkim dużo czasu żeby wszystkie wątpliwości sprawdzić 3 razy.

i co jest w projekcie ?

2 tony to wcale nie tak dużo jak na płytę denną.

Taki komin będzie ważył prawie tonę, a będą dwa obok siebie (w odległości 24cm) i nie wiem jak to zniesie płyta fundamentowa o grubości 20cm (z betonu B15, zbrojona prętami 8mm).

Jak juz sprawdzasz projektanta to proponuje policzyć ile na metr bieżacy przekaże ściana na płytę. Nie wiem jak masz układ ścian i z czego ale weź pod uwagę że metr ściany z gazobetonu wyskości jednej kondygnacji to ponad 300kg dołóz do tego tynk masz ponad 400kg a na ścianie leży strop dach itd.

Jak juz sprawdzasz projektanta to proponuje policzyć ile na metr bieżacy przekaże ściana na płytę. Nie wiem jak masz układ ścian i z czego ale weź pod uwagę że metr ściany z gazobetonu wyskości jednej kondygnacji to ponad 300kg dołóz do tego tynk masz ponad 400kg a na ścianie leży strop dach itd.

Policzylem.

Ciezar calego domu wyszedl mi 115 ton.

Rozlozy sie on na powierzchni (pod scianami nosnymi) 17m2.

Nacisk wyliczony - okolo 7 ton / m2

Teraz komin (pojedynczy)

ciezar calego ~800kg

powierzchnia pod kominem 0.18m2

Nacisk wyliczony ~4.5 ton /m2

Jednak pod scianami beton jest gruby na 50cm i zbrojenie pretami 12mm, a pod kominem plyta ma 20cm grubosci.

I co wy na to?

Jeżeli miałbyś resztę życia myśleć o tym miejscu to lepiej daj zbrojenie i zalej betonem , B 20 najlepiej.

Żeby miało to coś pomóc grubość minimum 20 cm

I tak tez będzie, planowałem to przed zimą, ale chyba zrobię dopiero przy okazji wylewania wieńców, czyli w przyszłym roku.