Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec OGNIWO Eko 15 KW

rofmaniak

Recommended Posts

Witam.

Jestem posiadaczem pieca OGNIWO Eko 15 KW ze sterownikiem ecoal i mam takie pytanie do użytkowników pieców na eko-groszek, ponieważ sterownik sam dobiera prace dmuchawy i podajnika odpowiednio do panujących warunków, więc można ustawiać tylko temperaturę CO i CWU:

- jakie powinny być ustawienia aby piec pracował w optymalnych warunkach i spalał mało ekogroszku? Chodzi mi tutaj o ustawienie temperatury zadanej CO?

- czy ustawienie niższej temperatury zadanej CO spowoduje tworzenie się spieków i nie dopalanie ekogroszku?

- czy piece te powinny pracować w jakimś zakresie temperatur (tzn. temperaura na piecu powinny być ustawiona na 50 - 60 stopni i w takich warunkach piec najefektywniej spala węgiel)?

proszę o wymianę spostrzeżeń i doświadczeń użytkowników pieców firmy OGNIWO.

Dodam jeszcze że piec ma ogrzać dom pow. 100 m2,ktory jest ocieplony 12cm styropianu i 23cm wełny na poddaszu.

Witam.

Jestem posiadaczem pieca OGNIWO Eko 15 KW ze sterownikiem ecoal i mam takie pytanie do użytkowników pieców na eko-groszek, ponieważ sterownik sam dobiera prace dmuchawy i podajnika odpowiednio do panujących warunków, więc można ustawiać tylko temperaturę CO i CWU:

- jakie powinny być ustawienia aby piec pracował w optymalnych warunkach i spalał mało ekogroszku? Chodzi mi tutaj o ustawienie temperatury zadanej CO?

- czy ustawienie niższej temperatury zadanej CO spowoduje tworzenie się spieków i nie dopalanie ekogroszku?

- czy piece te powinny pracować w jakimś zakresie temperatur (tzn. temperaura na piecu powinny być ustawiona na 50 - 60 stopni i w takich warunkach piec najefektywniej spala węgiel)?

proszę o wymianę spostrzeżeń i doświadczeń użytkowników pieców firmy OGNIWO.

Dodam jeszcze że piec ma ogrzać dom pow. 100 m2,ktory jest ocieplony 12cm styropianu i 23cm wełny na poddaszu.

Temperaturę zadaną c.o. ustawiasz tak, żebyś miał w domu oczekiwany komfort cieplny. Jeśli jest za zimno - pomimo całkowitego otwarcia zaworów na grzejnikach - zwiększasz temperaturę zadaną o kilka stopni. Jeśli jest za ciepło, pomimo przymknięcia zaworów - zmniejszasz. Sterownik w każdych warunkach ustawi optymalne spalanie.

Ustawienie temperatury zadanej nie ma wpływu na tworzenie spieków, czy niedopalanie paliwa. Nie ma także wpływu na efektywność spalania.

Sorry, że tak wypytuję, ale to mój pierwszy piec na ekogroszek i jestem zielony w tym jak go obsługiwać.

Zastanawia mnie jedna rzecz - po co jest funkcja podtrzymania w piecu i jak to działa? Mógłby ktoś łopatologicznie mi to wytłumaczyć!

Wielkie dzieki! :) pozdrawiam!!!

Zobacz:

http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-dwustanowy/

A jeszcze lepiej przeczytaj cały rozdział:

http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/

A najlepiej cały ten poradnik.

• 1 year później...
Od dwóch dni palę ekogroszkiem w moim ogniwo eko 15. Już 4 razy zaciął się ślimak i zerwala się zawleczka. Polecono mi zamiast zawleczki zastosować śrubę imbusową o twardości 8.8. Próbował ktoś tego rozwiązania? Czy zastosowanie takiej śruby nie uszkodzi podajnika jeśli znów coś zablokuje ślimak?

w ekogroszku na pewno nie ma śmieci, za każdym razem opróżniałem zasobnik i wyciągałem węgiel z obudowy ślimaka i nic nie znalazłem. wymiana zawleczki, pochodził kilka godzin i znowu zerwało zawleczkę. producent kotła zaleca ziarnistość 5-35mm i na moje oko taki ekogroszek mam, chyba że niektóre kawałki węgla są większe no ale trudno przeglądąć dokładnie wszystko co się wsypuje. dodam że to pierwszy sezon palenia w tym kotle

• 2 weeks później...
Ja równiez mam podobny problem! od niecałego tygodnia jestem posiadaczką kotła ogniwo eko 24kW i trochę się zdenerwowałam, że trafiłam na pechowy egzemplarz bo w przeciągu 3 dni od uruchomienia kotła, zostały zerwane 3 zawleczki! udało nam się dokupić identyczne śruby o identycznej twardości i... o dziwo.. odpukać... na razie jest OK - nie zrywa, nie bardzo wiem dlaczego! zastanawiałam się co jest przyczyną, ogladaliśmy ślimak i miejsce w którym się porusza, nic dziwnego nie zauwazyliśmy, wszystko dobrze! Myśleliśmy że może ekogroszek, ale specjalnie kupiliśmy workowany, z pewnego źródła, żeby nie było zanieczyszczeń, a jednak zrywało! Poza tym poszło nam bardzo dużo ekogroszku, a przecież nie ma jeszcze zimy! kolejny problem mam z temperaturą spalin, dziś w nocy było blisko 250 stopni - nie bardzo potrafimy opanować ten piec, jeśli ktoś ma pomysł na ten piec prosze o wskazówki i z góry dziękuję.

w ekogroszku na pewno nie ma śmieci, za każdym razem opróżniałem zasobnik i wyciągałem węgiel z obudowy ślimaka i nic nie znalazłem. wymiana zawleczki, pochodził kilka godzin i znowu zerwało zawleczkę. producent kotła zaleca ziarnistość 5-35mm i na moje oko taki ekogroszek mam, chyba że niektóre kawałki węgla są większe no ale trudno przeglądąć dokładnie wszystko co się wsypuje. dodam że to pierwszy sezon palenia w tym kotle

Od kilku dni miałem podobny problem,pomogło dopiero wyjęcie ślimaka ,w retorcie był kawałek blaszki i to ona co jakiś czas blokowała ślimak.