artórek 06.10.2010 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 W tym roku już nie chcę spuszczać wody z centralnego. Dom jest ocieplony styropianem 12 cm. Ale poddasze jeszcze nie jest ocieplone. Będę starał się w tym roku ocieplić poddasze, ale nie wiem do końca, w którym miesiącu zimy ocieplę poddasze. Wiem, że jak będę palił ( piec na eko-groszek) to przy nieocieplonym poddaszu będę miał duże straty ciepła. Grzejniki na poddaszu będą szybko się wychładzać. Czy na tym etapie mogę ocieplić same grzejniki, np. obłożyć je szczelnie styropianem, żeby zużycie węgla było mniejsze ? Głównym moim celem jest nie dopuszczenie do zamarznięcia wody w instalacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 06.10.2010 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 A nie prościej po prostu skręcić zawory termostatyczne w grzejnikach tak, żeby zachować minimalną temperaturę powyżej zera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
artórek 06.10.2010 10:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 mam takie zwykłe zawory na grzejnikach bez skali, można takimi to zrobić, jak to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 06.10.2010 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 mam takie zwykłe zawory na grzejnikach bez skali, można takimi to zrobić, jak to zrobić ? Najlepiej by bylo jakbys zrobil zdjecie przylaczy kaloryferow i je pokazal, albo dokladnie opisal jakiego sa typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 06.10.2010 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Najważniejsze, aby nie dopuścić do przerwy w pracy pompy CO, tak aby na poddasze zawsze szła ciepła woda. Pomysł z zasłonięciem grzejników jest dość fajny. Można również ściągnąć grzejniki i na przyłączu zrobić połączenie, aby zamknąć obieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
chochla72 07.10.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Najważniejsze, aby nie dopuścić do przerwy w pracy pompy CO, tak aby na poddasze zawsze szła ciepła woda. Autor podal za malo szczegolow, zeby przytaczac az tak kategoryczne stwierdzenia. Jesli piec ma sterownik automatyczny a przynajmniej czesc odbiornikow ciepla termostaty, to przerwy (kilku, kilkunasto minutowe) w pracy pompy CO beda zupelnie normalna sprawa - nie rozumiem czemu by mialo to spowodowac od razu uszkodzenie instalacji - woda w rurach czy grzejniku nie zamarznie Ci w tym czasie nawet przy niskich temperaturach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts