raftrusz 06.10.2010 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 (edytowane) Witajcie, Od jakiegoś czasu przeglądam forum i artykuły w prasie w poszukiwanie porad na tema budowy domu. Obecnie omawiam projekt z architektem. Najwięcej rozterek jest przy wyborze materiału na ściany. Zdecydowałem się na ścianę trójwarstwową ze względu na trwałą elewację. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć wsparcia. Architekt mówi, że wąska działka, więc poco trzywarstwowa? Znajomi budują tylko 2W i tylko BK + styropian. Ja sobie wymyśliłem wełnę. Początkowo miało być 24 BK + 15 wełna + pustka + 12 BK. Beton komórkowy lekki, łatwy w obróbce, paroprzepuszczalny. Fachowców znalazłem, niema problemu. Po rozmowie ze znajomym deweloperem zaświtało mi w głowie, że może zamiast 12 BK na elewację dać cegłę o grubości 8 cm. np Thermopor 8Porotherm 8Pustak EM 80 Cegła twardsza, więc lepiej mocniejsza elewacja, podobno mniej nasiąkliwa no i węższa. Podobno też porównywalna paroprzepuszczalność(czy na takiej elewacji ma to znaczenie). Chciałbym poznać wasze opinie na temat zestawu 24 BK + 15 wełna + pustka + 12 BKi24 BK + 15 wełna + pustka + 8 cegła. a głównie czy zastąpienie 12 BK cegłą 8 ma sens. Dzięki. Edytowane 7 Października 2010 przez raftrusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts