Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do dziennika Pionierzy

fenix2

Recommended Posts

Proponujesz żeby dać zwykły styro więc pasowało by go odizolować od wilgoci.

Tak myślę.

Izolacją od wilgoci będzie folia kubełkowa, a to co ewentualnie się dostanie dalej zdąży odparować dzięki szczelinie powietrznej, którą folia tworzy (oczywiście układana kubełkami DO ściany)

Folia kubełkowa nie stanowi izolacji przeciw wilgoci ona jest tylko ochroną mechaniczną.

Może niedokładnie się wyraziłem - chodziło mi o to, że zestaw dysperbit + folia będzie wystarczającym. Inne przykłady:

http://www.plastmaster.pl/

"...Zastosowanie folii fundamentowych z HDPE to skuteczny sposób zabezpieczenia się przed wilgocią. Membrany kubełkowe z polietylenu są nowoczesnym produktem, przeznaczonym do rozwiązywania złożonych problemów związanych z zabezpieczeniem ścian i fundamentów przed czynnikami zewnętrznymi..."

http://izolacjamuru.pl/sposoby-ukladania-folii-kubelkowej-przy-wykonywania-izolacji-pionowej.html

"...Przy wysoko podchodzących wodach gruntowych można zastosować odwrotną wersję ułożenia folii wytłaczanej z dodatkowym użyciem geowłókniny sepracyjnej (ten sposób stosuje się np. do hydroizolacji i odwodnień przyczółków mostów)..."

http://www.technologiabudowlana.pl/materialy-budowlane/hydroizolacje/folia-kubelkowa.html

"... Dokładnie połączone ze sobą membrany doskonale zabezpieczają fundamenty przed wilgocią, poza tym pozwalają na jej odparowanie.."

http://folnet.pl/towar/folia-kubelkowa-1,0m-x-20mb-eurovent

"...Przy izolacji pionowej ścian budynków Eurovent® PM 8 N używany jest do przeciwwilgociowej izolacji ścian fundamentowych, często również jako ochrona bitumicznej masy uszczelniającej która izolowane są ściany..."

Edytowane przez CitroCerber

• 1 month później...
  • 5 weeks później...
  • 3 months później...

Ponieważ niedługo przyjdzie kolej na dach zastanawiam się nad ociepleniem stropu na poddaszu.

Planuje dać:

Styropian 10-15cm + między krokwie kolejne 10cm na to siatka i klej. Tam gdzie skosy foli nie planuje dawać pod styropian natomiast na płaskiej powierzchni owszem.

Coś słyszałem o butwiejącym drewnie przy styropianie to prawda??

Osobiście chce zostawić szczelinę wentylacyjną około 5cm miedzy pełnym deskowaniem a styropianem.

O drodzy forumowicze na to ?

• 2 weeks później...

Fajnie, że masz talent, sam z teściuniem składasz swój dom. Podziwiam. I mam nadzieję wziąć przykład :)

Możesz napisać jak wykonałeś łącznik termoizolacyjny ze styropianu do balkonu?

Tak się patrzę i zastanawiam... W projekcie nie masz słupów w ścianie kolankowej lub szczytowych? Tylko wieniec pod murłatę?

Witam,

Izolowany łącznik balkonowy wygląda w dużym przybliżeniu tak ja na rysunku. Na początku chciałem dać styropian równo ze ścianą ale w końcu oparłem balkon na ścianie i stąd to wcięcie w styro.

http://img825.imageshack.us/img825/6813/lacznikbalkonowy.jpg

W ścianach kolankowych są słupy ale ukryłem je za cegłą miniMAX 88/188 tak że z zewnątrz tego nie widać. :-) Pod wieniec również jest obmurowane tą cegłą dlatego nie musiałem szalować z zewnątrz deskami i pod słupy i pod wieniec. Co ułatwia sprawę.

Edytowane przez fenix2

• 5 weeks później...

Dzięki za odpowiedź.

Ten styropian między płytą balkonową a stropem to dziurawiłeś i nadziewałeś na zbrojenie balkonu?

Jakieś wskazówki praktyczne?

Swoją drogą to ten styropian ma z 5cm grubości?

Dlaczego nie dałeś styropianu na całej szerokość tej cegły mini max 88mm???

Jak się domyślam ocieplenie z styro dlaczego płyta balkonowa nie zaczyna się dalej na wysokości elewacji? Zawsze to grubiej? Byłby problem z nośnością i trzymaniem pionu?

Zabezpieczałeś czymś zbrojenie przed korozją w miejscu styropianu?

Edytowane przez Raźny

Najpierw ułożyłem styropian a później przebijałem go zbrojeniem.

Tak styropian między płytami jest 5cm a reszta 10cm.

Taj jak pisałem wcześniej chciałem oprzeć płytę balkonową na ścianie dlatego nie dałem styropianu na całej szerokość max'a 88.

Nie zabezpieczałem zabezpieczałem niczym specjalnym zbrojenia.

Jak się domyślam ocieplenie z styro dlaczego płyta balkonowa nie zaczyna się dalej na wysokości elewacji? Zawsze to grubiej? Byłby problem z nośnością i trzymaniem pionu?

Nie rozumiem.

• 2 weeks później...
  • 5 weeks później...
  • 2 months później...

Witam.

Mam takie pytanko odnośnie betonu b20 kręconego na budowie.Jak dozowałeś składniki?Na wagę czy objętościowo?Jakie frakcje kruszyw?I jak oceniasz jakość tegoż betonu?Mam w planie fundament garażu i czytałem o proporcjach objętościowych 1:1,5:3 dla betonu b20.Oczywiście mniej więcej:)

Pozdrawiam Przemek

Edytowane przez ekomurator

• 5 months później...

OOO,

znalazłem dziennik

Witam i o zdrowie się pytam.

Będę od czasu do czasu zaglądał, lukał, obserwował i uczył się.

Na pewno z niektórych rad skorzystam :):)

Buduj, buduj dzielny samorobie.

Wielki szacun za skośne żelbetowe stropy nad poddaszem. Wiem ile to roboty bo u nas też są wieńce na skosach. Nie ma tego tyle co u was ale są.

Pozdrawiam

Radek też samorób :)

Witam.

Mam takie pytanko odnośnie betonu b20 kręconego na budowie.Jak dozowałeś składniki?Na wagę czy objętościowo?Jakie frakcje kruszyw?I jak oceniasz jakość tegoż betonu?Mam w planie fundament garażu i czytałem o proporcjach objętościowych 1:1,5:3 dla betonu b20.Oczywiście mniej więcej:)

Pozdrawiam Przemek

Ważyłem kruszywo i przeliczałem na łopaty. Ogólnie można przyjąć 25 łopat na worek cementu.

Kupowałem już gotowy żwir o różnej frakcji (0-15mm).

Beton wychodzi ładnie. Jak chcesz jeszcze mocniejszy na np. nadproża czy słupy to ja dawałem objętościowo 1:3 (cement : żwir).

I plastyfikator do tego.