fenix2 28.03.2011 20:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Proponujesz żeby dać zwykły styro więc pasowało by go odizolować od wilgoci. Tak myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 28.03.2011 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2011 Proponujesz żeby dać zwykły styro więc pasowało by go odizolować od wilgoci. Tak myślę. Izolacją od wilgoci będzie folia kubełkowa, a to co ewentualnie się dostanie dalej zdąży odparować dzięki szczelinie powietrznej, którą folia tworzy (oczywiście układana kubełkami DO ściany) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 02.04.2011 13:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2011 Folia kubełkowa nie stanowi izolacji przeciw wilgoci ona jest tylko ochroną mechaniczną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CitroCerber 03.04.2011 04:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 (edytowane) Folia kubełkowa nie stanowi izolacji przeciw wilgoci ona jest tylko ochroną mechaniczną. Może niedokładnie się wyraziłem - chodziło mi o to, że zestaw dysperbit + folia będzie wystarczającym. Inne przykłady: http://www.plastmaster.pl/ "...Zastosowanie folii fundamentowych z HDPE to skuteczny sposób zabezpieczenia się przed wilgocią. Membrany kubełkowe z polietylenu są nowoczesnym produktem, przeznaczonym do rozwiązywania złożonych problemów związanych z zabezpieczeniem ścian i fundamentów przed czynnikami zewnętrznymi..." http://izolacjamuru.pl/sposoby-ukladania-folii-kubelkowej-przy-wykonywania-izolacji-pionowej.html "...Przy wysoko podchodzących wodach gruntowych można zastosować odwrotną wersję ułożenia folii wytłaczanej z dodatkowym użyciem geowłókniny sepracyjnej (ten sposób stosuje się np. do hydroizolacji i odwodnień przyczółków mostów)..." http://www.technologiabudowlana.pl/materialy-budowlane/hydroizolacje/folia-kubelkowa.html "... Dokładnie połączone ze sobą membrany doskonale zabezpieczają fundamenty przed wilgocią, poza tym pozwalają na jej odparowanie.." http://folnet.pl/towar/folia-kubelkowa-1,0m-x-20mb-eurovent "...Przy izolacji pionowej ścian budynków Eurovent® PM 8 N używany jest do przeciwwilgociowej izolacji ścian fundamentowych, często również jako ochrona bitumicznej masy uszczelniającej która izolowane są ściany..." Edytowane 3 Kwietnia 2011 przez CitroCerber Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 03.04.2011 06:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2011 OK. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiuszozo 06.05.2011 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2011 Tak właśnie przeglądałem Wasz dzienniczek i się dziwie o co kaman, że nie ma hydrauliki. A tutaj jest pod całością piwniczka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.05.2011 20:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Zgadza się piwnica pod całością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ewamariusz 07.06.2011 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Witam. Tak oglądam i całekiem fajnie Ci już idzie, napisz jak możesz jakie kominy zastosowałeś. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 07.06.2011 12:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Czerwca 2011 Kominy to 2x Leier izolowany fi 200. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.09.2011 09:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2011 Ponieważ niedługo przyjdzie kolej na dach zastanawiam się nad ociepleniem stropu na poddaszu. Planuje dać:Styropian 10-15cm + między krokwie kolejne 10cm na to siatka i klej. Tam gdzie skosy foli nie planuje dawać pod styropian natomiast na płaskiej powierzchni owszem. Coś słyszałem o butwiejącym drewnie przy styropianie to prawda?? Osobiście chce zostawić szczelinę wentylacyjną około 5cm miedzy pełnym deskowaniem a styropianem.O drodzy forumowicze na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 10.10.2011 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2011 Fajnie, że masz talent, sam z teściuniem składasz swój dom. Podziwiam. I mam nadzieję wziąć przykład Możesz napisać jak wykonałeś łącznik termoizolacyjny ze styropianu do balkonu? Tak się patrzę i zastanawiam... W projekcie nie masz słupów w ścianie kolankowej lub szczytowych? Tylko wieniec pod murłatę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 11.10.2011 10:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2011 (edytowane) Witam, Izolowany łącznik balkonowy wygląda w dużym przybliżeniu tak ja na rysunku. Na początku chciałem dać styropian równo ze ścianą ale w końcu oparłem balkon na ścianie i stąd to wcięcie w styro. http://img825.imageshack.us/img825/6813/lacznikbalkonowy.jpg W ścianach kolankowych są słupy ale ukryłem je za cegłą miniMAX 88/188 tak że z zewnątrz tego nie widać. Pod wieniec również jest obmurowane tą cegłą dlatego nie musiałem szalować z zewnątrz deskami i pod słupy i pod wieniec. Co ułatwia sprawę. Edytowane 11 Października 2011 przez fenix2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 09.11.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Dzięki za odpowiedź. Ten styropian między płytą balkonową a stropem to dziurawiłeś i nadziewałeś na zbrojenie balkonu?Jakieś wskazówki praktyczne?Swoją drogą to ten styropian ma z 5cm grubości? Dlaczego nie dałeś styropianu na całej szerokość tej cegły mini max 88mm???Jak się domyślam ocieplenie z styro dlaczego płyta balkonowa nie zaczyna się dalej na wysokości elewacji? Zawsze to grubiej? Byłby problem z nośnością i trzymaniem pionu? Zabezpieczałeś czymś zbrojenie przed korozją w miejscu styropianu? Edytowane 9 Listopada 2011 przez Raźny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.11.2011 20:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 Najpierw ułożyłem styropian a później przebijałem go zbrojeniem. Tak styropian między płytami jest 5cm a reszta 10cm. Taj jak pisałem wcześniej chciałem oprzeć płytę balkonową na ścianie dlatego nie dałem styropianu na całej szerokość max'a 88. Nie zabezpieczałem zabezpieczałem niczym specjalnym zbrojenia. Jak się domyślam ocieplenie z styro dlaczego płyta balkonowa nie zaczyna się dalej na wysokości elewacji? Zawsze to grubiej? Byłby problem z nośnością i trzymaniem pionu? Nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Raźny 20.11.2011 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Listopada 2011 Ok już wszystko rozumiem. Dzięki za informacje. Trzymam kciuki za budowę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arnika 19.12.2011 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 Witam Nie doczytałam gdzie budujesz, ale sądząc po jednym z tartaków i po betoniarni to gdzieś blisko mnie O oknach odpowiedziałam u siebie . Będę kibicować Arnika Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekomurator 04.03.2012 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2012 (edytowane) Witam.Mam takie pytanko odnośnie betonu b20 kręconego na budowie.Jak dozowałeś składniki?Na wagę czy objętościowo?Jakie frakcje kruszyw?I jak oceniasz jakość tegoż betonu?Mam w planie fundament garażu i czytałem o proporcjach objętościowych 1:1,5:3 dla betonu b20.Oczywiście mniej więcej:)Pozdrawiam Przemek Edytowane 4 Marca 2012 przez ekomurator Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 16.08.2012 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 OOO, znalazłem dziennik Witam i o zdrowie się pytam. Będę od czasu do czasu zaglądał, lukał, obserwował i uczył się. Na pewno z niektórych rad skorzystam :) Buduj, buduj dzielny samorobie. Wielki szacun za skośne żelbetowe stropy nad poddaszem. Wiem ile to roboty bo u nas też są wieńce na skosach. Nie ma tego tyle co u was ale są. Pozdrawiam Radek też samorób Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 17.08.2012 18:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 Witam. Mam takie pytanko odnośnie betonu b20 kręconego na budowie.Jak dozowałeś składniki?Na wagę czy objętościowo?Jakie frakcje kruszyw?I jak oceniasz jakość tegoż betonu?Mam w planie fundament garażu i czytałem o proporcjach objętościowych 1:1,5:3 dla betonu b20.Oczywiście mniej więcej:) Pozdrawiam Przemek Ważyłem kruszywo i przeliczałem na łopaty. Ogólnie można przyjąć 25 łopat na worek cementu. Kupowałem już gotowy żwir o różnej frakcji (0-15mm). Beton wychodzi ładnie. Jak chcesz jeszcze mocniejszy na np. nadproża czy słupy to ja dawałem objętościowo 1:3 (cement : żwir). I plastyfikator do tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts