Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hej Forumowicze,

Grzebiuszka, myślę,że nie masz co martwić się na zapas!!! Nasz sąsiad buduje domek parterowy ale ma w planach poddasze, tak jak mówisz nie od razu ale dopiero po odbiorze :lol: najważniejsze jest aby odebrali Ci domek, zanim zbudujesz poddasze :lol: :-? :lol: sama babka w gminie powiedziała nam,że nawet okna w dachu mogą być (co już chyba sugeruje ze masz zamiar tam cos zrobić) - wazny jest tylko zapis " z poddaszem nie uzytkowym.... " Zresztą popatrz na domki,które tam już stoją - większość z nich ma poddasze !!! :) a jeśli chodzi o jakieś postulaty do gminy to może najprościej byłoby przejść się do pani wojt i popytać co oni ciekawego planują !!!?? z tego co wiem, pani wójt przyjmuje petentów chyba we wtorki od 13 do 16..

ja mam problem innego rodzaju, w tej chwili jest zapis,że można budować domy parterowe z poddaszem nieużytkowym i tak jak już pisałam ja właśnie taki projekt wybrałam , moje obawy dotyczą zmiany tego planu zag.. mam nadzieję ,że nagle nie zmienią zapisu na domy pietrowe i określą katy nachylenia dachu typowe dla takich domów...... czyli mój parterowy okaże się za niski i co wtedy !!!! tragedia z tym wszystkim :cry:

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam wszystkich z Miroszowic!!

Też mielismy chęc na poddasze uzytkowe. Ale jak mam czekac nie wiadomo ile to dziekuje. My pytalismy w lipcu 06 i juz mial byc plan zmieniony juz jest marzec 07 i dalej nic. Zdecydowaliśmy sie na mala parterowke. I wczoraj zamowilismy projekt:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?IdProjektu=326&IdKolekcji=

Jak sie wstawia foty??

Marek,

czy macie już orientacyjny kosztorys Waszego domku ??? Chciałam zapytać również czy już zaczynacie budowę - co jest równoznaczne,że przebrnęliście przez koszmar formalności ???I kto wam pomagał w ich załatwieniu ??? Możesz mi odpowiedzieć jesli nie uznasz,że te pytania to za duże wścibstwo hihi :lol: :-? :oops: :lol:

Pytam dlatego,ze obejrzałam Wasz projekt i jest on troszkę mniejszy od domku który my wybraliśmi i ja cały czas kopię się z myślami czy damy radę finansowo przy obecnym szaleństwie cenowym !!!!!

pozdrawiam :wink:

Marek,

czy macie już orientacyjny kosztorys Waszego domku ??? Chciałam zapytać również czy już zaczynacie budowę - co jest równoznaczne,że przebrnęliście przez koszmar formalności ???I kto wam pomagał w ich załatwieniu ??? Możesz mi odpowiedzieć jesli nie uznasz,że te pytania to za duże wścibstwo hihi :lol: :-? :oops: :lol:

Pytam dlatego,ze obejrzałam Wasz projekt i jest on troszkę mniejszy od domku który my wybraliśmi i ja cały czas kopię się z myślami czy damy radę finansowo przy obecnym szaleństwie cenowym !!!!!

pozdrawiam :marek.bu:

Witam!!

Jesteśmy w trakcie zalatwiania - adaptacja projektu pod szkody górnicze.

Przy szkodach górniczych trzeba przeprojektować pare rzeczy. Formalnosci zalatwiamy poprzez biuro.

Kiedy zaczniemy jak tylko dostaniemy pozwolenie - a to wie tylko urzad. Mam nadzieje ze jeszcze w tym roku. :wink: :wink:

Kosztorys na stronie mowi o 200tys zl. Ale to moze troche byc malo - choc ten domek jest naprawde maly(mozna powiedziec ze jest to wieksze mieszkanie z garazem).Wszystko zalezy jakich materialow jakich chcesz uzyc do budowania czy wykonczenia.

POZDRAWIAM

Hej Forumowicze,

Grzebiuszka, myślę,że nie masz co martwić się na zapas!!! Nasz sąsiad buduje domek parterowy ale ma w planach poddasze, tak jak mówisz nie od razu ale dopiero po odbiorze :lol: najważniejsze jest aby odebrali Ci domek, zanim zbudujesz poddasze :lol: :-? :lol: sama babka w gminie powiedziała nam,że nawet okna w dachu mogą być (co już chyba sugeruje ze masz zamiar tam cos zrobić) - wazny jest tylko zapis " z poddaszem nie uzytkowym.... " Zresztą popatrz na domki,które tam już stoją - większość z nich ma poddasze !!! :) a jeśli chodzi o jakieś postulaty do gminy to może najprościej byłoby przejść się do pani wojt i popytać co oni ciekawego planują !!!?? z tego co wiem, pani wójt przyjmuje petentów chyba we wtorki od 13 do 16..

ja mam problem innego rodzaju, w tej chwili jest zapis,że można budować domy parterowe z poddaszem nieużytkowym i tak jak już pisałam ja właśnie taki projekt wybrałam , moje obawy dotyczą zmiany tego planu zag.. mam nadzieję ,że nagle nie zmienią zapisu na domy pietrowe i określą katy nachylenia dachu typowe dla takich domów...... czyli mój parterowy okaże się za niski i co wtedy !!!! tragedia z tym wszystkim :cry:

My dostaliśmy nawet od Pani w ug interpretacje co to jest poddasze nieuzytkowe. I tez mowila aby w projekcie bylo napisane z poddaszem nieuzytkowym. Ale parterowka moze okazac sie tansza - odpada strop, schody, okna dachowe.

Ale parterowka moze okazac sie tansza - odpada strop, schody, okna dachowe.

No nie koniecznie ;)

W moim przypadku nie duża działka, dlatego domek parterowy i tak zabierze jej większość. Dlatego wolałbym z poddaszem.. No poczekam jeszcze z miesiąc, może coś się wyjasni i wtedy podejmiemy decyzje o zakupie projektu ;/

A jak sytuacja z naszą kanalizajcą? Chyba już dość dużo czasu zleciało?

Pzdr.

Ale parterowka moze okazac sie tansza - odpada strop, schody, okna dachowe.

No nie koniecznie ;)

W moim przypadku nie duża działka, dlatego domek parterowy i tak zabierze jej większość. Dlatego wolałbym z poddaszem.. No poczekam jeszcze z miesiąc, może coś się wyjasni i wtedy podejmiemy decyzje o zakupie projektu ;/

A jak sytuacja z naszą kanalizajcą? Chyba już dość dużo czasu zleciało?

Pzdr.

Jeśli chodzi o kanalizację, sądzę ze nie powinno to juz potrwać długo - projektant poinformował,że osoba odpowiedzialna za jakies tak oświadczenie czy pozwolenie , wróciła z chorobowego, więc pewnie zabiere się do roboty :) :lol: :) miejmy nadzieję,że do końca kwietnia uda się sprawę załatwić, tym bardziej,że planowana jest droga asfaltowa na drodze dojazdowej do naszych działek - już nawet wytyczyli granice ... byłoby dobrze uzbroić teren zanim zaczną prace z asfaltem... choć podobno nam to nie będzie w niczym przeszkadzac.. zobaczymy

bądźmy dobrej myśli !! :lol: :( :)

pozdrowionka

Jesteśmy w trakcie zalatwiania - adaptacja projektu pod szkody górnicze.

Przy szkodach górniczych trzeba przeprojektować pare rzeczy. Formalnosci zalatwiamy poprzez biuro.

Hej,

my we wtorek idziemy do biura ... zastanawiam się tylko jak długo może potrwać załatwienie wszystkich formalności - do uzyskania pozwolenia na budowę ???

Czy Wam podano orientacyjne terminy ??? :) :lol:

jeśli chodzi o domek parterowy, faktycznie masz rację,że odpadają dodatkowe koszty związane ze schodami, oknami etc.. ja dlatego wybrałam projekt domu parterowego maksymalnie dopasowany do moich potrzeb tzn. garderoba,pom.gospodarcze, spizarnia etc.. czyli te wszystkie pomieszczenia, których brakuje mi w mieszkaniu w bloku :lol: :) :lol:

a jeśli działka jest odpowiednio szeroka, można tak rozplanować dom,że zostanie Ci troche miejsca z przodu i z tyłu domku (to tak na marginesie do xaviera :) )

co do stropu, rozmawiałam z sąsiadem, ktory juz buduje i mówił,że jego projektantka sugerowała strop wylewany - podobno lepiej się sprawdza przy szkodach górniczych, które na naszym terenie niewątpliwie występują .. :cry:

ja jestem totalnie zielona jesli chozdi o takie techniczne problemy , jak również rozwiązania typu ogrzewanie .... zero pojęcia póki co :lol: szkoda słów :lol:

i pomyśleć ,że również chciałabym zacząć budowę jak najszybciej :lol: :D :(

a wszystko jeszcze w lesie :lol:

pozdrawiam

Witamy

my się zastanawiamy nad ogrzewaniem elektrycznym podłogowym, w sypialniach grzejniki elektryczne. Wcześniej myśleliśmy o piecu miałowym :). Nie znamy niestety nikogo kto ma ogrzewanie elektryczne wiec nie wiemy jakie będa koszty eksploatacji. :):)

W Muratorze piszą dosyć zachęcająco, ale ile jest w tym prawdy??

Może wśród forumowiczów jest ktoś kto ma doświadczenie w ogrzewaniu prądem??

My jutro odbieramy mapkę z geodezji i lecimy załatwiać warunki przyłączenia wody i kanalizacji :) a później do projektanta. Może moglibyście kogoś nam polecic?? ;) Kogoś niedrogiego i dobrego oczywiście ;) Póki co zastanawiamy sie nad biurem projektowym "Filar"

Pozdrawiamy wszystkich, a szczególnie Miroszowice ;)

Witamy

my się zastanawiamy nad ogrzewaniem elektrycznym podłogowym, w sypialniach grzejniki elektryczne. Wcześniej myśleliśmy o piecu miałowym :). Nie znamy niestety nikogo kto ma ogrzewanie elektryczne wiec nie wiemy jakie będa koszty eksploatacji. :):)

Również rozważam ogrzewanie elektryczne połączone z kominkiem i płaszczem wodnym. Troche o ogrzewaniu elektrycznym jest tutaj: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=86239&highlight=

Np tali piec http://www.elterm.pl/strony/i/13.php

Widze jest troche osób przyszlych mieszkańców Miroszowic.

Pozdrrowienia

Grzebiuszka napisała:

Witamy

my się zastanawiamy nad ogrzewaniem elektrycznym podłogowym, w sypialniach grzejniki elektryczne. Wcześniej myśleliśmy o piecu miałowym . Nie znamy niestety nikogo kto ma ogrzewanie elektryczne wiec nie wiemy jakie będa koszty eksploatacji.

Wprawdzie wszystkie elementy ogrzewania elektrycznego przyjeżdźają do nas w środę, ale o efektach będę mógł Ci napisać dopiero w następnym sezonie grzewczym.

Myślę że biorąc pod uwagę niestabilność polityki polsko rosyjskiej jestesmy narażeni na "gazowy szantaż", czyli po prostu ruscy bedą zakręcać kurek kiedy im się to spodoba .a ceny mogą skakać. Wg mnie przy ogrzewaniu gazowym zdanie się na łaskę Putina jest dość ryzykowne.

No i ci sie dostalo na RW , nie zauwazylem , ze Ty ziomek jestes :oops:

Dzięki za linka... zaraz się zapoznamy ze wszystkimi opiniami :)

A co sądzisz o ogrzewaniu gazem z sieci?

Podobno chcą przyłaczyć Miroszowice do gazu miejskiego, ale niestety brakuje chętnych wśród mieszkańców.. :(

Jezeli podłączą to oczywiście - z tego co wiem to większośc mieszkańców nowych domków jest za. Jest bezobslugowe, czyste i jak narazie jeszcze tanie.

Ale gazownia to monopolista i ma gdzieś podłączenie.

A jak mają tak podłaczać szybko jak zmieniać plan zagospodarowania (obowiazuje od 2002r.) to ja dziekuje ale wole mieć jaką alternatywe.

Marxxj

nic sie nie martw, zanim nowy plan zagospodarowania przestrzennego zacznie obowiązywac to juz od dawna będziecie mieli pozwolenie na budowe, czyli nie będzie was kompletnie dotyczył :)

A gdzie sa te Wasze działeczki?? Na końcu Miroszowic?

pozdrawiamy :)

Hej Grzebiuszka,

dzięki za słowa pocieszenia :) może faktycznie nie będzie tak zle z tym planem !! My do projektanta idziemy jutro, wybrałam biuro "Probud" z ul. Kilińskiego , nie wiem jak to wyjdzie cenowo - dopiero jutro przedstawi nam koszty. Jest to facet, który jest polecany przez wielu znajomych. Chciałabym skorzystać z jego usług bo facet ma doświadczenie ale również obawiam się ,żę cena jaką zaśpiewa będzie kosmiczna :) :( dam znać jutro wieczorem.

Jeśli chodzi o "Filar" również są ok ale do najtańszych nie należą, dzowniłam do nich w tamtym roku - za kompleksową obsługę zaśpiewali mi orientacyjnie ok 8-9 tyś... zł szok :lol: oczywiście wszystko zalezy od projektu etc..

pozdrowionka

Grzebiuszka,

jesli chodzi o nasze działki, to chyba faktycznie jest to koniec Miroszowic - jest to za firmą Kamadex, na samym końcu po lewej,za tymi nowymi domkami. Vis a vis naszych działek stoi jeden domeczek... a centralnie na polu jeden sąsiad stawia fundamenty.

Widzę,że ostro dyskutujecie o ogrzewaniu :lol: :( :) ja generalnie jeszcze nie bardzo wiem na co się decydować.... moim zdaniem ogrzewanie elektryczne chyba nie wychodzi najtaniej ??!! :cry:

pozdrowienia dla wszystkich !!

Witam

wczoraj wieczorkiem naczytalismy sie tylku róznych wypowiedzi na temat ogrzewania elektrycznego i gazowego i węglowego... że dzis już całkiem nie wiemy na co sie zdecydować... :( Jedno jest pewne, nie będziemy ogrzewać żadnym olejem, ani gazem z butli.

Fajny byłby gaz z sieci, bo przynajmniej na razie nie jest drogi, a najbardziej marzy mi sie elektryczne ogrzewanie podłogowe..:):):) żadnych pieców, kotłów i innych takich... tylko czy będzie mnie później stać zapłacić rachuneczki?? :)

Marxxj po obejrzeniu stronki Filara też podejrzewałam że będzie drogi, no ale zobaczymy dzisiaj co nam powiedza. Na projekt jeszcze nadal nie jestesmy zdecydowani, wiem tylko że ma miec prosta bryłę, kopertowy daszek i możliwośc zaadaptowania poddasza na cele mieszkalne :):):) i najlepiej żeby był tani w budowaniu :):):)

pozdrawiam Wszystkich