agataB 15.01.2008 21:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2008 I jeszcze jedno wydaje mi sie ze z firmami najlepiej się umawiać za robociznę, bo jak sie na całość umówić to potem może majster szczędzić na jakości materiału, znam taki przypadek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 16.01.2008 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 Kierownika budowy z Lubina od Podbuckiego -gość w porządku i często bywa na budowach. Podbuckiego lubie, ale jeżeli często to u Ciebie na odebranie prac zanikowych, to tylko wtedy mogę się z tym zdaniem zgodzić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 16.01.2008 05:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 I jeszcze jedno wydaje mi sie ze z firmami najlepiej się umawiać za robociznę, bo jak sie na całość umówić to potem może majster szczędzić na jakości materiału, znam taki przypadek. właśnie dlatego w umowie stosuje się zapis "zgodnie z projektem..." żeby takich problemów uniknąć... egzekwujesz to od początku, codziennie i po jakimś czasie przyzwyczajają się, że materiały i robocizna mają być jak w projekcie czyli tak jak Ty chcesz a nie tak jak im łatwiej, bo (tu najczęstsza argumentacja) wszędzie tak robią - plusy ryczałtu na robnocizną i materiały: jak zrobią coś niezgodnie z projektem - nie interesuje Cię ile i za ile materiału zmarnowali... prośba - agataB, jak wyślesz post to masz taką opcję po prawej stronie przy okienku w którym się on pojawi jak "zmień" łatwiej się to czytać będzie jak dopiszesz wszystko w jednym poście a nie kilku kolejnych.. polecam też używanie podglądu... PS. mieliśmy drogą firmę od dachu - bardzo zależało nam na jakości - rozmawialiśmy też z Kompleks Dachem - byli dużo drożsi nawet od firmy z Zielonej Góry (odległość - dojazdy lub zakwaterowanie w ich zakresie), ostatecznie wzięliśmy dwie firmy z Głogowa - cieśli i dekarzy - jeżeli ktoś jest zainteresowany - kontakty na priv - zdjęcia z ich pracy można obejrzeć u nas w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 16.01.2008 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2008 zmieniłam zdanie na temat kompleks dachu w Lubinie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 24.01.2008 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iwonka i tomaniu 24.01.2008 17:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2008 Tynki: 24-28 zl robocizna +material /gipsowe/ 14 zl robocizna /cementowo-wapienne/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 29.01.2008 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Witam wszystkich Za około mimesiąc startuje z budową domu w Miłoradzicach. Działeczka 14 arów pięknie położona pod samym lasem. Dom parterowy z poddaszem nieuzytkowym ( tylko z nazwy bo tak jest w planach zagospodarowania niestety ). Powierzchnia parteru z garażem 122 m2. Powierzchnia użytkowa poddasza 57 m2 do wykończenia kiedyś w przysżłość. Na ta chwilę planuje jedynie zrobić parter i zamieszkać w późniejszym terminie zajmę się poddaszem. Generalnie wszystkie formalności już za mną pozwolenie na budowę uprawomocninone, ekipa wstępnie wybrana i do dzieła. Pozostaje pytanie czy uda się zamknąć w planowanym budżecie 350tyś zł brutto podobno jest szansa . Pozdrawiam Bartek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 29.01.2008 22:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Szansa jest zawsze, tylko zależy jak dobrze będziesz szukał i co możesz zrobić sam. Dla przykładu deszczówka 2 studnie i prawie 50 m rur to ceny od 11 500 poprzez 8800 i ostatnio 6400 niezła rozbieżność wszystkie legalne firmy działające na naszym terenie. Podaje ceny bez vat. Okna od 8800 do 15 000 na ten sam domek tylko inny standard. Nasz domek powierzchnia całkowita 190 m2 stan surowy zamknięty to prawie 200 tyś z przyłączami, zaczęliśmy jesienią, jesteśmy przy dachu ale 200 starczy. Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 29.01.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2008 Zgadzam sie w 100% wszystko jest wykonalne. Trzeba dobrze przemyśleć i do roboty .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 31.01.2008 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 czy nie ma nikogo z naszego rejonu? Mam pytanko jak wy oceniacie realnie moje plany. Czy przy takich założeniach i projekcie zblizonym do kornelii Archipelagu. Stan surowy otwarty uda się zrealizować na poziomie 150 - 170 tys złotych ? BW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 31.01.2008 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 czy nie ma nikogo z naszego rejonu? Mam pytanko jak wy oceniacie realnie moje plany. Czy przy takich założeniach i projekcie zblizonym do kornelii Archipelagu. Stan surowy otwarty uda się zrealizować na poziomie 150 - 170 tys złotych ? BW Musisz się przyzwyczaić, że ta grupa nie działa zbyt prężnie - na spotkaniu były tylko 3 forumowiczki + ich mężowie Ale do rzeczy. Dzisiaj wrzucę swoje poniesione koszty do dziennika. Będziesz miał jakiś punkt odniesienia. Cement znów drożeje - zaczyna się powtórka z zeszłego roku. Pozdrawiam P.s. 170 tys. na stan surowy otwarty ? oj szalejesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 31.01.2008 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Niestety patrze na to realnie. Nie wiem czy twoja uwaga dotyczyła, że za nisko czy za wysoko ?. Ja to widze tak. 1. Chcę wybudowac dom do stanu surowego otwartego tak jak pisałem powierzchnia parteru wraz z garażem to 122 m2. Poddasze kolejne 50 m2. 2. Projekt domu umożliwia budowę etapami. Bo miszkać można tylko na parterze. 3. Wiele prac chcę wykonać samodzielnie jednak nie wszystko potrafie Na chłodno kalkuluję aby zmieścić się w tych 170 tyś na stan otwarty. Obecnie czekam na wycenę w jednej firmie jak możecie polecić kogoś z naszego regionu to bardzo chętnie skorzystam z kontaktu ( moje gg 908245 ) lub komórka 601 722 186. Każda rada się przyda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzebiuszka 31.01.2008 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 bardzo trudno udzielić odpowiedzi na twoje pytanie, wszystko zależy od tego jakich materiałów będziesz używał, ile zrobisz sam... i na ile skasuje Cię ekipa. ehhh same niewiadome ale podobno dla chcącego nie ma nic trudnego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 31.01.2008 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Dlatego pytam o wasze doświadczenia na waszych przykładach. Nie oczekuje konkrewtnie podania ile będzie to w moim przypadku ale ile wychodzi w waszym ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzebiuszka 31.01.2008 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 w moim jeszcze nic nie wychodzi, bo jeszcze nie mamy tej przyjemności w postaci rozpoczętej budowy. Ale zakładamy (takie nasze pobożne życzenie), że zmieścimy się ze stanem surowym zamkniętym w ok 200-220 tys. a jak będzie, to sie dopiero okaże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 31.01.2008 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Grzebiusza a robiliście jakies wyceny w firmach? masz już jakąś na oku. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Grzebiuszka 31.01.2008 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 mam 2 wyceny jedna to taka firemka trzyosobowa i oni wycenili nam robotę na ok. 50 tyś.... bez dachu, może wyszłoby ciut mniej duża firma wyceniła nam robotę na ok 64 tys .. tez bez dachu. Prawdę mówiąc, żadna z tych firm mi nie odpowiada, jedna za mała... a druga ma milion zleceń i duże opóźnienia. Szukamy teraz kolejnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 31.01.2008 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 A mogę prosić o namiary na priv na te dwie firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 31.01.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Niestety patrze na to realnie. Nie wiem czy twoja uwaga dotyczyła, że za nisko czy za wysoko ?. Ja to widze tak. 1. Chcę wybudowac dom do stanu surowego otwartego tak jak pisałem powierzchnia parteru wraz z garażem to 122 m2. Poddasze kolejne 50 m2. 2. Projekt domu umożliwia budowę etapami. Bo miszkać można tylko na parterze. 3. Wiele prac chcę wykonać samodzielnie jednak nie wszystko potrafie Na chłodno kalkuluję aby zmieścić się w tych 170 tyś na stan otwarty. Obecnie czekam na wycenę w jednej firmie jak możecie polecić kogoś z naszego regionu to bardzo chętnie skorzystam z kontaktu ( moje gg 908245 ) lub komórka 601 722 186. Każda rada się przyda Jasne - wszystkimi namiarami TYCH, którzy mi leżeli - w slangu młodzieżowym - podzielę się ............ no i dla Ciebie ( a ........ budujesz sam czy z "połowicą " >???????????????????? specjalnie wpis w moim dzienniku................... Będzie dobrze. Nie martw się. I .................... może Tobie uda się rozkręcić tą grupę , bo póki co to tutaj " kupię - sprzedam" - jak w autogiełdzie - a wydawało mi się , że nie o to TYLKO chodzi. Dlatego z Grzebiuszką trzymamy się razem , bo .............. życie jest krótkie a świat jest mały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 31.01.2008 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 My w robociźnie zmieścimy się w 40 tyś za dom 190 m2 z piwnica, przykryty. Tak więc wszystko zależy za ile uda ci się znaleźć pracowników. Robiliśmy etapami. Ale robotnicy nie z tego rejonu tylko z lubelskiego bo tu wszyscy powariowali albo są bardzo obłożeni robotami albo też niekompetentni i i z takimi miałam do czynienia. najlepiej to jeździć po okolicach i gzie budują a praca ich ci się podoba to szukać majstra i pytać pytać i jeszcze raz pytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts