gabsien 01.02.2008 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Niestety patrze na to realnie. Nie wiem czy twoja uwaga dotyczyła, że za nisko czy za wysoko ?. Ja to widze tak. 1. Chcę wybudowac dom do stanu surowego otwartego tak jak pisałem powierzchnia parteru wraz z garażem to 122 m2. Poddasze kolejne 50 m2. 2. Projekt domu umożliwia budowę etapami. Bo miszkać można tylko na parterze. 3. Wiele prac chcę wykonać samodzielnie jednak nie wszystko potrafie Na chłodno kalkuluję aby zmieścić się w tych 170 tyś na stan otwarty. Obecnie czekam na wycenę w jednej firmie jak możecie polecić kogoś z naszego regionu to bardzo chętnie skorzystam z kontaktu ( moje gg 908245 ) lub komórka 601 722 186. Każda rada się przyda Jasne - wszystkimi namiarami TYCH, którzy mi leżeli - w slangu młodzieżowym - podzielę się ............ no i dla Ciebie ( a ........ budujesz sam czy z "połowicą " >???????????????????? specjalnie wpis w moim dzienniku................... Będzie dobrze. Nie martw się. I .................... może Tobie uda się rozkręcić tą grupę , bo póki co to tutaj " kupię - sprzedam" - jak w autogiełdzie - a wydawało mi się , że nie o to TYLKO chodzi. Dlatego z Grzebiuszką trzymamy się razem , bo .............. życie jest krótkie a świat jest mały. Ze mną też możesz podzielić się namiarami? w przyszlym tygodniu chce złożyc zawiadomienie o rozpoczęciu robót, a nie jestem pewna czy mój ,,zaklepany" fachowiec wogóle da radę teraz zacząć Prawie rok załatwialam formalności i chcę zobaczyć w końcu jakieś efekty....fundamencik...kawalek ściany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 01.02.2008 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Dzisiaj dostałem kalkulacje co o tym sądzicie ? Zakres wykonania robót :I. Ławy i ściany fundamentowe : Wytyczenie geodezyjne Wykonanie wykopu Podkłady betonowe pod fundamenty Ławy i stopy fundamentowe Ściany fundamentowe z bloczków betonowych Wykonanie zasypki pospółką ścian fundamentowych II. Izolacje ścian i ław fundamentowych : Izolacje ław fundamentowych Izolacje pionowe powłokowe ścian fundamentowych Izolacje cieplne z płyt styropianowych ścian fundamentowychIII. Ściany parteru : Ściany z pustaków ceramicznych Poroton Ściany nośne wewnętrzne Wykonanie kominów systemowych IV Wieńce , stropy i inne elementy konstrukcyjne Strop żelbetowy monolityczny Belki , podciągi , słupy i wieńce żelbetowe Montaż zbrojenia Wykonanie przesklepień z nadproży L-19 V. Konstrukcja dachu : Wykonanie kompletnej więźby dachowejVI. Pokrycie dachowe : Montaż folii dachowej Montaż łat i kontrłat drewnianych Pokrycie dachów dachówką ceramiczną Roben Obróbki blacharskie z blachy powlekanej Montaż rynien i rur spustowych Wartość wykonania wynosi : 162.890 + VAT 7%słownie : sto sześćdziesiąt dwa tysiące osiemset dziewięćdziesiąt zł+ VAT 7% Ogółem powierzchnia netto budynku : 179 m 2Koszt budowy 1 m 2 wynosi : 910 zł + VAT 7% Uwaga :W cenie nie wliczono kosztów okien połaciowych ( producent i typ okna zostanie uzgodniony z inwestorem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 01.02.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 to nie jest taka zła cena, my mamy 190 m2 i jeszcze nie mamy dachu zrobionego, dachówki są i krokwie a juz nam wyszło 155 tyś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 01.02.2008 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Dzisiaj dostałem kalkulacje co o tym sądzicie ? Zakres wykonania robót : I. Ławy i ściany fundamentowe : Wytyczenie geodezyjne Wykonanie wykopu Podkłady betonowe pod fundamenty Ławy i stopy fundamentowe Ściany fundamentowe z bloczków betonowych Wykonanie zasypki pospółką ścian fundamentowych II. Izolacje ścian i ław fundamentowych : Izolacje ław fundamentowych Izolacje pionowe powłokowe ścian fundamentowych Izolacje cieplne z płyt styropianowych ścian fundamentowych III. Ściany parteru : Ściany z pustaków ceramicznych Poroton Ściany nośne wewnętrzne Wykonanie kominów systemowych IV Wieńce , stropy i inne elementy konstrukcyjne Strop żelbetowy monolityczny Belki , podciągi , słupy i wieńce żelbetowe Montaż zbrojenia Wykonanie przesklepień z nadproży L-19 V. Konstrukcja dachu : Wykonanie kompletnej więźby dachowej VI. Pokrycie dachowe : Montaż folii dachowej Montaż łat i kontrłat drewnianych Pokrycie dachów dachówką ceramiczną Roben Obróbki blacharskie z blachy powlekanej Montaż rynien i rur spustowych Wartość wykonania wynosi : 162.890 + VAT 7% słownie : sto sześćdziesiąt dwa tysiące osiemset dziewięćdziesiąt zł + VAT 7% Ogółem powierzchnia netto budynku : 179 m 2 Koszt budowy 1 m 2 wynosi : 910 zł + VAT 7% Uwaga : W cenie nie wliczono kosztów okien połaciowych ( producent i typ okna zostanie uzgodniony z inwestorem ) cytuję bo łatwiej mi odpisać : do takiego spisu dobrze jest dodać np. - beton zapewnia firma czy ty po gruchę dzwonisz - do mniejszych elementów beton na budowie w betoniarce mieszany czy ty załatwiasz - izolacje .... ok, ale konkretnie z czego jakie np. pozioma na lepiku czy folia - styropian na dysperbit ok ale ile warstw tego dysperbitu - powinna być folia kubełkowa i to łapana od góry za pomocą listwy mocującej mocowanej na kołki szybkiego montażu - działówki z czego - no chyba że nie będzie - nadproża systemowe czy wylewane - szalowanie stropu - też firma wszystko robi? a roszalowywać też będą? -dach- rynny mocowane do krokwi czy deski czołowej- jak to drugie to dobrze jest od razu pomalowaną przybijać, jak do krokwi to jej rzeźbione końcówki też już pomalowane powinny być, - kominy systemowe- ok, ale co dalej ? ponad dachem tynk na nie czy klinkier a może płytka ( nie polecam) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 01.02.2008 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 niestety wszystko wpływa na cenę - niestety nie jest fajnie jak inwestor sądzi, że coś jest oczywiste - a wykonawca mówi, że to nie było w cenie.... ale będzie dobrze, zobaczysz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 01.02.2008 20:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Ze mną też możesz podzielić się namiarami? .. jasne dobro dane ...powraca -na ściany niestety nie ze słyszenia - Pan Głogowski jest dobry -dach- tak na priva do swoich dekarzy- wolni z tego co wiem będą koło września może, bo już do nich 2 dachy wysłałam a i do mnie na podbitkę mają wrócić -hydraulika i elektryka( któremu daj Boże zdrowia) -tynki i wylewki ZA TO JA SZUKAM DO WYKOŃCZENIÓWKI - jestem w trakcie rozmów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 01.02.2008 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Firma zapewnia wszystko w tej cenie w zakresie. Zapewnia organizacje budowy kibel barak itp... betot jak najbardziej szalunki rownież zgodnie z ustaleniami wynika, że stan który jest opisany czyli surowy zamknięty w cenie podanej będę miał zapewniony w 4 miesiące z zapisanymi karami umownymi za niedotrzymanie terminów ... Firma sprawdzona bo 4 znajomym budowała domu nikt nie nażekał wszystko wykonane w terminie i zgodnie z wycena za nic nie wzieli dodatkowych pieniędzy .... dziwne ale realne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 01.02.2008 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Firma zapewnia wszystko w tej cenie w zakresie. Zapewnia organizacje budowy kibel barak itp... betot jak najbardziej szalunki rownież zgodnie z ustaleniami wynika, że stan który jest opisany czyli surowy zamknięty w cenie podanej będę miał zapewniony w 4 miesiące z zapisanymi karami umownymi za niedotrzymanie terminów ... Firma sprawdzona bo 4 znajomym budowała domu nikt nie nażekał wszystko wykonane w terminie i zgodnie z wycena za nic nie wzieli dodatkowych pieniędzy .... dziwne ale realne ok więc spisuj umowę i buduj a my będziemy dopingować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
YreQ 01.02.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 A to ku przestrodze - bo nigdy nie wiadomo NA CZYJEJ Z RZĘDU BUDOWIE ekipie budowlanej nagle odbije. Nie zniechęcam Cię bynajmniej, ale twoja osrożność zapewni ci spokojny sen - tzn. nie będziesz później się szarpał. Nasza była super hiper dobra i polecona - ale wychodziły potem kwiatki. Jak oni zapewniają materiały to za stan techniczny też odpowiadają, ale mam pytanie: czy masz wpływ na jakość materiałów z których ci dom postawią? I jeszcze jedno... małe sprostowanie: stan surowy zamknięty będzie po zamotowaniu wszystkich okien i drzwi ( tych na ścianach osłonowych też) Dobrze Ci życzę i trzymam kciuki. Zacznij pisać dziennik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 01.02.2008 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 Sprawa wygląda tak w projekcie jest wszystko określone jakie materiały budowlane jakie technologie itp. Kierownik budowy jest też zaufany i niezalezny od budowy więc powinien kontrolować ... Co do materiałów to wszystko jest w zestawieniu projektu. Ale dzięki za uwagi uwzględnie je na etapie podpisywania umowy ! Wiedza to skarb dzielcie się nią jak tylko bede miał materiał wsadowy to założe dziennik budowy kupiony leży na półce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 02.02.2008 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 żeby się zabezpieczyć przed nierzetelnym wykonawcą: to co najważniejsze - pogrubione Umowa o roboty budowlane nr .................. W dniu ............... .r. pomiędzy ............................. legitymującym się dowodem osobistym ................... i ......................... legitymującą się dowodem osobistym ............................ zam. ....................................... zwanymi dalej „Zamawiającym”, a Firmą ..........................z siedzibą w ...................................... reprezentowaną przez .................................., zwanym dalej „Wykonawcą”, została zawarta umowa o następującej treści: § 1. PRZEDMIOT UMOWY1. Zamawiający zamawia, a Wykonawca przyjmuje do wykonania prace............ wraz z materiałem, polegające na wykonaniu ............................................... w budynku mieszkalnym w............. nr działki ................ według wynegocjowanych warunków umowy oraz oferty Wykonawcy stanowiącej załącznik nr 1 do niniejszej umowy.2. Wykonawca oświadcza, że zapoznał się z dokumentacją i miejscem prowadzenia robót oraz że warunki prowadzenia robót są mu znane. 3. Wykonawca zobowiązuje się do wykonania robót zgodnie z zaadaptowanym w ............................................... Projektem architektoniczno-budowlanym jednorodzinnego domu wolnostojącego .............................(nazwa projektu), oraz zgodnie z wydanym pozwoleniem na budowę nr .........................w/w projektu domu na działce nr .......... w .......................gmina Lubin. 4. Wykonawca oświadcza, iż przyjmuje do wiadomości, że ponosi wyłączną odpowiedzialność z tytułu ewentualnego uszkodzenia konstrukcji budynku oraz istniejących instalacji. § 2. ZAKRES PRAC I. Zakres rzeczowy prac obejmuje wszystkie prace wymagane do wykonania (to zabezpieczenie przed nierzetelnym wykonawcą, który powie po jakimś czasie, że tego w wycenie nie było -i za to należą się dodatkowe pieniądze) ..............................................według załączonego projektu architektonicznego opisanego w §17 Pkt.2 oraz oferty materiałowej opisanej w §17 Pkt.1, w tym zwłaszcza wykonania:........................ § 3. WYNAGRODZENIE............ wg ustaleń § 4. TERMIN WYKONANIA wg ustaleń § 5. PRZEKAZANIE PLACU1. Zamawiający przekaże Wykonawcy plac budowy w terminie do.................r.2. Od dnia przekazania terenu robót Wykonawca odpowiada za organizację swojego zaplecza w miejscu wskazanym przez Zamawiającego, utrzymanie ładu i porządku, usuwanie śmieci, odpadków, opakowań i innych pozostałości po zużytych przez Wykonawcę materiałach. W przypadku zaniechania, czynności porządkowe mogą zostać wykonane przez Zamawiającego na koszt Wykonawcy. 3. Od dnia przekazania terenu robót Wykonawca ponosi odpowiedzialność za szkody wyrządzone Zamawiającemu oraz osobom trzecim. § 6. OBOWIĄZKI ZAMAWIAJĄCEGOZamawiający przyjmuje na siebie następujące obowiązki:1. Przekaże Wykonawcy plac budowy.2. Zapewni Wykonawcy nieodpłatnie źródło poboru energii elektrycznej 220 V w celach technologicznych.3. Zapewni Wykonawcy nieodpłatnie źródło poboru wody w celach technologicznych.4. Przekaże projekt, według którego realizowana jest umowa. § 7. ODPOWIEDZIALNOŚĆ WYKONAWCY1. Wykonawca oświadcza, iż przyjmuje do wiadomości, że ponosi wyłączną odpowiedzialność z tytułu ewentualnego uszkodzenia istniejących instalacji podziemnych. 2. Wykonawca ponosi wyłączną odpowiedzialność materialną za powierzony mu materiał, maszyny i urządzenia.3. W przypadku ich uszkodzenia, zniszczenia, zużycia ponad wynikające z normalnej eksploatacji albo utraty Wykonawca jest obowiązany do naprawienia szkody poniesionej przez Zamawiającego z tego tytułu lub przywrócenia stanu sprzed powstania szkody.4. W przypadku gdyby Wykonawca realizował roboty objęte niniejszą umową bez należytej staranności, niezgodnie z zasadami sztuki budowlanej, normami, obowiązującymi przepisami, zasadami BHP, dokumentacją projektowo-techniczną, lub sprzecznie z umową, Zamawiający ma prawo:A/ nakazać Wykonawcy zaprzestania wykonywania robót;B/ odstąpić od umowy;C/ powierzyć poprawienie lub wykonanie robót objętych umową innym podmiotom na koszt i niebezpieczeństwo Wykonawcy;D/ potrącić z wynagrodzenia Wykonawcy należności z tytułu poniesionej szkody.§ 8. BHP1. Wykonawca zapewnia, że wszystkie osoby wyznaczone do realizacji niniejszej umowy posiadają odpowiednie kwalifikacje oraz przeszkolenia i uprawnienia wymagane przepisami prawa (zwłaszcza przepisami BHP), a także że będą one wyposażone w kaski, ubrania ochronne oraz podstawowe narzędzia.2. Wykonawca ponosi wyłączną odpowiedzialność za:A/ przeszkolenie zatrudnionych przez siebie osób w zakresie przepisów BHP;B/ posiadanie przez te osoby aktualnych badań lekarskich;C/ przeszkolenie stanowiskowe.3. Wykonawca jest obowiązany odsunąć od wykonywania pracy każdą osobę, która przez swój brak kwalifikacji lub z innego powodu zagraża w jakikolwiek sposób należytemu wykonaniu umowy. § 9. PODWYKONAWCY1. Wykonawca oświadcza, iż cały zakres objętych niniejszą umową robót wykona nakładem własnym.2. Powierzenie wykonania części robót objętych niniejszą umową osobom trzecim wymaga każdorazowo uprzedniej pisemnej zgody Zamawiającego.3. W przypadku powierzenia wykonania osobom trzecim Wykonawca ponosi odpowiedzialność za ich należyte wykonanie zgodnie z dokumentacją, normami i obowiązującymi przepisami (w tym BHP). § 10. KARY UMOWNEStrony ustalają, że obowiązującą ich formą odszkodowania będą stanowiły kary umowne z następujących tytułów:1. Zamawiający zapłaci Wykonawcy kary umowne:A/ w wysokości odsetek ustawowych za zwłokę w płatności wynagrodzenia dla Wykonawcy wymienionego w § 3;B/ za odstąpienie Wykonawcy od umowy z przyczyn leżących w całości lub częściowo po stronie Zamawiającego – w wysokości 10% wynagrodzenia umownego netto za wykonanie robót, od których odstąpiono;2. Wykonawca zapłaci Zamawiającemu kary umowne:A/ za odstąpienie Zamawiającego od umowy z przyczyn leżących w całości lub częściowo po stronie Wykonawcy – w wysokości 10% wynagrodzenia umownego netto za wykonanie robót, od których odstąpiono;B/ w wysokości 1% wynagrodzenia netto za każdy dzień zwłoki – z tytułu niedotrzymania terminu wykonania zadania;C/ w wysokości 1% wynagrodzenia netto za każdy dzień zwłoki - z tytułu nie usunięcia wad stwierdzonych w okresie gwarancji i rękojmi. 3. Kary, o których mowa w §10 Ust. 2, Wykonawca zapłaci na wskazany przez Zamawiającego rachunek bankowy przelewem, w terminie 14 dni kalendarzowych od dnia doręczenia mu żądania Zamawiającego zapłaty takiej kary umownej.4. Zamawiający zastrzega sobie prawo potrącenia należnej kary umownej z należności Wykonawcy.5. Strony zastrzegają sobie prawo dochodzenia odszkodowania uzupełniającego wysokość zastrzeżonych kar umownych.6. Strony zastrzegają, że łączna wysokość kar umownych należnych Wykonawcy lub Zamawiającemu nie może przekroczyć 20% wynagrodzenia za przedmiot umowy. § 11. NADZÓR I ODBIÓR ROBÓT1. Wykonawca ustanawia do pełnienia obowiązków kierownika budowy Pana .......................... oraz inspektora nadzoru budowlanego Pana ..........................2. Strony postanawiają, że końcowy protokolarny odbiór robót nastąpi jednorazowo po zakończeniu całości robót podczas którego Wykonawca przekaże Zamawiającemu dokumenty odbiorowe tj. aprobaty, atesty oraz deklaracje zgodności na wbudowane materiały. § 12. GWARANCJA I RĘKOJMIA1. Wykonawca udzieli na wykonane prace Zamawiającemu gwarancji i rękojmi. 2. Okres gwarancji i rękojmi na wszystkie przeprowadzone prze Wykonawcę prace wynosi 5 lat.3. Okres gwarancji, o której mowa w Ust. 2 liczony będzie od daty protokolarnego odbioru końcowego. POSTANOWIENIA KOŃCOWE§ 13Wszelkie zmiany niniejszej umowy mogą być dokonane za zgodą obu stron, wyrażoną na piśmie pod rygorem nieważności.§ 14Wszelkie ewentualne spory, powstałe w związku z wykonywaniem niniejszej umowy, strony zobowiązują się rozstrzygać polubownie. Jeśli zostanie wyczerpana droga polubowna rozstrzygnięcia sporu, podlega on rozstrzygnięciu przez Sąd Rejonowy właściwy dla siedziby Wykonawcy.§ 15W sprawach nieuregulowanych niniejszą umową będą miały zastosowanie przepisy Kodeksu cywilnego, a w szczególności przepisy tytułu XV i tytułu XVI k. c. § 16Umowę niniejszą sporządzono w dwóch jednobrzmiących egzemplarzach, po jednym dla każdej ze stron. § 17Integralną część umowy stanowią następujące załączniki:1. Oferta z dnia ...................... r. zaakceptowana podpisami przez obie Strony2. Zaadaptowany projekt architektoniczno-budowlany jednorodzinnego domu wolnostojącego .........................................3. Pozwolenia na budowę nr ........................................... Zamawiający Wykonawca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 02.02.2008 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Dziękuje za informacje. Jednocześnie prosze o uwagi na co jeszcze zwrócić uwagę przy podpisywnaiu umowy na wykonanie stanu surowego otwartego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 02.02.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Pomimo że będziesz miał kierownika i inspektora sam musisz pilnować czy wykonawstwo jest zgodne z projektem, znam przypadek że aby zaoszczędzić po podpisaniu niekorzystnej dla siebie umowy wykonawca, oszczędzał, np. wstawiał pręty gładkie zamiast tych drugich (żeberkowane), piwnicy nie ocieplił, piwnicy nie obsypał piachem (opaska z piachu bo podmokły teren). Oszczędzał nawet na cemencie - TRZEBA PILNOWAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 02.02.2008 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 pilnować, pilnować i mieć świadomość, że jak się odwrócisz ekipa spróbuje ułatwić sobie pracę, więc patrzeć w projekt pilnować i sprawdzać (najlepiej by było wziąć na czas budowy urlop ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 02.02.2008 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 Nie mam za dużego doświadczenia w budowaniu, zajmujemy się tym od jesieni ale ja bym umowy na tak rozległą część wykonania razem z materiałem nie podpisała, pewnie dlatego że mam złe doświadczenie. Tzn, moja umowa popisana w marcu była bardzo korzystna dla mnie ale nie dla wykonawcy, bo ceny bardzo szalały, i ciężko by mu było wybudować ten dom w tak dobrej cenie dla mnie Skończyło sie na tym że podnajmował do pracy "nie-fachowców" tylko uczniów i laików. co z tego że może i bym w każdym sadzie wygrała po jakiś trzech latach ciągania się po sadach jak w tym czasie już bank by mi dom zabrał bo był by nie wykończony. A mam na to niecałe 2 lata. Teraz buduje nam firma której materiały nie obchodzą, mamy umowę na robotę i tylko za robociznę, to do mnie należy decyzja czy przywiozę ten tańszy cement czy ten firmowy, czy piasek bezie płukany czy nie i tym podobne, ja wybieram standard, słucham tylko podpowiedzi. Jest przy tym troche pracy i załatwiania i myślenia ale bez tego się nie da wybudować domu. Nie twierdzę że nie ma uczciwych firm ale "jeżeli można zarobić trochę więcej to czemu nie?". A podnajem tanich uczniów i "niefachowców" mógł by się skończyć tym że krzywe ściany bym miała, potem tynkarz by się wkurzał i w ogóle. Np. nam majster ostatnio powiedział ,że skoro w nocy sa przymrozki to było by dobrze do cementu i betonu dodać ... nie pamiętam jak to się nazywa ale mąż wydał 50 coś złotych i kupił, wyobrażam sobie że budowano by mi dom w ustalonej cenie z materiałem, nikt by nie szukał dodatkowych kosztów tylko oszczędności. Sami zamawialiśmy beton, mąż pojechał do szefa, pogadał, dał na flachę i beton przyjechał taki że na drugi dzień po stropie taczkami jeździli i murowali dalej. a u znajomych to nie za bardzo było jak chodzić (nie mówiąc o taczkach) bo się uginał pod nogami - ślady zostawały po butach. Dziwne było to ale prawdziwe. A więc PILNOWAĆ PILNOWAĆ PILNOWAĆ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk1719501284 03.02.2008 08:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 i po to jest zapis o podwykonawcach, materiałach według projektu(!) i przeszkoleniu stanowiskowym -> karach umownych i zastrzeżenie o odjęciu kar z wynagrodzenia wykonawcy.. tylko musisz z tej umowy korzystać i rzeczywiście ją egzekwować a nie odpuszczać jak ci wykonawca zapłacze.. A podnajem tanich uczniów i "niefachowców" mógł by się skończyć tym że krzywe ściany bym miała, potem tynkarz by się wkurzał i w ogóle poziomica w ręce i jeśli krzywe to maja rozebrać tak długo, aż ściana będzie prosta - suma sumarum, jeśli interesujesz się swoją budową, to właściciel firmy dla świętego spokoju zostawi u Ciebie tylko tych ludzi, którzy naprawdę wiedzą co robią.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 03.02.2008 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 Prawdę powiedziawszy - dobrze mówi[/b] - polać mu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agataB 03.02.2008 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2008 My jednak żeśmy zrezygnowali, szkoda było naszych nerwów, budujemy z kim innym i jest ok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartlomiejw 04.02.2008 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 U nas budowa narazie wstrzymana czekamy na podłączenie wody i kanalizacji siec ma budowac gmina. Pewnie im to troche zajmie. bedzie czas na zebranie wiekszej kasy i wtedy wystartujemy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lodowka1 05.02.2008 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2008 Witajcie, Szukam ekpiy do budowy domu do stanu surowego. Chciałbym rozpocząć w czerwcu/lipcu. Czy możecie dać namiary na ludzi, których możecie polecić? Może być PW lub na mail [email protected] Z góry serdeczne dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts