Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No to super. A długo czekaliście na pozwolenie?

Na samo pozwolenie tylko 4 tygodnie. W naszym przypadku najwięcej problemu i czasu pociągnęły za sobą warunki zabudowy. W decyzji otrzymaliśmy warunek, że obowiązująca linia zabudowy wynosi 10m, co ze względów technicznych na naszej działce, było fatalne. Walczyliśmy o 15 metrów i dlatego trwało to od 2 października 2005 do marca 2006. Całe szczęście, że w Gminie trafiliśmy na szalenie miłe i kompetentne Panie (bardzo dużo nam pomogły) i ostatecznie decyzję zmieniono na naszą korzyść. Potem kwestie prawne działki, projekt i uzgodnienia wszelakie około miesiąca. Na początku maja złożyliśmy dokumenty do Starostwa. Prawdziwe problemy to się chyba dopiero teraz zaczną. Dobrze, że chociaż z wykonawcami dogadaliśmy się już wczesną wiosną, bo jeżeli teraz miałbym jeszcze szukać budowlańców to chyba bym się pociął.

Mam pytanie dotyczące rur kanalizacyjnych :).

Czy rura kanalizacyjna wychodząca z fundamentów powinna zostaż zgięta z poziomu w pion za pomoca jednego kolanka wygiętego w 90 %, czy za pomocą dwóch kolanek wygiętych o 45 %, tak aby spad był bardziej łagodny i w przyszłości nie było prawdopodobieństwa zapchania?.

Wiem że pytanie jest dziwne ale przeszukałam już cały murator i po dwu-godzinnej lekturze mam juz dosyć.

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź :).

No to troche problemów mieliście. My właśnie złożyliśmy papiery o pozwolenie i czekamy. A myśleliści już o systemie ogrzewania?

Z tym problemem to się biłem przez pół roku. W końcu biorąc pod uwagę wszystkie "za" i "przeciw" będziemy mieli ogrzewanie kombinowane: kominek z DGP plus elektryczne piece akumulacyjne. Myślę, że w naszym przypadku to się sprawdzi, ale jak będzie w rzeczywistości to się okaże za 2 - 3 lata. Nie wiem kiedy macie zamiar ruszyć z budową, ale dobrze radzę Wam rozejrzeć się za wykonawcami. W tej chwili zrobił się deficyt dobrych fachowców i lepiej poustawiać sobie wszystko z wyprzedzeniem. My, na przykład, w kwietniu 2006 umówiliśmy płytkarza na maj 2007 - tak się porobiło.

My bierzemy firmę BUD REM z siedzibą w Radwanicach i będą robić wszystko. Jak wszystko będzie szło bez problemów i będą mieli czas to w tym roku może wylejemy ławy, bo z nimi umówieni jesteśmy na wiosnę a jak nie będą mieli czasu to na wiosnę wylejemy ławy i postawimy stan surowy otwary z dachem ale bez okien i za 2 lata zakończyć. A ogrzewanie napewno podłogowe w łazience, holu i salonie oraz kominkowe i jeszcze zastanawiamy się nad solarami, które współpracowałyby z podłogówką, poniewż polecają nam i jak obserwuję to z kwartału na kwartał tanieją, a za rok to już nie będą takie drogie.

My wybraliśmy wariant, w którym właściwie każdy etap robi ktoś inny, tak więc trochę wam zazdroszczę (ale jednocześnie mam nadzieję, że coś tam zaoszczędzę). Nad solarami też się zastanawiałem, ale w tej chwili są jeszcze poza moim portfelem, tym bardziej, że planujemy się wybudować i wprowadzić w 12 mesięcy, więc kasa będzie potrzebna na co innego. Ale na pewno jest to dobry pomysł. Wasz domek oglądałem (niestety tylko projekt) i muszę przyznać, że jest bardzo ładny. Nasz będzie miał prawie taką samą powierzchnię, ale będzie z użytkowym poddaszem - paprotka z pracowni Dom na Horyzoncie. Jak się pobudujemy to z czystej ciekawości chętnie porównałbym koszty, ale póki co trzymam za Was kciuki, a Wy życzcie nam powodzenia.

Właśnie oglądałam wasz projekcik, też niczego sobie, bardzo ładna bryła. I rozmiary pomieszczeń prawie takie same. Też jestem ciekawa jaka wyjdzie różnica cenowa. Myśleliśmy o takim rozwiązaniu jak wy, ale dużo znajomych się budowało tym systemem i teraz twierdzą, że wybraliby firmę, ponieważ wszystko załatwia jedna osoba i jest za wszystko odpowiedzialna, więc nie będzie tego problemu, że firma zgania jak coś nie tak zostało wykonane na drugą firmę a już nasłuchaliśmy się takich historii. No i my niemamy czasu biegać za materiałami itp. ponieważ mąż ma taką pracę, że nie ma go cały dzień a ja też pracuję. Jak będą dobre ekipy to napewno coś zaoszczędzicie :D A co do solarów to czytałam na forum, że na allegro można już za dobre pieniądze kupić. No i solary zawsze można zamontować nawe za pare lat. Więc narazie tylko się zastanowiamy. Piszcie jak idzie budowa, chętnie poczytam, poróbcie zdjęcia. To już niedługo, ale macie fajnie :)

Nasze doświadczenia z firmami były zgoła odmienne. Owszem, gdybyśmy mieli sprawdzoną ekipę od A do Z to też byśmy się nie wahali. Niestety nasi znajomi, którzy budowali tym systemem mieli pecha i później twierdziili, że jak ktoś jest od wszystkiego, to w sumie jest od niczego. Moi rodzice w tym roku (po pięciu latach od budowy) też remontowali dach. Po prostu kwestia trafienia na sprawdzoną firmę. U nas jest tak, że fundamenty, stropy i mury robi jedna firma, więźbę i dach druga firma, wylewki trzecia, tynki czwarta, instalacje piąta, a wykończeniówkę zrobi nam Pan, którego już zdążyliśmy w rodzinie sprawdzić i przekonać się do niego. Jak będzie w rzeczywistości to się dopiero okaże. Jak zacznę kląć na forum, to będzie wiadomo ;-)

No tak tylko firma to nie jedna osoba. Ta firma składa się z 30 osób, ktróre są od różnych rzeczy. Ta firma budowała szkołę w Jerzmanowej, i istnieje od 15 lat. Ale mniejsza z tym, będziemy wszystko wiedzieć jak się zakończą nasze budowy i będziemy wtedy mądrzejsi do stawiania 2 domu :lol: żartuję, chyba że.....kto wie? Miejmy nadzieję, że obejdziemy się bez większych kłopotów :)

Witam Gorąco :) :)

Razem z dziewczyną zostaliśmy szczęśliwymi posiadaczami działeczki w Miroszowicach ( 10,5 ara ). Chodź budowa prawdopodobnie dopiero przypadnie na lata 2007 - 2008 ( trzeba sie wyuczyc :p ) to już powoli zbieram potrzebne doświadczenie i info ;)

Także jak ktoś chcę się podzielic przydatnymi dla nowicjusza informacjami zapraszam na priv :) Może jakieś spotkanko. :)

Pozdrawiam :]

Witam budowniczych w okolicach Głogowa :D . Mój stan budowy: tynki, ocieplenie, sufity, elektryka,taras, okna, drzwi. Mogę podzielić się radami i uwagami na temat budowy -drugi sezon. Chwalicie się firmą BUD REM. budowała dom obok mnie -od fundamentów po dach. Mógłbym dużo opowiadać. Te 30 osób w firmie to robi wszystko: wylewki, murarkę, dachy itp. Trzeba im patrzeć bardzo dobrze na ręce. Takie to są te firmy.

Witaj KIA

Kiedyś dałaś nam swój numer, ale niezręcznie było mi dzwonić, aby podpytać WAS (jako doświadzczonych inwestorów :-) o wrażenia i opinie z budowy. Ale żona mnie molestuje (ach te żony), że bardzo chętnie by zobaczyła Waszego Feniksa i posłuchała podpowiedzi. Więc może, jak Wam to nie sprawi kłopotu, dacie nam cynk kiedy będziecie na budowie, to podjechalibyśmy tak nieśmiało aby zaczerpnąć paru informacji?