Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chyba jest tak jak w hipermarketach jedni to maja tanio inni tamto, stawiałem dom z porotona robena i te 12 np w predomie wtedy po 4,72 a w mercusie 4,20 a 24 odwrotnie przy dużej liczbie sztuk różnica znaczna. No cóż ale potem buchneli mi z budowy 1,5 palety i całe zaoszczędzenie kasy poszło się ......... życie

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Potrzebuje sprawdzonej ekipy budowlanej narazie tylko stan zero na jesień dalsza część. Dostałam na firmę iwbud z Krzeczyna na pana Piotra Piorunowskiego. trudno mi oceniać prace tych budowlańców bo póki co jestem jeszcze w Katowicach. Może ktoś coś wie. Pomóżcie , bo czas goni. Miałam namiary na Pana Bemben? ale terminy zajęte do jesieni

Witam!

Prosze o pomoc ,mam na dzialce wysoki poziom wód gruntowych,zebrali humus i woda stoi.Prosze o podpowiedz co zrobić obok sąsiednie dzialki sa wyzej moja jest niżej jak się pozbyc wody w pobliżu nie ma żadnego rowu.Czy ktoś mial podobne problemy i zna jakąś firmę .

My w sobinie mamy to samo. Kierownik zaproponował drenaż opaskowy+ studnia chłonna. Koszt nie jest zbyt wysoki, tylko żwir trochę kosztuje do zasypania.

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,917/Itemid,41/

Mamy pierwszy stopień szkód górniczych, architekt przy adaptacji nie robił adaptacji pod szkody górnicze, bo właściwie takowych nie ma.( słyszałam , że architekt może to nanieść jeszcze) Kierownik radzi zrobić przekątne ław (ściągi) i trzpienie). Budowa będzie w Sobinie. Czy miał ktoś podobny dylemat. Czy ktoś dostał może zwrot za wzmocnienie fundamentów przy takim stopniu szkód górniczych.

meri...

przerobilem temat zwrotu kosztow zwiazanych ze wzmocnieniem fundamentu pod szkody gornicze,ponizej znajdziesz moj nr kontaktowy - jezeli chcesz uzyskac wiecej informacji

ODDAM ZIEMIE DO NIWELACJI TERENU

ZIEMIA ZNAJDUJE SIE MIEDZY GLOGOWEM,A POLKOWICAMI

WIECEJ INFORMACJI POD NUMEREM 660 777 660

Czy zawracać sobie głowę?

We wrześniu 2008 roku dostałem z KGHMu 13tyś zł zwrotu, co prawie odpowiada temu co włożyłem w wzmocnienia.

Należy zrobić kosztorys i przedstawić na ZG-Lubin w dziale szkód górniczych. Pani inspektor musi być przed zalaniem fundamentów, zrobić odpowiedni wpis w dziennik budowy.

Nie wiem jak można tak podchodzić do tej sprawy..

Pozdro. :)

xavier...

tylko pozazdroscic tak wysokiego zwrotu kosztow!

niestety w na przelomie 2008/2009 KGHM porobil badania i ekspertyzy na podstawie ktorych twierdzi,ze ich dzialalnosc nie powoduje szkod i nie sa juz tak chetni do rekompensowania kosztow,ktore ponosza inwestorzy.

w moim przypadku koszt plyty funadamentowej wyniosl 70 tys,od KGHM otrzymalem 2 tys zwrotu!

wszystkim budujacym zycze powodzenia w "walce" z KGHM

Należy zrobić kosztorys i przedstawić na ZG-Lubin w dziale szkód górniczych. Pani inspektor musi być przed zalaniem fundamentów, zrobić odpowiedni wpis w dziennik budowy.

Czy inspektor który musi być przed zalaniem fundamentów - to musi być jakaś konkretna osoba skierowana przez KGHM?

Bo w pozwoleniu na budowę starostwo w związku ze szkodami górniczymi żąda zatrudnienia inspektora nadzoru.

Czy to może chodzi o tą samą osobę, czy to KGHM sam oddelegowuje swojego inspektora?

Po co dwóch inspektorów?

niestety w na przelomie 2008/2009 KGHM porobil badania i ekspertyzy na podstawie ktorych twierdzi,ze ich dzialalnosc nie powoduje szkod i nie sa juz tak chetni do rekompensowania kosztow,ktore ponosza inwestorzy.

To skoro porobili ekspertyzy i nie ma szkód, to czemu nadal wydają decyzje odpowiedniej kategorii szkód na danym terenie i o konieczności wzmacniania fundamentów?

Czy inspektor który musi być przed zalaniem fundamentów - to musi być jakaś konkretna osoba skierowana przez KGHM?

Bo w pozwoleniu na budowę starostwo w związku ze szkodami górniczymi żąda zatrudnienia inspektora nadzoru.

Czy to może chodzi o tą samą osobę, czy to KGHM sam oddelegowuje swojego inspektora?

Po co dwóch inspektorów?

Właśnie ze względu na szkody górniczne, aby wystartować trzeba mieć inspektora nadzoru. W sumie tylko na etapie fundamentów.. Grrr..

Natomiast przed zalaniem ściągów i wzmocnień na budowie musi pojawić się inspektor z KGHMu i dokonać odpowiednich wpisów do dziennika.

Wszystko to odbywa się w obecności naszego inspektora i kierownika budowy.

Osobiście jechałem po tą Panią i przywiozłem ją na budowę i odwiozłem spowrotem.

Defacto to ona zatwierdza potem kosztorys i na jego podstawie zwracają kasę.

Jak znajdę te papiery to podam na priv konkrety, telefon do kosztorysanta i inspektora.

Życzę powodzenia :]

Gość rob***

Jak znajdę te papiery to podam na priv konkrety, telefon do kosztorysanta i inspektora.

Życzę powodzenia :]

Czy mógłbyś i mnie wrzucić te dane na priva ?!

dzięki z góry

pozdrawiam

Robert