Ekspert URSA 19.10.2010 14:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 W Łodzi mamy kilka punktów, w których dostępna jest wełna PureOne. Pełna lista dystrybutoró dostępna jest na naszej stronie internetowej:http://www.pureone.pl/pl/punkty-sprzedazy-pureone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr_M 19.10.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Witam, mam pytanie do eksperta - muszę dokleić 5 cm do ocieplenia cokołu i zastanawiam się jak to zrobic tzn. szukam rozwiązania jak dodać tą warstwę ocieplenia, dołożyć folii kubełkowej (poprzednia kończy się ok. 5-15 cm niżej), a przede wszystkim uniknąć problemów z pękaniem w zimie wskutek podnoszenia gruntu.Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 19.10.2010 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2010 Pełna lista dystrybutoró dostępna jest na naszej stronie internetowej: http://www.pureone.pl/pl/punkty-sprzedazy-pureone Dziękuję, przeczytałem i poszukałem cen na Allegro. A tam - szok:eek: Ta wełna jest droższa, niż inne! Czy jest o tyle samo lepsza, co droższa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert URSA 20.10.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Witam Co do sosobu doklejenia płyty URSA XPS N-III-PZ-I 50mm do cokołu, jeżeli ostatecznym wykończeniem cokołu będzie tynk to proponuję kleje na bazie bitumu. Przykładową listę załączyłem w tabeli. Ważne jest zastooswać URSA XPS PZ -I , który ma specjalne "waflowe" wykończenie powierzchni. Jeżeli nie jest taki dostępny, to można uszorstnić płyty URSA XPS szczotką stalową.Jeżeli natomiast wykończeniem będą np. płyty kamienne to nie obędzie się bez kołkowania, które oczywiście przybija wszystkie wartswy i jest to element pogarszający izolacyjność płyty.Rozumiem, że będzie zachowana ciągłość izolacji cieplnej : fundamenty - cokół - ściana, co jest warunkiem koniecznym do pełnej izolacji budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ekspert URSA 20.10.2010 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Pomysł z deskami za murłatą jest właściwy, gdyż ustabilizują one rozwiązanie przy okapie, podobnie jak zabezpieczenie siatką( ocynk lub tworzywo) otworów wentyalacyjnych przed ingerencją ptaków i owadów. Zapraszmy na stronę: http://www.ursa.pl/services_1712.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JurekM 03.11.2010 05:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Witam!Chcę zrobić izolację dachu z wełny 18 cm + 18 cm.Krokwie mam o wysokości 20 czy 21 cm, więc nie ma problemu na pierwszą warstwę, ale część izolacji będzie w dachu, a część wejdzie na jętki, a te są już tylko o wysokości 15 cm. Co powinienem zrobić, żeby jednak ocieplić cała warstwę grubością 18 cm?Dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 18.11.2010 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Listopada 2010 ...nadbitka na jętkach np. z desek.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 19.11.2010 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2010 (edytowane) Dziękuję, przeczytałem i poszukałem cen na Allegro. A tam - szok:eek: Ta wełna jest droższa, niż inne! Czy jest o tyle samo lepsza, co droższa? (...) sobieradek trudno nie powiedzec tak, to jeden z dobrych materialow do izolacji cieplnych dachow. No właśnie czy jet na tyle lepsza by rekompensować cenę... i to jest właściwe pytanie ...a właściwie ile ona kosztuje bo jeszcze nie sprawdziłem Edytowane 19 Listopada 2010 przez Rom-Kon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
flatronka 09.12.2010 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 witam również mam pytanie do eksperta, dach mamy deskowany z dachówką ceramiczną na co powinienem zwrócić uwagę przed ociepleniem poddasza, jak powinienem przygotować albo uszczelnić miejsca pomiędzy dachówką a deskami w miejscach gdzie znajdują się okna połaciowe. Nie raz widziałem jak w tych miejscach zawiewał nam śnieg do środka domu. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenKor 09.12.2010 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Witam, mam zakupionä na strop welne ursa DF 39 Silver o grubosci 200mm. Do tego chce dokupic jeszcze urse DF39 Silver 100mm- czy to dobre rozwiäzanie??? Jesli tak to jakä warstwe welny polozyc jako pierwszä 200mm czy 100mm???Wyczytalem tez z poprzednich odpowiedzi ze scianki kolankowe i szczytowe powinny zostac ocieplone do jednego metra- jakä welnä mam ocieplic te scianki 200 czy 100wystarczy? Z göry dziekuje za odpowiedz i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 22.12.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Kupiłem wełnę (w grudniu) i strasznie śmierdzi. reklamować czy wysuszyć i poczekać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenKor 22.12.2010 17:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Grudnia 2010 Ja bym zaczekal, moja po paru dniach wywietrzala.Dostarczona byla koniec listopada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.12.2010 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Kupiłem wełnę (w grudniu) i strasznie śmierdzi. reklamować czy wysuszyć i poczekać? a kto każe się nią inhalować? Przyjdzie folia i płyta i nawet największy smród zniknie! ...a wiesz jak śmierdzi świnia w patyku? ale już jako szynka ma bardzo przyjemny zapach że o smaku nie wspomnę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 24.12.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2010 Ekspert już się wypalił? Ledwie 13 postów i koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BiG35 27.12.2010 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 a kto każe się nią inhalować? Przyjdzie folia i płyta i nawet największy smród zniknie! ...a wiesz jak śmierdzi świnia w patyku? ale już jako szynka ma bardzo przyjemny zapach że o smaku nie wspomnę Doceniam poczucie humoru, ale jeżeli miał pan podobny problem to proszę o info. Rom-Kon moja sucha zabudowa nie będzie hermetycznie szczelna. A smród np trupa, przez beton przejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rom-Kon 27.12.2010 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Grudnia 2010 Doceniam poczucie humoru, ale jeżeli miał pan podobny problem to proszę o info. Rom-Kon moja sucha zabudowa nie będzie hermetycznie szczelna. A smród np trupa, przez beton przejdzie. no to teraz bez poczucia humoru... wełna ma lepiszcze czyli klej... są to żywice mocznikowe i jak sama nazwa wskazuje lecą moczem.... jedne bardziej inne mniej ale zawsze mają taki specyficzny zapach... a sucha zabudowa ma być szczelna! i to na 100%!!! do tego używa się folii... A smród trupa to przez beton nie przejdzie - zbyt mała wymiana gazowa! Ściana betonowa nie "oddycha"... nieboszczyk za to może przecieknąć pietro niżej ale to już w inny sposób... ale częściej "wychodzi" innymi drogami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luka 17.02.2011 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2011 A smród np trupa, przez beton przejdzie. Świeżo po obejrzeniu 5 sezonów Dextera wolę nie pytać skąd ta wiedza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slewin 17.03.2011 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2011 (edytowane) Witam wszystkich , mam pytanie do eksperta od poddaszy . Problem jest następujący : w jednym miejscu pod oknem dachowym na płycie g-k dokładnie na łączeniu pojawił się czarny osad . Więc odsłoniłem część ( około dł.2 m szer. 0,8m ) fragment pod oknem dachowym (między krokwiami) . Paroizolacja była wilgotna , a płyta g-k od spodu miała ciemny osad . Zauważyłem że w miejscach łączenia płyt była przecięta folia paroizolacji i kapie z nich woda . Folia była uszkodzona na sporej długości więc nożykiem przeciąłem ją wzdłuż środka i momentalnie na podłogę upadła wełna mineralna . Wełna była zawilgocona ,a deskowanie sine oraz miało biały nalot świadczący o zagrzybieniu , pleśń . 1. Preparatem grzybobójczym potraktowałem deskowanie w miejscu zagrzybienia , kilkukrotnie . Teraz czekam na wyschnięcie preparatu w celu usunięcia resztek pleśni i znów spryskałem preparatem . Następne miejsce zostawię do osuszenia na kilka dni i znów zastosuje preparat grzybobójczy . Mam nadzieję że po tych zabiegach deskowanie zmieni kolor z czarnego na jasnobrązowy . (wszystko na zdjęciu ) http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0311/dsc082047dcf.jpg Teraz mam pytanie co z tym zrobić ? 1. Zawilgocenie mogło powstać na skutek błędnego montażu okna dachowego . Chociaż to mało prawdopodobne 18 lat i nic nie było . 2. na skutek dyfuzji pary wodnej w przegrodzie po przez przeciętą paroizolację . to obstawiam 3. oba przypadki na raz . Zawilgocenie zniknie i co dalej ? Czy zaizolować ten mały fragment pianką pur czy też nabić gr.1cm listewkę wzdłuż krokwi od okna dachowego aż do ściany kolankowej , do niej przymocować wiatroizolację , następnie termoizolację (wełna mineralna ) , później paroizolację ( odpowiednio na zakład i skleić łączenia taśmą ) , na koniec to co było czyli płyta g-k. Czy takie rozwiązanie będzie dobre ?? Problem występuje tylko w tym wskazanym miejscu . PS. przecięcie paroizolacji to moja wina , gdy naprawiałem pęknięcie styku płyt g-k 6 lat temu , przecinałem nożykiem siatkę i pewnie zarazem folię . Edytowane 17 Marca 2011 przez slewin by nie było niedomówień skąd albo jak się folia przecięła :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slewin 26.03.2011 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 probelm dotyczy wiekszej ilosci miejsc. zawilgocenie deskowania spowodowane jest brakiem (wentylacji) droznej na calej dlugosci krokwi szczeliny pomiedzy deskami a izolacja. To prawda , czyli trzeba zdjąć starą izolację i wykonać nową pod całym poddaszem ? . Jeszcze mam pytanie : jak wykonać to poprawnie , na nowo ? Warstwy : Blacha , papa x3 , deskowanie ... i teraz mam wykonać szczelinę wentylacyjną , nabić wiatroizolację , ułożyć warstwę wełny skalnej mineralnej , następnie paroizolacja i płyta g-k ?? TAK ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slewin 26.03.2011 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2011 Dziękuję za odpowiedź ,tak zrobię .Pozdrawiam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts