Monika Seba 06.10.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Proszę pomóżcie jak zbudować kwadrat z pięciu identycznych kwadratów (można je dowolnie ciąć i składać, elementy nie mogą oczywiście nachodzić na siebie)Znajomy próbował kiedyś i mówi, że wychodzi jak się potnie kwadraty na trójkąty ale nie pamięta jak to poskładać. Siedzę już którąś godzinę i nic... a dziecko na jutro potrzebuje do szkoły rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2010 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Kurcze niezłe. Pomęczyłem się 15min i nic. Dzisiaj ci nie pomogę ale zadanie muszę rozwiązać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 06.10.2010 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Dziecko potrzebuje? Tutaj: http://mathoverflow.net/questions/15181/divide-a-square-into-5-equal-squares podają rozwiązania ale ja z matmy noga jestem więc nie przetłumaczę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remarbi 06.10.2010 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 z dwóch kwadratów robisz dwa prostokąty, które po przyłożeniu dadzą kwadrat; z czterech kwadratów wyjdzie jeden Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2010 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 z dwóch kwadratów robisz dwa prostokąty, które po przyłożeniu dadzą kwadrat; z czterech kwadratów wyjdzie jeden Przeczytaj jeszcze raz treść zadania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remarbi 06.10.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 a że nachodzą, tak? kurcze, trzeba chyba sobie wyciąć i poskładać puzzle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agduś 07.10.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 No i co? Rozwiązał ktoś? Pocięłam wczoraj stos żółtych karteczek i nic z tego. Mój małż podszedł do tego inaczej - liczył powierzchnie i długości boków. Wyszło mu, że się nie da. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dopuser 07.10.2010 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Da się: http://www.krynka.gminalukow.pl/Zadania.doc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wierzch 07.10.2010 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 (edytowane) Zgadza sie - rozwiazanie:Zakladajac, ze dlugosc boku kazdego z 5 kwadratow wynosi a, czyli pole rowna sie a2.To znaczy, ze pole kwadratu, ktory nalezy skonstruowac wynosi 5a2, czyli dlugosc boku rowna sie pierwiastek z 5a2.Aby otrzymac figure o takim boku, nalezy wyciac z kwadratu o boku a trojkat prostokatny o bokach a i a/2. Wtedy przekatna tak uzyskanego trojkata ma bok o dlugosci pierwiastek z (5/4)a2. Aby skonstruowac szukany kwakrat nalezy zatem w nastepujacy sposob podzielic 5 kwadratow o boku a: 1 kwadrat o boku a4 prostokaty o bokach a x a/2 (uzyskujemy je z 2 kwadratow o boku a)8 trojkatow prostokatnych o bokach a x a/2 (uzyskujemy je z 2 kwadratow o boku a) Nastepnie nalezy umiescic centralnie kwadrat o boku a.Do kazdego z jego 4 bokow przylozyc dluzszymi bokami prostokaty.Powstala figure (przypominajaca krzyz) dopelnic trojkatami. Pozdrawiam Edytowane 13 Listopada 2010 przez wierzch Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jola_krzysiek 07.10.2010 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Prawda, że bajecznie proste!? [spociłem się przy samym czytaniu rozwiązania] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
acca5 07.10.2010 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 O rany nie dość ,że rozwiązane to jeszcze na kilka sposobów-no, no Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mokka 07.10.2010 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Da się to rozwiązać bez liczenia, normalnie z buta. Robiłam z moją sąsiadką chyba ze dwa lata temu. Nie liczyłam nic, bo i tak to liczenia nic by nie dało. To zadanie było gdzieś w okolicach zbiorów liczb naturalnych, jakichś tam teges i innych. Zasada moja była prosta, z czterech kwadratów nadrobić ile wlezie trójkątów, wiem , ze chlastałam na krzyżaka, potem jeszcze raz. Środek układałam z tych skrawków, a po obwodzie dowalałam kwadratami, takimi malutkimi, chyba na 9 części pocięłam ten wyjściowy kwadrat. Można pewnie szukać spokojnie rozwiązania z samych kwadratów, ale mnie ten 5 kwadrat zmylił, bo jak coś idzie w nieparzyste to zawsze trzeba coś tam się skupiać i kombinować. Wiem tylko, ze dostałam 6 , wraz ze mną jeden lekarz , znany mi osobiście i dwie sklepowe . Elita intelektualna klasy , tak jakoś wyszło. Potem pani dowalała jeszcze fajniejsze zadania, normalnie byłam pod wrażeniem, nie samej pani może, ale pomysłowości dzieci jak do takich zadań podchodzą. Sąsiadka stwierdziła, i po co tak się męczyć, jak sie chce jeden kwadrat to sie robi jeden, a nie z 5 coś składa, szkoda czasu normalnie, tak jej wyszło. Tak tylko napisałam, bo mi w oko wpadło. Można pewnie , jak większość takich zadań , robić układając krzyż i dowalać małymi figurami, albo trójkątami, albo kwadracikami. Mi to jakaś macierz prawie wyszła, wiersze i kolumny jakieś normalnie, aż sie sama przestraszyłam, co mi mój rodzony mózg robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts