lnesler 06.10.2010 20:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 Witam, Przegrzebałem trochę forum i chyba zacząłem rozumieć o co chodzi z tymi różnymi parametrami w ustawieniach Vaillanta. Mimo wszystko nie wiem od jakich wartości nastawów zacząć "przygodę" z ogrzewaniem. Głównie zależy mi na krzywej grzewczej i ewentualnej opcji czujnika temperatury wewnętrznej. Bardzo proszę bardziej doświadczonych i mądrzejszych kolegów o wsparcie merytoryczne. A oto jak wygląda ogrzewanie mojego domu: Dom z użytkowym poddaszem, powierzchnia użytkowa 250m2, dobrze docieplony. Sterownik calorMATIC 400 umieszczony w salonie. Jeżeli chodzi o c.o.: pierwszy rozdzielacz na dole to 7 obwodów podłogówki + mieszacz, drugi rozdzielacz na dole to grzejnik w garażu i drabinka w łazience, na górze jeden rozdzielacz: 5 grzejników i 2 podłogówki z RTL'ami. Dodatkowo zastanawiam się czy przy tak dużej ilości ogrzewania podłogowego (ponad połowa całego domu) powinienem ustawiać niższą temperaturę na noc? Czy to nie ma sensu ze względu na konieczność zużycia dużej ilości gazu nad ranem do ponownego rozruchu? W tej chwili mam ustawioną krzywą grzewczą na 1.2, i dołączanie temp. pokojowej na korygowanie temp. dopływu. Niestety na sterowniku mam ustawione 20 stopni a w domu jest 17.5 i nie chce być więcej Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
buler3 30.10.2010 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Mama dikładnie tą samą konfigurację co Ty. Mam do Ciebie parę pytań: 1. czy w pokojach na górze (z grzejnikami) nie jest chłodniej jak w salonie? (u mnie podłoga trzyma temp. znacznie dłużej niż grzejniki przez co jest chłodniej a piec odpala się dopiero jak w salonie czujnik poda temp) 2. jak masz podłączoną pompę cyrk. od podłogówki? tzn czy jest jakoś zmostkowana z ta w piecu? (u mnie jest podłączona bezpośrednio do gniazdka przez co chodzi 24H na dobę co skutkuje szybkim schładzaniem obiegu po wyłączeniu palnika) Pozdrawiam Witam, Przegrzebałem trochę forum i chyba zacząłem rozumieć o co chodzi z tymi różnymi parametrami w ustawieniach Vaillanta. Mimo wszystko nie wiem od jakich wartości nastawów zacząć "przygodę" z ogrzewaniem. Głównie zależy mi na krzywej grzewczej i ewentualnej opcji czujnika temperatury wewnętrznej. Bardzo proszę bardziej doświadczonych i mądrzejszych kolegów o wsparcie merytoryczne. A oto jak wygląda ogrzewanie mojego domu: Dom z użytkowym poddaszem, powierzchnia użytkowa 250m2, dobrze docieplony. Sterownik calorMATIC 400 umieszczony w salonie. Jeżeli chodzi o c.o.: pierwszy rozdzielacz na dole to 7 obwodów podłogówki + mieszacz, drugi rozdzielacz na dole to grzejnik w garażu i drabinka w łazience, na górze jeden rozdzielacz: 5 grzejników i 2 podłogówki z RTL'ami. Dodatkowo zastanawiam się czy przy tak dużej ilości ogrzewania podłogowego (ponad połowa całego domu) powinienem ustawiać niższą temperaturę na noc? Czy to nie ma sensu ze względu na konieczność zużycia dużej ilości gazu nad ranem do ponownego rozruchu? W tej chwili mam ustawioną krzywą grzewczą na 1.2, i dołączanie temp. pokojowej na korygowanie temp. dopływu. Niestety na sterowniku mam ustawione 20 stopni a w domu jest 17.5 i nie chce być więcej Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam. Łukasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts