zbigor 06.10.2010 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2010 WitamNiedługo stanę przed problemem modernizacji starej kotłowni węglowo -gazowej. Instalacja otwarta z wpietym piecem weglowym i gazowym. Oba pamiętają początki lat 90-tych. Dom ma ok 200 m2 do ogrzania i jest dobrze ocieplony. Chcę oszczędzić sobie prucia murów i wymiany instalacji CO oraz chcę zostawić piec weglowy. Będzie w sam raz na lekkie dogrzewanie jesienno wiosenne.Zrobiłem już początkowe rozeznanie w temacie i myśle że moje wymagania spełni kocioł Saunier Duvall Niedzwiedż 30 KLZ . To żeliwny kocioł o mocy 17-26 KW z wbudowanym zasobnikiem 110 litrów. Zastanawiałem się też nad modelem 20 KLZ ale on jest o mocy 12-17 kW wiec chyba za mało. Co sądzicie o tych kotłach? Ewentualnie jakie inne marki i modele moge brać pod uwage. Zaznaczam że instlacja jes typu otwartego na starych żeliwnych grzejnikach i niechcialbym tego zmieniaćInstalator chce za model 30 KLZ ok 8 tyś z montażem. To dobra oferta przy założeniu że chodzi o Warszawe? Nie robiłem jezcze dokładnego rozeznania wiec słabo się orientuję.pzdrzbigor Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/148898-modernizacja-starej-kot%C5%82owni/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts