Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

15 czy 20 cm styropianu?

nodan

Recommended Posts

E, nie lubię takich podsumowań z serii - wszzystko źle, sprawdź u niemców. Dom jest budowany technologią tradycyjną - tak jak 90% domów w Polsce. Sąd wiesz jakie będzie U podłogi jak jestem dopiero na etapie stanu surowego? Jaki styropian nie zdaje egzaminu ? - tam jest dopiero styropian w fundamencie i jak na razie trudno cokolwiek powiedzieć o jego egzaminach.

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

E, nie lubię takich podsumowań z serii - wszzystko źle, sprawdź u niemców. Dom jest budowany technologią tradycyjną - tak jak 90% domów w Polsce. Sąd wiesz jakie będzie U podłogi jak jestem dopiero na etapie stanu surowego? Jaki styropian nie zdaje egzaminu ? - tam jest dopiero styropian w fundamencie i jak na razie trudno cokolwiek powiedzieć o jego egzaminach.

Przepraszam nie wiedziałem że to cię tak zaboli, w blogu podałeś jaką grubość zamierzasz położyć , i to wrzuciłem du programu i wyrzuciło mi jakie jest U.

Nie mówię że jest źle, ale próbuję ci pomóc nim popełnisz jakiś błąd, którego po zakończeniu budowy będzie ciężko usunąć. Są specjalne programy, które pokazują punkt rosy , Ja cię nie krytykuję tyko pokazałem że przy zastosowaniu tych materiałów wystąpi punkt rosy. to wszystko.

A co się stanie jak punkt rosy wystąpi na styku z cegłą ?

Piszesz, że wg programu wystąpi 10 cm od zewnętrznej krawędzi ściany. Jeśli styropianu będę miał 15 cm, to wystąpi W styropianie.

Ciekawa dyskusja o punkcie rosy też tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?104397-punkt-rosy-w-%C5%9Bcianie - połowy z tego nie rozumiem, ale wywnioskowałem chociaż tyle, że rzeczywiście punkt rosy w styropianie nie występuje.

PS. Myślę, że pora zakończyć tę dyskusję o rosie i drenażu a wrócić do opłacalności inwestycji w styropian - schodzimy jakby z tematu...

właśnie nie wiem :)

Wcześniej ktoś liczył, że zmiana grubości z tą samą lambdą potrafi zwrócić się nawet po 4 latach

Mi (chyba) wyszło, że zmiana lambdy przy tej samej grubości zwraca się poniżej 10 lat przy założeniu 10% podwyżki cen gazu co roku.

Tak czy siak inwestycja jest stosunkowo skromna dla niewielkiego domu - u mnie 2000 zł, a potrafi przynieść oszczędności i okres zwrotu porównywalny do instalacji solarów. Więc chyba nieźle... ale oczywiście wszystko jest zależne od konstrukcji ściany, rodzaju ogrzewania. Wszystko jednak wskazuje na to, że nie są to pieniądze wyrzucone w błoto szczególnie wobec wręcz pewnego wzrostu cen energii :)

właśnie nie wiem :)

Wcześniej ktoś liczył, że zmiana grubości z tą samą lambdą potrafi zwrócić się nawet po 4 latach

Mi (chyba) wyszło, że zmiana lambdy przy tej samej grubości zwraca się poniżej 10 lat przy założeniu 10% podwyżki cen gazu co roku.

Tak czy siak inwestycja jest stosunkowo skromna dla niewielkiego domu - u mnie 2000 zł, a potrafi przynieść oszczędności i okres zwrotu porównywalny do instalacji solarów. Więc chyba nieźle... ale oczywiście wszystko jest zależne od konstrukcji ściany, rodzaju ogrzewania. Wszystko jednak wskazuje na to, że nie są to pieniądze wyrzucone w błoto szczególnie wobec wręcz pewnego wzrostu cen energii :)

bo ty zakładasz gaz z gazowni - czyli jeden z tańszych nośników energii - jak ktoś ma gaz z butli - albo olej opałowy - to mu się szybciej zwróci. Zaś jak będzie opalał drewnem z własnego lasu - to raczej mu się ta inwestycja nie zwróci.

To nie jest żaden myk :) straty masz wszędzie, pozostaje kwestia jak duże. Nikt nie zakłada podwójnych okien bo to wyszłoby za drogo, ale zwiększenie grubości ocieplenia przynosi korzyści przy niewielkich nakładach. Zależy jeszcze czy komuś zależy na tych marnych kilku stówkach rocznie :)) pozdr adam

http://nesa1.uni-siegen.de/

gdzies to chyba bylo na forum, program o wdziecznej nazwie CASAnova, zakładka products, dla takich jak ja, czyli Audytor w dużum uproszczeniu, program bardzo intuicyjny, może nie tak akkuratjak audytor, ale lepszy rydz niz nic. Dla poczotkujących polecam zabawe na stronach z różnistymi kalkulatorami budowlanymi, chyba każdy producent ma coś takiego, dzięki temu dostaniemy jakieś wyobrażenie z czym to się je, :stirthepot:

Jak czytam takie artykuły to zawsze się zastanawiam która firma go sponsorowała oczywiście nie oficjalnie tzn. za czyje pieniądze wyjechał redaktor w podróż życia

No jeśli tak, to posłuchaj faceta, który mieszka w domku parterowym.

Na strop wysyp z 0,5 metra (to nie żart) granulatu wełny, zwłaszcza jeśli będzie on wylany. Jak ma być drewniany to ze 30-40 cm.. (ale lepiej wylej ten strop, nie wiem na jakim jesteś etapie). Granulat wełny jest o połowę tańszy niż wełna z rolki uznanych producentów, więc 0,5 m. = 0,25 m. cenowo.

A może tak, EKOFIBER ?? Lepsze parametry izolacyjne, niższa waga, nie wymaga stosowania paroizolacji.

pozdrawiam