Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

15 czy 20 cm styropianu?

nodan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 1 month później...

No i stalo sie montujemy w fundamenty 25 cm styro a w sciany tez 25 grafitowego i okna w cieplym montazu najlepsze jakie sa teraz na rynku (podwojne szyby itd) +reku z gwc + kominek do palenia na okazje

Na ponad 400m2 bedzie PC ok . 4-6 kw mocy . Natomiast basen ma 130m2 z tego niecka ponad 60m2 i tam sa problemy specjalne opuszczane sufity ,reku z centrala + osuszaczem + osobna pc do grzania wody , systemy filtrujace ... ale to inna bajka

Jakiej firmy dawałaś ten hydro i czy polecasz ją?

Spotkałem się gdzieś na forum z opinią że po przecięciu pyta styropianu hydro traci swoje własności ktoś to może potwierdzić ?

Trochę z poślizgiem ta moja odpowiedź :oops:, ale lepiej późno niż wcale...

Dawałam Swisspora i trochę styroduru, bo zabrakło. U mnie sucho, więc specjalnie nie mam uwag - jedynie chyba trochę się bardziej zwichrował hydro podczas prac budowlanych tam gdzie był odsłonięty, niż styrodur - ale dla mnie to kwestia pomijalna.

O tym docinaniu słyszałam - jeśli chodzi o ścianę fundamentową to specjalnie mnie to nie martwi, bo w wodzie stać nie będzie, ale zastanawiam się nad izolacją tarasu nad garażem (odwrócony z attykami) - tu bym dała bez docinania na środek hydro, a boki, gdzie trzeba dociąć - z XPS-a.

• 2 weeks później...

Troszkę mi głupio wyskaiwać tu ze swoimi 30 cm H+H kl.500 + 15 cm styropianu, ale każdy orze jak mu materiału staje... czy coś taiego :-)

Mam jednak pytanie - dylemat, czy którą stroną przykleja się styropian pióro - wpust tzn. czy przy ścianie ma być połączenie P+W czy od "zewnątrz"?

(styropian Austrotherm pióro i wpust, nie jest frezowany symetrycznie, a ok 2 cm z jednej strony)

• 6 months później...

czyli warto dać 20cm zamiast 15?

dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. fundament ma 10cm styroduru, podłoga na gruncie 10cm styro EPS100, na żelbetowym stropie chcę położyć 30cm wełny. Jest reku i piec węglowy z podajnikiem. Okna raczej zwykłe, z oknoplastu.

Ale ja o ścianach. Ściany z drążonej silikatu 24cm

W projekcie było 15cm styropianu, kazałem zmienić na 20cm i tyle w projekcie jest.

Podczas budowy budowlaniec przekonywał, że 15cm to praktycznie tyle co 20. Ja to łyknąłem i do tematu nie wracałem aż do wczoraj. Dziś mam podpisanie umowy z ociepleniowcem. Z cen styropiany w internecie wynika, że grubszy domek to jakieś 1300zł.

kalkulator mówi, że U = 0.1817 [W/m2K] przy styro 20cm i U = 0.2352 [W/m2K] przy 15cm.

Oba wyniki zakładają ścianę centymetr grubszą niż moja, ale to chyba nie ma dużego znaczenia.

Pytanie jest krótkie, warto?

pozdrawiam

Tylko dokładne obliczenia ozc pozwolą nam obliczyć oszczędności wynikające ze zwiększenia grubosci styropianu jak i z innych inwestycji termoizolacyjnych.

Obliczenia opłacalności wykonane na podstawie tylko zgrubnych szacunków nie powinny być podstawą do podejmowania takich decyzji.

czyli warto dać 20cm zamiast 15?

dom parterowy z nieużytkowym poddaszem. fundament ma 10cm styroduru, podłoga na gruncie 10cm styro EPS100, na żelbetowym stropie chcę położyć 30cm wełny. Jest reku i piec węglowy z podajnikiem. Okna raczej zwykłe, z oknoplastu.

Ale ja o ścianach. Ściany z drążonej silikatu 24cm

W projekcie było 15cm styropianu, kazałem zmienić na 20cm i tyle w projekcie jest.

Podczas budowy budowlaniec przekonywał, że 15cm to praktycznie tyle co 20. Ja to łyknąłem i do tematu nie wracałem aż do wczoraj. Dziś mam podpisanie umowy z ociepleniowcem. Z cen styropiany w internecie wynika, że grubszy domek to jakieś 1300zł.

kalkulator mówi, że U = 0.1817 [W/m2K] przy styro 20cm i U = 0.2352 [W/m2K] przy 15cm.

Oba wyniki zakładają ścianę centymetr grubszą niż moja, ale to chyba nie ma dużego znaczenia.

Pytanie jest krótkie, warto?

pozdrawiam

Zdecydowanie warto różnica wspłczycnnika U ściany pomiędzy 0,2352 a 0,1817 wynosi 0,0535 a pamiętaj że to tylko teorai, praktyka uczy że nawet jeżeli dopilnujesz prawidłowego montażu ocieplenia to bardzo trudno to będzie osiągnąć. Ceny nośników energii będą rosły i te 1300 PLN to dobrze zainwestowne pieniądze - wydasz teraz , zwracać będzie ci się latami ale tym szybciej im szybszy będzie wzrost energii. PS znając powięchnię ścian , koszt wyprodukowania u ciebie 1 KW energii cieplnej możesz policzyć czas zwrotu inwestycji.

u mnie na dniach skończyli ocieplenie. Też rozmyślałem czy 15 czy 20 i padło na 20cm. Rożnica w cenie styropianu wyniosła mnie ok. 1500zł. Dla jednych to może i dużo, ale biorąc pod uwagę cała inwestycję ocieplenia to wyjdzie poniżej 10%.

U mnie ścian było 300m (z oknami), styropianu poszło 49,5m3.

Jedyny minus 20-stki to pakowanie odpadów w worki, moment i worek pełny ;)

Ja dam 20 cm.

Mam jednak garaż połączony z domem plus szczyty - strych, który nie bedzie ogrzewany. Zastanawiam się czy moge dac na garażu (który bedzie ogrzewany termostatem tylko do ok plus 3-5 st.) i na szczytach na górze zwykły 0,42 lub 0,40 a tylko na czesci mieszkalnej dać 0,36 lub 0,32. Czy połączenie dwóch styropinów nie bedzie jakos inaczej pracować? chyba nie. Czy ktos tak praktykował?

Mam ytong 24 600 - wiec chyba kołki 26 cm - wystarcza. Czy moge kołkować tylko naroża i górne warstwy np. powyżej 4 m?

wibart

Ja dam 20 cm.

Mam jednak garaż połączony z domem plus szczyty - strych, który nie bedzie ogrzewany. Zastanawiam się czy moge dac na garażu (który bedzie ogrzewany termostatem tylko do ok plus 3-5 st.) i na szczytach na górze zwykły 0,42 lub 0,40 a tylko na czesci mieszkalnej dać 0,36 lub 0,32. Czy połączenie dwóch styropinów nie bedzie jakos inaczej pracować? chyba nie. Czy ktos tak praktykował?

Mam ytong 24 600 - wiec chyba kołki 26 cm - wystarcza. Czy moge kołkować tylko naroża i górne warstwy np. powyżej 4 m?

wibart

Możesz łączyć nic się nie stanie.

Ja w ogóle nie kołkowałem.

Moim zdaniem strata pieniędzy i za dużo ciepła przechodzi kołkami.

Kładziesz 20cm i chcesz go podziurawić?

Twój cyrk, Twoje małpy :)

ja też nie kolkowałem i już ponad rok wszystko jest ok, nawet pod balkonami wszystko trzyma. Po co kolkować skoro nawet producenci niektórych klei podają że nie trzeba to nawet do 12m wysokości ściany

jestem zadowolony bo mam dobrze ocieplony dom, nie mam jak dobrze zauważasz wyników ww ocieplenia, zima przede mną, dałem gold, ale jednak lepszą lambde ma srebrnoszary, czy nie jestem pewny wyboru, zawsze mam z tym mały problem, być może lepiej było wziąć srebnoszary lub i dać chociaż Golda grubszego o 5 cm