Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

15 czy 20 cm styropianu?

nodan

Recommended Posts

popatrz uważnie w mój awatar, i powiedz ile cm tam widzisz ??

PS a skoro uważasz że co 20 lat trzeba styropian zrywać ze ściany i zastępować go nową warstwą to trzymam ciebie za słowo i czekam na zdjęcia jak wymieniasz sobie styropian na ścianie po 20 latach, a najbardziej jestem ciekaw jak wymienisz sobie styropian pod posadzkami

niestety nie musialem czekac 20 lat zdejmowalem ocieplenie juz po roku

to jest tez kwestia dogadania z majstrami ,u mnie bedą kleic 2 warstwe gratis robota ,tylko koszty kleju doliczam

Edytowane przez TOMAS 73

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

po przyklejeniu tych 25 cm chodziło mi po głowie dodatkowe 5 cm

no a na fundamentach nie wytrzymałem i do 18cm dodałem w ostatniej chwili 3cm xpsa

ale tu akurat był sens ponieważ zlikwidowałem mostek na styku ocieplenia fundametu i ściany [klej]

nie dowierzałem że isomury załatwią wszystko:)

Edytowane przez malux20

My tu pitu pitu 20 -25cm ale i tak to wszystko pestka w porownaniu do domku pasywnego i ocieplen 30-50cm ktore zapewne za 5 -10 lat będą normą jak tak dalej energia będzie drozec,tylko troszke musi się zmienic myslenie i męntalnosc inwestorow i majstrow przede wszystkim,dla ktorych dzisiaj 20cm to kosmos

http://www.pro-vent.pl/dom-pasywny,0.html

Edytowane przez TOMAS 73

A tak pro po mostków na kołkach - jakiej wielkości to sa straty ciepła rocznie przyjmując 4 kołki na m2 ocieplenia? Ktoś to policzył?

masz fotkę z termowizji, troszeczkę tego ciepła jednak ucieka... ja kleiłem w dwóch warstwach bez kołkowania i każdą warstwę po całości piankowałem...każdą płytę kleiłem na wianuszek żeby dodatkowo między ścianą a styro zrobić szczelną poduszkę powietrza która dodatkowo izoluje...drugą warstwę kleiłem na klej w piance żeby dodatkowo nie obciążać... ocieplałem sam więc koszty robocizny to prawie zero...po co to robiłem?? otóż po to że mam świadomość i własną satysfakcję że na pewno mam zrobione lepiej niż większość budujących sie ludzi

clip_image001.jpg

Edytowane przez mar1982kaz

ile masz centymetrów ocieplenia na murłacie?

poprawialeś coś po zdjęciach termowizją

mam dość grube bo 20cm krokwie więc pierwsza warstwa styropianu(10cm) wychodzi nawet ponad murłatę i pustkę miedzy styro a murłatą mam całkowicie opiankowaną, w ogóle po zrobieniu szczeliny wentylacyjnej pomiędzy deskowaniem a ociepleniem zapiankowałem całe połączenie dachu z murłatą i ze styropianem, ciężko to wytłumaczyć ale mówiąc wprost to wełna nie dotyka wogóle murłaty ani styropianu ani też muru bo tam jest wszystko zapiankowane i wełna dochodzi tylko do równo obciętej pianki i jest z nią połączona na klej w piance... przed położeniem wełny i foli paroizolacyjnej robiłem testy szczelności podczas dużych wiatrów tzn. chodziłem z kadzidełkiem wzdłuż opiankowanej murłaty, i nie zaobserwowałem żadnego niekontrolowanego podmuchu..

• 2 weeks później...
A tak wogóle to ile sobie doliczy fachura za wycinania otworów w styropianie aby te kołki zakryć? Pytałem się ostatnio jednego takiego i zaspiewał dodatkowe 800 zł............ czy to się w takim układzie opłaci?

Pewnie, że się nie opłaci.

Takie zabawy to w domu pasywnym trzeba robić, w domu normowym lub nawet bliskim energooszczędnemu to opłaci się tylko samemu robić. Samemu to w ogóle dużo "dodatkowych - doliczanych" prac na budowie się opłaci.

Generalnie nie wiem ile dajesz styro ale np: u siebie za 800 zł to miałbym blisko 2,5 cm dodatkowej grubości styropianu grafitowego a pewnie z jakieś 3,5 cm styropianu 0,037. W moim przypadku dołożenie styropianu z 22 cm do 24 cm dużo już nie da, ale jak ktoś ma 12 czy 15 cm to lepiej za te 800 zł kupić grubszy styropian niż kołki zakrywać. Ja polecam jeszcze inną metodę: tania i ciepła. Nie robić kołkowania. No ale to trzeba być po mojej stronie barykady bo o kołkowaniu lub nie styro w domu jednorodzinnym to można wojny toczyć na forum.

p.s. jedna z ekip na pytanie o cenę klejenia nie na same placki tylko na plaski plus wianek dookoła chciała dodatkowo 8zł do m2 czyli ok 1600 zł!

Przykładowo 200m2 elewacji, 400 płyt, długość łączeń 400*1*0.5=200m, szczelina 1mm, powierzchnia "teoretycznie nieocieplona" = 0.2m2 co daje 0.1%. Oczywiście długość takich "dziurawych" łączeń będzie dużo mniejsza bo większość płyt da się dobrze docisnąć do siebie.

.

tu masz pomyłkę o bagatela 300%. Wg mnie tych szpar będzie ok 600mb a nie 200mb. Co oznacza załamanie izolacyjnosci domu i niebotyczny skok dziurek z 0,2 do 0,6m2. Taki żarcik.

Dla mnie 200m2 to elewacja np; 4 sciany domu na bazie kwadratu o długości 10mb każda i wysokich na 5 m. Jak położę styro w płycie 0,5x1 poziomo to będzie 10 szczelin poziomych ( 5000cm/50cm = 10 szczelin. Każda długa na 10 mb. Razem 100mb) plus 10 szczelin pionowych (1000cm/100cm = 10 szczelin. Każda długa na 5 mb. Razem 50 mb). Co na 4 ścianach daje 600mb.

Tak upierdliwie to dodam, że szczelina ma ni 1 mm a 1,5 mm i mamy zmianę z 0,6m2 do 0,9m2 :) czy :(

tak piszę bo widzę, że się potem sporo na podstawie tych błędnych założeń naliczyłeś.

trochę w żarcie- zależy czy umawiamy się na przyklejenie czy ocieplenie

jezeli masz dom parterowy to nie widzę problemu

jeden dzień dodatkowej roboty -lekkiej.

na wkrętarkę bierzesz wiertnicę do drewna wycinasz w styro [ułatwienie kołkiem zaznaczaj miejsca do wiercenia ]

tą samą wiertnicą robisz dekle-ja akurat dokupywałem gotowe. dele wklejasz na piankę

robota fajna , lekka i dużo satysfakcji.

tu masz pomyłkę o bagatela 300%.
Tak, faktycznie błąd jest tutaj: długość łączeń 400*1*0.5 a powinno być 400*(1+0.5).

Tak upierdliwie to dodam, że szczelina ma ni 1 mm a 1,5 mm i mamy zmianę z 0,6m2 do 0,9m2 :) czy :(
A ja dodam, że ten 1mm to taka średnią wziąłem bo przy porządnym układaniu szpar nie będzie (no chyba, że jest ktoś w stanie oszacować ile ma szpara pomiędzy dobrze dociśniętymi pływami).

No to zamiast 0.1% "nieocieplonej" elewacji masz 0.3% :) W praktyce dużo dużo mniej chyba, że wykonawca się postarał.

Czy różnica w ociepleniu ściany z betonu komórkowego 24cm styropianem 20cm będzie warta świeczki czy pozostać przy 15cm? Chodzi też o porównanie co do poniesionych kosztów czyli zysku energetycznego

wiem, że pytanie zadane dawno temu, ale odpowiedź się liczy:) ja osobiście u siebie też miałem taki dylemat, słuchałem pseudo doradców i ostatecznie zakupiłem ten gr. 20 cm