TOMAS 73 02.07.2012 14:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2012 kosztow nie musze sobie odbijac he he wystarczy ze bede mniejsze rachunki placil he he ps. to nie komuna i czas na ordery hi hi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
r.tyrman 05.07.2012 00:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Nie wczytywałem się w wątek ale nie ważne czy +, czy -30st. C. na ilości izolacji nie ma co oszczędzac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yaiba83 05.07.2012 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Jak masz możliwość to daj 20cm. To taka mała lokata pieniędzy, która będzie całe życie procentowała pewniej niż bank. I każdego roku coraz więcej, bo ceny energii rosną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 05.07.2012 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 i poszlo 20 cm ,okna wyglądają przyzwoicie przy 25cm juz raczej trzeba montowac na wysięgnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pado 05.07.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 Tomas 73 dałeś 20 cm zwykłego czy grafitowego styropiany ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 05.07.2012 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lipca 2012 (edytowane) grafit U 0.31 ,mur pustak max 29cm + styro ,wspolczynnik wyszedl ok 0.14 Edytowane 5 Lipca 2012 przez TOMAS 73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.07.2012 03:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 grafit U 0.31 ,mur pustak max 29cm + styro ,wspolczynnik wyszedl ok 0.14 współczynnik będziesz miał niższy, ja mam przy pustaku megamax (25cm) i 20cm styro. grafitowe. u= 0,13 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 06.07.2012 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 to i jeszcze lepiej,najlepiej bylo by zejsc ze wspolczynnikiem ponizej 0.10 ale i tak jest niezle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 06.07.2012 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 to i jeszcze lepiej,najlepiej bylo by zejsc ze wspolczynnikiem ponizej 0.10 ale i tak jest niezle poniżej 0.1 potrzeba grubo ponad 30cm grafitowego....taka grubość się nigdy nie zwróci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 06.07.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2012 nie zwroci sie na pewno nigdy ale taki wspolczynnik wszedzie 0.1 .sciana ,dach ,podloga,okna ,daje super domek pasywny gdzie o ogrzewaniu mozemy zapomniec ,tylko dogrzewanie i rachunki minimalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 09.07.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 nie zwroci sie na pewno nigdy ale taki wspolczynnik wszedzie 0.1 .sciana ,dach ,podloga,okna ,daje super domek pasywny gdzie o ogrzewaniu mozemy zapomniec ,tylko dogrzewanie i rachunki minimalne A ja myślę, że jest w stanie się zwrócić (przy kredytowaniu całej budowy) i to szybciej niż myślimy. Należało by dokonać tyko szczególowej analizy energetycznej i ekonomicznej, przy założonym wzroście poziomu cen energii. Tutaj inny przykład podobnej analizy http://www.press.toolbox.com.pl/pr/216377/izolujemy-nasze-portfele-jak-szybciej-splacic-hipoteke Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 09.07.2012 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Tak piękna sprawa ,z czasem mysle ze dotrze to do inwestorow i 25-30cm na scianie i w podlodze oraz 40cm na poddaszu nikogo nie bedzie dziwic,jeszcze musi sie tez zmienic mentalnosc majstrow dla ktorych teraz 20cm na scianie to kosmos i pukaja sie w glowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 09.07.2012 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2012 Z majstrami niestety tak jest. Tylko że oni później nie będą płacić za nas rachunków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 10.07.2012 04:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 A ja myślę, że jest w stanie się zwrócić (przy kredytowaniu całej budowy) i to szybciej niż myślimy. Należało by dokonać tyko szczególowej analizy energetycznej i ekonomicznej, przy założonym wzroście poziomu cen energii. Tutaj inny przykład podobnej analizy http://www.press.toolbox.com.pl/pr/216377/izolujemy-nasze-portfele-jak-szybciej-splacic-hipoteke fajny artykuł, ale niestety porównujący budynki o tradycyjnym, normowym ociepleniu do mocno-energooszczędnych, a mi chodzilo o porównanie ocieplenia w dwóch domach mocno-energooszczędnych, bo jeżeli w tej chwili przy moich 20cm styropianu grafitowego obliczeniowe zapotrzebowanie na ciepło po przeliczeniu na grzanie prądem w drogiej taryfie wynosi 2050zł/rok, to dając 30cm zaoszczędził bym jakieś 200zł/rok bo współczynnik przenikania ciepła obniża się tylko minimalnie. Dodatkowe 10cm styropianu grafitowego to koszt około 4000zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 10.07.2012 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Dlatego 20cm grafitowego 0.31 jest juz optymalne na sciane i w podloge 25-30cm styr to tylko w przypadku jak ktos daje zwykly 0.40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek W 10.07.2012 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2012 Dlatego tutaj istotna jest optymalizacja, czyli wybór takiej grubości, która pozwoli na uzyskanie najlepszego stosunku pomiędzy nakładem inwestycyjnym a osiągniętymi oszczędnościami. Czasami zdarza się, że dalsze inwestowanie w jeden element nie przynosi oczekiwanych efektów. A co do tego porównania dwóch energooszczędnych domów - jak mi się uda to przeanalizuję je i podam Ci potem wyniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 17.07.2012 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 A ja myślę, że jest w stanie się zwrócić (przy kredytowaniu całej budowy) i to szybciej niż myślimy. Należało by dokonać tyko szczególowej analizy energetycznej i ekonomicznej, przy założonym wzroście poziomu cen energii. Tutaj inny przykład podobnej analizy http://www.press.toolbox.com.pl/pr/216377/izolujemy-nasze-portfele-jak-szybciej-splacic-hipoteke z tym pełnym krdytowaniem o bym się tak do końca nie zgodził...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 17.07.2012 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 Dlatego 20cm grafitowego 0.31 jest juz optymalne na sciane i w podloge 25-30cm styr to tylko w przypadku jak ktos daje zwykly 0.40 E tam nie mów tego głośno po Ci co lobbują po 30 cm i więcej zaraz Cie pojadą Co do ocieplania. Powiem tak. Na mojej ścianie U-0.14 i wydaje się byc optymalne. W chwili obecnej mam założone na dachy 25 cm welny 0,035 u i powiem Wam tak - w te najwieksze upały jakie ostatnio mieliśmy - nie odczułem wogóle abym miał na pietrze ciepło. Jedyny słaby punk jaki znalazłem -to schody na stryszek - tutaj musze cos jeszcze wymyslić bo można było odczuć przepływ ciepłego powietrza- co jednak nie wpłynęło w dużej mierze na stan ogólny. Aha styropian mam - ale jeszcze w garażu - więc sam Ytong zapewnił mi przyjemny chłód na parterze. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Xerses 17.07.2012 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lipca 2012 poniżej 0.1 potrzeba grubo ponad 30cm grafitowego....taka grubość się nigdy nie zwróci kurde normalnie Cie polubie - Twoje wypowiedzi zaczynają iść w dobrym kierunku. :D:D Szkoda że spece od energooszczedzania nie potrafią się przyznać że 80cm styro w podłogo jest nieopłacalne............... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TOMAS 73 18.07.2012 06:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lipca 2012 (edytowane) E tam nie mów tego głośno po Ci co lobbują po 30 cm i więcej zaraz Cie pojadą Co do ocieplania. Powiem tak. Na mojej ścianie U-0.14 i wydaje się byc optymalne. W chwili obecnej mam założone na dachy 25 cm welny 0,035 u i powiem Wam tak - w te najwieksze upały jakie ostatnio mieliśmy - nie odczułem wogóle abym miał na pietrze ciepło. Jedyny słaby punk jaki znalazłem -to schody na stryszek - tutaj musze cos jeszcze wymyslić bo można było odczuć przepływ ciepłego powietrza- co jednak nie wpłynęło w dużej mierze na stan ogólny. Aha styropian mam - ale jeszcze w garażu - więc sam Ytong zapewnił mi przyjemny chłód na parterze. :) Dla Ciebie sciana 0.14 jest optymalna ale niektorzy chcą zejsc na 0.1 i to jest dla nich priorytet ,25cm w dachu stanowczo za malo dla energooszczędnego 30cm to minimum ,a i 40cm tez ładnie wygląda hi hi,co do schodow na stryszek to racja tez musze cos wymyslec i ocieplic je jakos z glową Edytowane 18 Lipca 2012 przez TOMAS 73 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts