Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

15 czy 20 cm styropianu?

nodan

Recommended Posts

Takie zgrubne obliczenia... Obliczamy różnicę w stratach ciepła przez ściany zewnątrzne.

Założenia:

Powierzchnia ścian zewnętrznych domu 245m2

Współczynnik przewodzenia ciepła styropianu 0,036 W/mK

Koszt 1 kWh (gaz z rurki) 0,15 zł

Cena 1m3 styropianu 130 zł

Ściana Porotherm 25 na zwykłej zaprawie

Koszt ocieplenia 10 cm styropianu = X, roczny koszt ogrzewania domu = Y

Koszt ocieplenia 15 cm styropianu = X + 1600 zł, roczny koszt ogrzewania domu = Y - 368 zł --> zwrot za 4,3 roku

Koszt ocieplenia 20 cm styropianu = X + 3200 zł, roczny koszt ogrzewania domu = Y - 577 zł --> zwrot za 5,5 roku

Koszt ocieplenia 25 cm styropianu = X + 4800 zł, roczny koszt ogrzewania domu = Y - 683 zł --> zwrot za 7,2 roku

Koszt ocieplenia 30 cm styropianu = X + 6400 zł, roczny koszt ogrzewania domu = Y - 785 zł --> zwrot za 8,1 roku

Koszt ocieplenia 40 cm styropianu = X + 9600 zł, roczny koszt ogrzewania domu = Y - 918 zł --> zwrot za 10,4 roku

Zakładając trwałość elewacji i styropianu 20 lat (a pewnie wytrzyma więcej) to zwiększanie grubości sytropianu OPŁACA SIĘ !

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

janek17 - przyznam, że nie zgłębiłem tego zjawiska. Rozumiem, że masz na myśli punkt rosy 15 cm od zewnętrznej powierzchni ściany?

Czyli max. bezpieczna grubość styro wg Ciebie, to 30 cm?

Witaj MORHOT,

opieram się na programie, który wylicza straty ciepła poprzez ściany z uwzględnieniem powstawania punktu rosy. Można użyć innych materiałów poza zwykłym styropianie. Jest to program z niemieckiego instytutu i mam nadzieję że nie wprowadza w błąd. Próbowałem dać izolację od wewnątrz nie przyjmuje takiego rozwiązania. Uważam że jest to dobry program i można się na nim wzorować. W/g mnie optymalna grubość to jest 30 cm.

Pozdrawiam

Ja pytam tylko hipotetycznie - więcej niż 30 i tak nie dam, a może się skończy na 20... mniej na pewno nie.

Halo MORHOT,

nie wiem jaką masz cegłę, ale ja zrobiłem taką symulację:

1. tynk wapienno-gipsowy grubość 1 cm

2. poroton T7 produkowany od 2008 grub. 24cm

3. wełna kamienna grub. 20 cm

4. przerwa z ruchomym powietrzem 3 cm

5. płyta OSB 2 cm

6. tynk twardy 1 cm

i to daje mi wartość U=0,11W/mqK.

Przy tej opcji nie powstaje punkt rosy. W punkcie 4 jest przerwa należy na dole ściany w przerwie zainstalować nawiewniki, a w górnej części wywiewniki co zabezpieczy ścianę przed wilgocią. Tak ja bym zrobił w swoim budynku. Musisz sam poszukać opcji, która dla Ciebie będzie optymalna pod względem finansowym i wartościami U.

Pozdrawiam

Tia, a kalkulatora to ja nie mam?

20 cm zwykłego styropianu = ok 6000 zł

20 cm megacudownego, szarografitowego w kropkociapki i co tam jeszcze = 9500, co odpowiada 24 cm zwykłego...

Za 24 cm zwykłego zapłacę poniżej 7500, a te 4 cm mniej na grubości ściny różnicy mi nie zrobi.

Wniosek styropian "ciepły" jest nieproporcjonalnie droższy w stosunku do tego o ile jest lepszy...

Czy różnica w ociepleniu ściany z betonu komórkowego 24cm styropianem 20cm będzie warta świeczki czy pozostać przy 15cm? Chodzi też o porównanie co do poniesionych kosztów czyli zysku energetycznego

Są metody określania optymalnej ekonomicznie grubości izolacji – statyczna SPBT i dynamiczna NPV. Jeżeli chcesz uwzględniać aktualne ceny energii to użyj metody statycznej – grubości docieplenia będą mniejsze, a jeżeli chcesz uwzględnić wzrost cen energii to wybierz metodę dynamiczną – grubość izolacji będzie większa. Generalnie takie wyliczenia robią audytorzy energetyczni.