JurekM 01.11.2010 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 (edytowane) Witajcie!Też miałem taki myśli ale w rezultacie zdecydowałem się na 16 cm szarego o lambda 0,3 zamiast 20 cm zwykłego."Troszkę" drożej, ale lepiej wygląda grubość za oknem jak ma się okna zlicowane ze ścianą.pozdrawiam Edytowane 1 Listopada 2010 przez JurekM dopisanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 01.11.2010 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 nie wełna ma lambdę 0,04, ale jest poroton T07 gdzie lambda jest 0,07. Dlatego wyszedł tak dobry wynik. Chyba coś Ci się pomieszało... skoro ten T07 ma lambde 0,07 to znaczy, że jest gorszy od wełny.. wełna ma opór cieplny przy grubości założonych 24 cm R=6 co daje współczynnik przenikania na poziomie U=0,16; dla T07 gr 24 opór wynosi zaledwie 3,42 a to daje U=0,29. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
janek17 01.11.2010 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Chyba coś Ci się pomieszało... skoro ten T07 ma lambde 0,07 to znaczy, że jest gorszy od wełny.. wełna ma opór cieplny przy grubości założonych 24 cm R=6 co daje współczynnik przenikania na poziomie U=0,16; dla T07 gr 24 opór wynosi zaledwie 3,42 a to daje U=0,29. Chyba nie, wełna ma R=6, mqK/W lambda dla wełny jest 0,04 (W/mK) U= 0,16 W/mqK proton T7 produkowany od 2008r R=3,429 mqK/W, lambda 0,07 (W/mK) U= 0,27 W/mqK Dane zaczerpnięte z niemieckich źródeł myślę że są wiarygodne. Jak widzisz nasze dane prawie się pokrywają. poroton jest napewno gorszy od wełny. Nie wiem skąd wziąłeś wartość U=0,29 W/mqK ? u mnie wyszło jak wyżej podałem. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 01.11.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2010 Chyba nie, poroton jest napewno gorszy od wełny Ależ ja właśnie to napisałem, że T07 jest gorszy. R (opór)= d/lambda ... =0,24/0,07 = 3,4285 == 3,43 ... U(współczynnik przenikania) = 1/R = 0,29 [W/(m2K). A teraz sam policz sobie dla wełny.. d - to grubość materału w metrach. I tak dla Twojej informacji... im mniejsza lambda tym lepiej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 02.11.2010 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Tia, a kalkulatora to ja nie mam? 20 cm zwykłego styropianu = ok 6000 zł 20 cm megacudownego, szarografitowego w kropkociapki i co tam jeszcze = 9500, co odpowiada 24 cm zwykłego... Za 24 cm zwykłego zapłacę poniżej 7500, a te 4 cm mniej na grubości ściny różnicy mi nie zrobi. Wniosek styropian "ciepły" jest nieproporcjonalnie droższy w stosunku do tego o ile jest lepszy... Zapomniałem dodać, że zamiast 20cm - 0,036 możesz dać 16cm - 0,031. Jak sam napisałeś: Wniosek styropian "ciepły" jest nieproporcjonalnie droższy w stosunku do tego o ile jest lepszy.. No niby tak, ale ściana jest cieńsza, ładniej wygląda. Rozumiem, że raczej zależy Ci na kasie niż wyglądzie. W sumie to i tak chcesz kupić dosyć dobry styro (0.036 ) , bo większość ludzi kupuje 0.042 (który w ogóle nie powinien być stosowany na elewacje) i myślą, że jak dadzą 20 cm to będzie super ciepło. heh Nie wszyscy umieją liczyć i zapominają, że styropian kupuje się na m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 02.11.2010 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 BTW - chyba dośc trudno dostać długie kołki do styro powyżej 20 cm, a jak juz są, to są dużo droższe.Mam rację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_FIX_ 02.11.2010 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Można bezproblemowo kupić w dobrych hurtowniach z materiałami do elewacji. Występują o średnicy 10mm i rzadko spotykane 12 mm (mniej się gną i łamią podczas wbijania, ale są sporo droższe w porównaniu do 10mm). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tank102 02.11.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Tylko Termoorganika i styropian Patinum - ja dałem 20 cm , dla siebie nie ma co oszczędząćSystem STO docieplenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 02.11.2010 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2010 Witam wszystkich, Za rok zaczynam budowe i chce przemyleć wszystko wcześniej. Powiedzcie mi, czy będzie trudno zejsc do domu 4,5 litrowego zakładająć że; 1.Projekt Mateusz z archipelagu, 175m2, parter z poddaszem użytkowym, http://www.archipelag.pl/projekty-domow/mateusz/?Kind=1&Name=mateusz&ProjectMirror=1&SearchForm=1 2.Usytuowanie domu dobre tzn. salon i większość pokoji od płd. zach.,a kuchnia, wejscie, garaż, pralnia(w projekcie pokój obok garażu, garaż wsune 1m w głąd bo dzialka wąska i tam bedzie pralnia), od płn. zach., 3. Będzie reku na 100, dwa kominki wentyl. out, kominek w salonie zostaje, 4.Na dachu dwa połaciowe, od zach, od południa, duże przeszklenia zostaną, okna założe trzy szybowe z roletami zewnętrznymi, 5. Fundamenty czy płyta fundam.?Tu mam ból głowy, nie wiem co wybrać , dla domu 4 litrowego, lepiej płyte czy nie koniecznie jezeli koszt bedzie dużo wiekszy 6.Ściany hmm nie problem moge wydać 2 lub 3000 tys wiecej na styropian, np. 25 cm i pustak ceramiczny, czy beton komórkowy i wełna, i czy pod dach wystarczy 30cm? 7. Dom nie podpiwniczony, badania deolog. jeszcze przedemną ale możliwy wysoki poziom wód gruntowych, blisko rzeki 8. Ogrzewanie planuje gazem. To mój pierwszy taki post więc prosze o wyrozumialość, tematy o płycie fund., ociepleniu śledze pilnie, ale mam kompletny mętlik na razie więc jestem z wami:yes: , pozdrawiam Bart Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 03.11.2010 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Widzisz, nie wiedziałem...Do tej pory WSZYSTKIE elewacje w BSO widziałem kołkowane.Zresztą będę spał spokojniej jak troche tych kołków będzie... Skoro wszyscy dają....Poza tym wiesz, że z wykonawcą (bo sam przeca sobie tego nie położę, mimo że wiele planuję zrobić sam) i z jego solidnością może byc różnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 03.11.2010 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 U siebie planowałem nie kołkować, ale jak zobaczyłem, że co któryś tam styro się odkleja to kołkowałem na zakrętach pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafal190 03.11.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2010 Z ciekawostek to mogę podpowiedzieć, że obecnie już są kleje które mają aprobaty na mocowanie izolacji bodaj, że do 25 m bez kołkowania. Przy czym są oczywiście znacznie droższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 04.11.2010 05:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 .........................................metodzie klejenia tylko na placki kleju................................... widziałem ostatnio, jak facet kładł klej na styropian nie plackami tylko na cała płaszczyznę dużymi zębami wyrównując. Tłumaczył się, że plackami można połozyć nierówno styro a na zęby zawsze będzie równo. Co Wy o ty sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MORHOT 04.11.2010 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 mpoplaw wrzuć prosze jakiś schemacik, w których miejscach powinien być położony klej na płytę w systemie "na wianki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.11.2010 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 po obwodzie na całości płyty i placki na środku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 04.11.2010 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 na wianki też wyjdzie równo bez klawiszowania, i kleju mniej pójdzie a będzie wystarczająco mocno, choć powiedzmy sobie szczerze kto bogatemu zabroni wianki i placki musza być grubiej niż położenie na cąłości, wiec nie wiem skad masz wiedze, że wiecej kleju wejdzie i bogaty tylko może. http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,878/Itemid,38/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 04.11.2010 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 Tylko, że po całości to ściana musi być idealnie równa, chyba, że szlifowanie całego styropianu. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurt76 04.11.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 ja ocieplalem bez kolkowania, styro 25 cm, klej ceresit ZU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzysztof czajka 04.11.2010 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 panowie a jaka grubość styropianu jeżeli chciałbym dom ogrzewać kominkowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 04.11.2010 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2010 20-30cmstrop 50cm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts