Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

15 czy 20 cm styropianu?

nodan

Recommended Posts

• Odpowiedzi 401
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nie wełna ma lambdę 0,04, ale jest poroton T07 gdzie lambda jest 0,07. Dlatego wyszedł tak dobry wynik.

Chyba coś Ci się pomieszało... skoro ten T07 ma lambde 0,07 to znaczy, że jest gorszy od wełny.. wełna ma opór cieplny przy grubości założonych 24 cm R=6 co daje współczynnik przenikania na poziomie U=0,16; dla T07 gr 24 opór wynosi zaledwie 3,42 a to daje U=0,29.

Chyba coś Ci się pomieszało... skoro ten T07 ma lambde 0,07 to znaczy, że jest gorszy od wełny.. wełna ma opór cieplny przy grubości założonych 24 cm R=6 co daje współczynnik przenikania na poziomie U=0,16; dla T07 gr 24 opór wynosi zaledwie 3,42 a to daje U=0,29.

Chyba nie,

wełna ma R=6, mqK/W lambda dla wełny jest 0,04 (W/mK) U= 0,16 W/mqK

proton T7 produkowany od 2008r R=3,429 mqK/W, lambda 0,07 (W/mK) U= 0,27 W/mqK

Dane zaczerpnięte z niemieckich źródeł myślę że są wiarygodne. Jak widzisz nasze dane prawie się pokrywają. poroton jest napewno gorszy od wełny. Nie wiem skąd wziąłeś wartość U=0,29 W/mqK ? u mnie wyszło jak wyżej podałem.

pozdrawiam

Chyba nie,

poroton jest napewno gorszy od wełny

Ależ ja właśnie to napisałem, że T07 jest gorszy.

R (opór)= d/lambda ... =0,24/0,07 = 3,4285 == 3,43 ... U(współczynnik przenikania) = 1/R = 0,29 [W/(m2K). A teraz sam policz sobie dla wełny.. d - to grubość materału w metrach. I tak dla Twojej informacji... im mniejsza lambda tym lepiej...

Tia, a kalkulatora to ja nie mam?

20 cm zwykłego styropianu = ok 6000 zł

20 cm megacudownego, szarografitowego w kropkociapki i co tam jeszcze = 9500, co odpowiada 24 cm zwykłego...

Za 24 cm zwykłego zapłacę poniżej 7500, a te 4 cm mniej na grubości ściny różnicy mi nie zrobi.

Wniosek styropian "ciepły" jest nieproporcjonalnie droższy w stosunku do tego o ile jest lepszy...

Zapomniałem dodać, że zamiast 20cm - 0,036 możesz dać 16cm - 0,031. Jak sam napisałeś: Wniosek styropian "ciepły" jest nieproporcjonalnie droższy w stosunku do tego o ile jest lepszy.. No niby tak, ale ściana jest cieńsza, ładniej wygląda. Rozumiem, że raczej zależy Ci na kasie niż wyglądzie. W sumie to i tak chcesz kupić dosyć dobry styro (0.036 ) , bo większość ludzi kupuje 0.042 (który w ogóle nie powinien być stosowany na elewacje) i myślą, że jak dadzą 20 cm to będzie super ciepło. heh Nie wszyscy umieją liczyć i zapominają, że styropian kupuje się na m3.

Witam wszystkich,

Za rok zaczynam budowe i chce przemyleć wszystko wcześniej. Powiedzcie mi, czy będzie trudno zejsc do domu 4,5 litrowego zakładająć że;

1.Projekt Mateusz z archipelagu, 175m2, parter z poddaszem użytkowym, http://www.archipelag.pl/projekty-domow/mateusz/?Kind=1&Name=mateusz&ProjectMirror=1&SearchForm=1

2.Usytuowanie domu dobre tzn. salon i większość pokoji od płd. zach.,a kuchnia, wejscie, garaż, pralnia(w projekcie pokój obok garażu, garaż wsune 1m w głąd bo dzialka wąska i tam bedzie pralnia), od płn. zach.,

3. Będzie reku na 100, dwa kominki wentyl. out, kominek w salonie zostaje,

4.Na dachu dwa połaciowe, od zach, od południa, duże przeszklenia zostaną, okna założe trzy szybowe z roletami zewnętrznymi,

5. Fundamenty czy płyta fundam.?Tu mam ból głowy, nie wiem co wybrać , dla domu 4 litrowego, lepiej płyte czy nie koniecznie jezeli koszt bedzie dużo wiekszy

6.Ściany hmm nie problem moge wydać 2 lub 3000 tys wiecej na styropian,

np. 25 cm i pustak ceramiczny, czy beton komórkowy i wełna, i czy pod dach wystarczy 30cm?

7. Dom nie podpiwniczony, badania deolog. jeszcze przedemną ale możliwy wysoki poziom wód gruntowych, blisko rzeki

8. Ogrzewanie planuje gazem.

To mój pierwszy taki post więc prosze o wyrozumialość, tematy o płycie fund., ociepleniu śledze pilnie, ale mam kompletny mętlik na razie więc jestem z wami:yes::sleep: ,

pozdrawiam Bart

Widzisz, nie wiedziałem...

Do tej pory WSZYSTKIE elewacje w BSO widziałem kołkowane.

Zresztą będę spał spokojniej jak troche tych kołków będzie... Skoro wszyscy dają....

Poza tym wiesz, że z wykonawcą (bo sam przeca sobie tego nie położę, mimo że wiele planuję zrobić sam) i z jego solidnością może byc różnie...

.........................................metodzie klejenia tylko na placki kleju...................................

widziałem ostatnio, jak facet kładł klej na styropian nie plackami tylko na cała płaszczyznę dużymi zębami wyrównując. Tłumaczył się, że plackami można połozyć nierówno styro a na zęby zawsze będzie równo. Co Wy o ty sądzicie?

na wianki też wyjdzie równo bez klawiszowania, i kleju mniej pójdzie a będzie wystarczająco mocno, choć powiedzmy sobie szczerze kto bogatemu zabroni

wianki i placki musza być grubiej niż położenie na cąłości, wiec nie wiem skad masz wiedze, że wiecej kleju wejdzie i bogaty tylko może.

http://www.budujemydom.pl/component/option,com_content/task,specialblogcategory/act,view/id,878/Itemid,38/