milek1719500956 08.12.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Wiem, że jesteśmy niepopularni (my - bo sama domu nie stawiam), ale faktycznie nas jakby trochę gryzie Nie będę się rozwodzić, bo ani to wątek, ani nie ma potrzeby. A że się na energooszczędny nie załapię - chyba nie jest to moim celem. Niech ma jak najlepsze parametry, z uwzględnieniem naszych potrzeb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelpiwowarczyk 08.12.2010 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 A że się na energooszczędny nie załapię - chyba nie jest to moim celem. Niech ma jak najlepsze parametry, z uwzględnieniem naszych potrzeb Tylko pamiętaj, że wówczas: ocieplasz dom, stosujesz ciepłe okna, drzwi - odgradzasz się od zimna jak tylko można, a następnie zapraszasz zimne powietrze do domu, by przewentylowało powietrze (i przy okazji wywiało część nagromadzonego ciepła). Wentylacja naturalna była "dobra" w erze nieszczelnych okien, tanich nośników energii i prymitywnej techniki wentylacyjnej. Mnie każde rozszczelnienie okna, w zimie, w nowym domu, bolało by okrutnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 08.12.2010 15:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Oj kominek to fajna rzecz. Ja uwielbiam palić Kominek jest do d.... spalam całe 4mp dooobrego drewna / cały sezon grzewczy (jedyne ogrzewanie) i to w takiej se ruince muszę go przerobić aby chociaż 30% zmniejszyc tą "kosmiczną" ilość drewna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
byggmol 08.12.2010 16:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 To 1szy sezon, wiec jeszcze duzo wilgoci, dlatego spalanie w okolicach 6m3/doba do ataku zimy , a teraz nawet 16m3/ doba przy -20°C. Dom okolo 170m2/ 380m3 na razie stoi pusty, bo trwaja prace wykonczeniowe.Ogrzewanie: piec kondensacyjny jedno funkcyjny o mocy 14Kw / obieg - same grzejniki. aktualnie max temp zasilania to 55°C. temp. grzania w ciagu dnia 19°C noc 17°C. Witaj, ja będe miał podobną powierzchnie, ok 170 m2, bedę miał reku i Energooszczędne okna, taki sam piec , projekt mateusz z archipelagu z dorbnymi zmianami, możesz powiedzieć czy masz reku i napisz prosze jaki projekt, chciałbym porównać, u mnie w projekcje zużycie gazu ocenili na 4850m3:eek:, a u ciebie jak to wyglądało? takie zużcie jest dla mnie nie do przyjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 08.12.2010 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Tylko pamiętaj, że wówczas: ocieplasz dom, stosujesz ciepłe okna, drzwi - odgradzasz się od zimna jak tylko można, a następnie zapraszasz zimne powietrze do domu, by przewentylowało powietrze (i przy okazji wywiało część nagromadzonego ciepła). Wentylacja naturalna była "dobra" w erze nieszczelnych okien, tanich nośników energii i prymitywnej techniki wentylacyjnej. Mnie każde rozszczelnienie okna, w zimie, w nowym domu, bolało by okrutnie. Wierzcie mi, czytam o wentylacji od kilku lat. Zebrane informacje i wyciągnięte z nich wnioski mówią, że jeśli wentylacja mechaniczna ma mieć wpływ na energooszczędność, to musi mieć odzysk ciepła, czyli reku - bez tego może lepiej działa od naturalnej, ale tak samo jak ona nawiewa zimne powietrze. Nakłady w instalację reku z kolei są mało opłacalne, jeśli w grę wchodzi zastosowanie tanich źródeł ciepła. Jak pc, czy kominek. Ja będę mieć sporo własnego drewna, więc takie rozwiązanie mi się opłaca. Przyszłościowo planuję też pc. Ocieplić sciany i tak muszę, a różnica w cenie za lepsze ocieplenie mnie osobiście nie skłania do głębszych analiz nad sensownością tegoż Okna będą jakieś dobre, ale bez przesady - wszystko zależy od ceny - jeśli cena będzie zbliżona, lub będzie promocja na cieplejsze - to nie będę się wzbraniać - ale tak jak wspominałam - podchodzę do zagadnienia energooszczędności i wszystkich stosowanych z tego tytułu "ulepszeń" z dużym dystansem. U nas jeszcze dochodzi kwestia niechęci do uzależnienia wentylacji od prądu i ewentualnego braku ciszy... - i tu się raczej nic nie zmieni. Takie mamy podejście do tematu - nie neguję zasadności stosowania wm, ale wszystko zależy od danych warunków, zastosowanych rozwiązań i upodobań. Edytowane 8 Grudnia 2010 przez *milek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 08.12.2010 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 (edytowane) Oj kominek to fajna rzecz. Ja uwielbiam palić. milek Abstrahując od ewentualnego splotu sprzyjających okoliczności (zgromadziłaś lub masz rodzinę, która Ci zgromadziła suche drewno do kominka) w tym kominku przyzwoicie napalisz za 2 lata od budowy. Jak policzysz koszt drewna (znowu abstrahując od tego, czy nie masz go za darmo lub za pół darmo), to wyjdzie Ci, że to droga zabawa. Ja palę brykietem i dopalam resztki po budowie (siajs, ale przynajmniej w miarę suchy bo ma ponad 2,5 roku). Kupiłem brzozę, bardzo ładnie syczy w kominku, palić się nie chce.Będzie w sam raz za rok. pzdr Przecież drewno to najtańsze paliwo. Mało wygodne, ale jednak najtańsze. A może się mylę? Może tańszy jest prąd? Albo pellety? Gazu nie mam, pc planuję. Już pominę tu fakt, że mam własne - jest już ścięte. Nie gromadziłam - po prostu część zalesionej działki wycięliśmy pod dom - na trochę starczy. Kominek jest do d.... spalam całe 4mp dooobrego drewna / cały sezon grzewczy (jedyne ogrzewanie) i to w takiej se ruince muszę go przerobić aby chociaż 30% zmniejszyc tą "kosmiczną" ilość drewna No, faktycznie koszmarne osiągi Edytowane 8 Grudnia 2010 przez *milek* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 08.12.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2010 Oj, sam się zacząłem zastanawiać nad kominkiem. Jeśli faktycznie tyle kosztuje, to może też zrezygnuję. Na wakacje wyjeżdżamy do domku z kominkiem (otwartym) - owszem jest przyjemnie, ale trochę roboty z tym jest i po tygodniu używamy sporadycznie.Choć z drugiej strony zawsze to też jakieś ogrzewanie awaryjne, w razie problemów z gazem. Zwiększenie ocieplenia z 20 na 25 cm zwracało by mi się 16 lat, uwzględniając tylko cenę styropianu, więc raczej na 20 się zatrzymam... Tym bardziej jeśli zbuduję z silki 24cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
milek1719500956 09.12.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Trochę nie w temacie, ale trudno. Nie masz miejsca do składowania (mała działka, brak kasy na drewutnie, cokolwiek innego) kupujesz ad hoc 1 lub 2 m.3. Kupujesz mokre !!! Z kim bym nie rozmawiał, od montażystów kominków po ludzi pracujących kiedyś na składach drewna, wszyscy twierdzą, że naszej okolicy nie ma. Luksusem jest kupno jesienią lub zimą drzewa ściętego tego samego roku wiosną..... Dla dębu, buka czy graba to zdecydowanie za mało. Dla brzozy też. Masz byle co za kosmiczną cenę. Więc drogo. Ale można kupić za 400 zł. cały samochód (tak myślę ok. 5-6 m.3 świeżego drewna pociętego, ale nie połupanego). Samemu lub za jakąś odpłatą zamawiasz połupanie, powiedzmy kolejne 400 zł. Odkładasz (jak masz miejsce) i za 3 lata masz super drewno w cenie wynoszącej 50% ceny drewna. Niestety musisz tak robić przez 3 lata, by zachować ciągłość dostaw. Po 3 latach jesteś zadowolona. Masz tanie - 100, 120 zł. m.3 - drewno super wysuszone. Spalasz z 5 m. za 500-600 zł. i resztę zapotrzebowania na ciepło domu pokrywasz innym źródłem. Wtedy jest tanio. pzdr No, troszkę offtopujemy Jasne, że będzie się kombinować, żeby było tanio Łupać sami raczej będziemy, łuparka w naszym przypadku to konieczność. Działka spora, zapasy się zmieszczą, nawet duże, drewutnię też się jakąś skleci. Swoją mam brzozę głównie i trochę innych liściastych - będzie suchutkie jak już nastanie czas palenia - błyskawicznej budowy nie przewiduję - wtedy też można będzie poczynić jakieś zakupy na kolejne lata. Kominki tanie nie są - ale tak na prawdę tanie są tylko piece na prąd i wspomniane wolno stojące piece na drewno. Zamiast takiego pieca wolę kominek, bo i tak by był - to jeden z niezbędników naszego domu. A że kosztuje? Kotły na pellety, czy ekogroszek też kosztują. Niedogodności też rzecz jasna są i jestem ich świadoma. I zamykam temat, bo w końcu o styro miało być, a nie o sensowności instalacji kominkowej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.12.2010 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 Jak ktoś chce zawsze znajdzie sposób, jak nie zawsze znajdzie powód. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
an-bud 09.12.2010 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2010 No, faktycznie koszmarne osiągi Do tego te g... działa bez prądu a tak w razie awari by było fajnie zimno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 26.01.2011 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Ja chyba postawię na Swisspora, i to komplet do domu, czyli: 48m3 Swisspor Lambda 031 gr 20 cm po 169zł 20m3 Swisspor podłoga 038 gr 10 cm po 135zł (dwie warstwy) 5m3 Swisspor T (akustyczny) gr 5 cm po 115zł (na poddasze) W takich ilościach kazdy mi to gratis przywiezie z pocałowaniem ręki Podbijam wątek. Czy ktoś robił analizę jak na dzień dzisiejszy kształtuja sie ceny styropanu. Cos mi się wydaje, że w porównaniu z listopadem, kierdy podawaliście ceny to teraz sa sporo wyższe Albo ja słabo szukam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 26.01.2011 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Chyba nie ma specjalnie różnicy w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 26.01.2011 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 A ja tak w temacie/nie w temacie. Dylematu 15 czy 20 nie było- będzie 20cm Dylemat inny, bardziej szekspirowski "kołkować czy nie kołkować?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 26.01.2011 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Jeśli to Twój domek w avatarze to ta ściana szczytowa raczej się o to prosi. Ja w parterówce zakołkuję tylko naroża. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 26.01.2011 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 "kołkować czy nie kołkować?" ...jeżeli nie chcesz porobić sobie mostków to zawsze możesz zakołkować "w ciepły " sposób... da się i tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
leniin 26.01.2011 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2011 Myślełem dac 18 cm zwykłego styropianu po 130zł - 19 100,00 zł ale bedzie prawdopodobnie platinum plus 15cm po 210 zł - 23 500,00zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 27.01.2011 00:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 Myślełem dac 18 cm zwykłego styropianu po 130zł - 19 100,00 zł ale bedzie prawdopodobnie platinum plus 15cm po 210 zł - 23 500,00zł ...gratulacje... właśnie postanowiłeś zapłacić za to samo (pod względem termicznym) 4500 drożej... (jak masz za dużo kasy to daj te 4500 Owsiakowi i klej 18 cm zwykłego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Spirea 27.01.2011 01:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 ...gratulacje... właśnie postanowiłeś zapłacić za to samo (pod względem termicznym) 4500 drożej... (jak masz za dużo kasy to daj te 4500 Owsiakowi i klej 18 cm zwykłego) W tym wypadku to brać szary bez sensu. Ale my dajemy 20 cm. Czy warto nam wziąć szary czy zostać przy zwykłym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tfor 27.01.2011 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 (edytowane) Myślełem dac 18 cm zwykłego styropianu po 130zł - 19 100,00 zł ale bedzie prawdopodobnie platinum plus 15cm po 210 zł - 23 500,00zł nie pomliłeś się czasem w liczeniu? 130 zł. to za m3 czyli wynika, ze masz 146 m3 czyli ok. 486 mkw do obłożenia? Wydaje mi się, że masz ok. 146 m2 do obłożenia, czyli wycgodzi ok. 29m3 czyli ni mniej ni więcej tylko ok. 3800 za styro. Edytowane 27 Stycznia 2011 przez tfor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi1964 27.01.2011 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2011 A ja nam jeszcze takie dylematy: 1. zamierzam ocieplić dom 20 cm styro w układzie :a)część mieszkalna domu - styropian grafitowyb) nieogrzewany garaż, który jest częścią ściany bocznej i wysunięty przed dom - styropian zwykłyc) część pod podbitka, podasze nieuzytkowe- styropian zwykły 2. pytania:a) na czym kleić (na czym Wy kleiliście )b)jaki klej do "zaciągnięcia siatką"c) czy jest obawa, że na łączeniu styropianów (sciana boczna) bedzie jakaś róznica na tynkud) czy są jakies przeciwskazania żeby grubości tych styro były równe, tj 3 m grafitowego 20 cm a powyżej niego 0,5 m zwykłego na wysokości części poddasza nieuzytkowego tez 20 cm (czyli cieplnie - gorzej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts