chincz 07.10.2010 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Dzień dobryW ostatnim Muratorze wspomniano o jakiejś folii termoizolacyjnej do ocieplania m.in. poddaszy. Czy ktoś z Państwa spotkał się z tym materiałem i może go stosował? Mam do ocieplenia duże poddasze z krokwiami 12 cm i takie coś byłoby idealne. Lekkie i niezbyt grube. Czy w połączeniu z deskowaniem i gontem bitumicznym ta folia zapewni odpowiednią izolację pomieszczenia mieszkalnego? W gazecie tylko trochę o tym wspomniano a niestety w internecie jakoś nie mogę znaleźć zbyt wiele ponad to, że taka folia istnieje.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 07.10.2010 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Nie łudź się żadna folia, jakakolwiek by ona nie była, nie zastąpi wymaganej wsp. termoizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Oriman 10.10.2010 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Ale i nie chodzi o to by zastąpiła, tylko wspomogła. Między krokwie tradycyjnie wełna, a na krokwie już nie wełna ( dodatkowe 5-10cm) tylko właśnie wspomnniana folia termoizolacyjna gr. np 2cm? Mam na poddaszu dość niską sciankę kolankową, i podwyższenie sufitu o każdy cm jest dla mnie cenne. Przypuszczam też że stosując wspomnianą folię nie trzeba już dawać dodatkowo kolejnej folii nad pomieszczeniami mokrymi, by nie dopuścić do zawilgocenia wełny. Bardzo mnie interesuje, czy to dobre rozwiązanie i jaki jest stosunek ceny folii termoizolacyjnej do wełny mineralnej (przy zachowaniu tego samego wsp. przenikania ciepła). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
admin1719498882 20.10.2010 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Zapraszamy do kontaktu z Ekpertem Forum. Na pytania - jeszcze tylko przez kilka dni - odpowiada URSA Porady Eksperta: http://forum.muratordom.pl/forumdisp...łna-mineralna URSA Polska jest producentem szerokiej gamy materiałów izolacyjnych. Podstawowe produkty firmy to wełna mineralna URSA GLASSWOOL oraz polistyren ekstrudowany URSA XPS, a także nowość w ofercie - biała wełna mineralna PURE ONE. Dzięki nim producent zapewnia wiele rozwiązań w zakresie izolacji termicznej i wyciszenia pomieszczeń. Materiały izolacyjne, ocieplenie dachu, ocieplenie poddasza, izolacje techniczne, izolacja ścian, sufitów i podłóg – URSA oferuje rozwiązania dla wszystkich. Czekamy na Państwa pytania Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Kurowski 22.10.2010 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Ale i nie chodzi o to by zastąpiła, tylko wspomogła. Między krokwie tradycyjnie wełna, a na krokwie już nie wełna ( dodatkowe 5-10cm) tylko właśnie wspomnniana folia termoizolacyjna gr. np 2cm?. a nie 0.2mm? Folie czy to dachowe czy paroizolacyjne to produkty wstępnego krycia. Są barierą przed kurzem, pyłem, wiatrem oraz wodą. Nie zastąpią one wełny. Ostatniego muratora nie czytałem, ale mniemam, że chodzi o te nowe produkty, które pojawiają się na rynku, czyli te maty termoizolacyjne z ekranami aluminiowymi, które trzymają ciepło. Coś tędy: http://www.epodloga.pl/aktualnosci.php?artykul=jezeli_izolacja_to_tylko_z_baufolem tylko te maty na dach mają większe bąbelki I tak, te maty zdecydowanie mogą zastąpić użycie wełny mineralnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.10.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2010 Spotkałem się z takim materiałem na Budmie. Folia metalizowana z pianka poliuretanową grubości około 5 mm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Annaa 06.02.2012 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Również interesuje mnie ten temat, z racji tego że obniżenie sufitu raczej nie wchodzi w gre i każdy centymetr się liczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 21.02.2012 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2012 Folie termoizolacyjne to jeszcze dla nas ufo . Jeszcze kilka lat i coś powstanie ale nie dziś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 22.02.2012 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2012 Isobooster to trochę inny materiał ale też ma bardzo dobre parametry. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts