michal.bdg 07.10.2010 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Witam,Natrafiłem na opinię że ocieplenie pionowe fundamentu jest zbyteczne w niepodpiwniczonym domu w którym część nadziemna wystaje min. 40 cm ponad poziom terenu. W tym przypadku za ograniczenie strat ciepła odpowiada prawidłowa izolacja podłogi oraz części cokołowej fundamentu, a 2 górne warstwy bloczków najlepiej wykonać z bloczków wypełnionych styropianem. W takim razie co z częścią podziemną fundamentu, wymurować i zasypać bez żadnych dysperbitów, folii kubełkowych itp.-Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 07.10.2010 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Natrafiłem na opinię że ocieplenie pionowe fundamentu jest zbyteczne w ..................... W takim razie co z częścią podziemną fundamentu, wymurować i zasypać bez żadnych dysperbitów, folii kubełkowych itp. Jeżeli do ocieplenia używasz dysperbitu i foli kubelkowej to faktycznie jest to zbyteczne ocieplenie. Masz projekt ? Masz adaptacje? Tam masz odpowiedzi na pytanie czy dawać i co dawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal.bdg 07.10.2010 15:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 nie czepiajmy się słówek pisząc o "dystyrbitach i folii" myślałem ogólnie o robotach ziemnych przy fundamencie w tym o styropianie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 07.10.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 ...jajmar zwrócił uwagę na precyzyjność pytania... niby pytasz o izolację termiczną a nagle wymieniasz elementy izolacji przeciwwodnej fundamentu... to są dwa różne tematy.... jak nie chcesz ocieplać to nie ocieplaj, ale zupełne zaniechanie izolacji przeciwwodnej to chyba nie najlepszy pomysł.... no chyba, że swój dom budujesz na piachu w miejscu gdzie nie ma wód gruntowych i nigdy deszcz nie pada... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 08.10.2010 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 nie czepiajmy się słówek pisząc o "dystyrbitach i folii" myślałem ogólnie o robotach ziemnych przy fundamencie w tym o styropianie. Dysperbit i folia to nie są roboty ziemne !!! Tu nie o czepianie sie chodzi ale o precyzyjne pytanie mieszasz materiały i ich funkcje, ale oczekujesz prawidłowej odpowiedzi. Czytający pytanie, nie wie co masz na myśli szczególnie gdy Twoje myśli same chyba nie wiedzą o co pytają. Czy faktycznie o ocieplenie czy o izlolacje przeciw wilgociową czy jak wskazuje drugi "wyjasniający" post o roboty ziemne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts