luk453 07.10.2010 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Witam, Mam problemy z otworami wentylacyjnymi w mieszkaniu.Sa dwa otwory. W lazience oraz kuchni. W związku z tym ze ostatnio zrobiło się zimno trzeba zamykać okna.I zaczął się problem ze powietrze z otworów wentylacyjnych wpada do mieszkania nawet przy otwartych otworach wentylacyjnych w oknach.W takiej sytuacji ogrzewanie mieszkania grzejnikiem nie ma sensu ponieważ zimne powietrze wpada w takich ilościach. Pozostaje otworzyć okna żeby otwory wentylacyjne prawidłowo działały, ale wtedy będzie zimno. Co może być nie tak z tą instalacja?Co mogę zrobić w takim wypadku?Czy jest jakiś specjalista który przyszedłby, zbadał sprawę i jeśli coś jest źle zrobione to wypisałby jakiś papierek dzięki któremu miałbym dowód na zareklamowanie tego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Konto usunięte_12* 07.10.2010 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Zbyt mało informacji, aby można było coś doradzić (jak wysokie są te kominy wentylacyjne, czym są zakończone na dachu. Kiedy wieje z tych kratek? czy zawsze?, itd. itp.) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sławek... 07.10.2010 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 ... a co chcesz reklamować? wentylację grawitacyjną? oczywiście kolega słusznie zauważył, że mogą zdarzyć się błędy przy budowaniu komina, które spowodują nawiewanie powietrza do komina, ale w większości przypadków wentylacja grawitacyjna właśnie tak działa i wielkiego wpływu na to nie mamy.... ... szczelny dom, coraz zimniej na zewnątrz i krótki kanał wentylacyjny to potencjalne źródła nawiewania powietrza do wnętrza domu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.10.2010 05:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Skoro powietrze do domu którędyś wlata, to i którędyś musi wylatać. Inaczej dom by się nadął jak balon i pękł. Kanałami wentylacyjnymi w kuchni i łazience zasadniczo powinno wylatywać, ale są czynniki, które tę cyrkulację powietrza zaburzają. Najpoważniejszym jest jakaś zewnętrzna siła, która wymusza ucieczkę powietrza inną drogą. Przykładowo, zdarza się, że w szczelnym mieszkaniu czy domu uruchomienie okapu kuchennego zaciąga zimne powietrze przez kratkę wentylacyjną w łazience. Nie macie w mieszkaniu przypadkiem kominka? Bez obrzędu gromnicznego i ustalenia, którędy powietrze ucieka z domu, nic nie będziemy w stanie pomóc... Rozwiązaniem uniwersalnym jest oczywiście kratka zwrotna do łazienki i kuchni, ale i tak bez ustalenia przyczyny bym jej nie montował... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk453 08.10.2010 06:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Postaram się dać więcej info, ale podkreślam że nie znam się na tym.Budynek ma 4 pietra na niskim parterze. Otwory wentylacyjne są jakby w pionie czyli wspólne dla wszystkich mieszkańców.Na razie brak drzwi do łazienki i kuchni. W łazience kotara.Piecyk dwu funkcyjny z zamknięta komorą spalania. Więcej info nie jestem w stanie podać. Musiałby to chyba sprawdzić jakiś specjalista od tych rzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.10.2010 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Czy jest jakiś specjalista który przyszedłby, zbadał sprawę i jeśli coś jest źle zrobione to wypisałby jakiś papierek dzięki któremu miałbym dowód na zareklamowanie tego? Takim specjalistą jest kominiarz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk453 08.10.2010 07:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 A skąd ten piecyk czerpie powietrze do spalania ? Z zewnatrz bo jest z zamkniętą komorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 08.10.2010 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Szczelny dom, brak nawiewników, za niskie kominy. To są główne przyczyny nawiewania z wentylacji grawitacyjnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.10.2010 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 No ale którędy z tego mieszkania to powietrze jest wywiewane, bo tego jeszcze nie ustaliliśmy? Jeśli wieje jednym kanałem wentylacji grawitacyjnej a drugim ucieka, to mamy jak najbardziej sprawną instalację, wymagającą tylko rozszczelniania okien / nawiewników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
redlum 08.10.2010 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 o tym samym pomyślałem (ale nie jestem specjalistą więc wolałem nie zabierać głosu) - jeśli wieje z kanałów - to musi być gdzieś jeszcze miejsce - gdzie te powietrze będzie uciekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 08.10.2010 17:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 A więc wątkotwórco, zrób obrzęd gromniczny i wróć. I napisz którędy Ci powietrze wywiewa z mieszkania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 08.10.2010 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Jak wykonać obrzęd gromniczy opisane jest tu:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?126535-ObrzÄ™d-gromniczny-quot-tymi-rÄ™cami-quot-wykonany...Przeczytać zastosować i opisać rezultaty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk453 14.10.2010 07:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Okazało się ze powietrze wlatuje przez otwór w kuchni a wylatuje przez otwór w łazience.Nie wiem czy to dużo zmienia. Ale w łazience na razie nie ma drzwi, jest tylko zasłona. Jeśli będą drzwi i będą one miały otwory wentylacyjne to sytuacja chyba będzie podobna. A może się myle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
luk453 14.10.2010 10:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Właśnie o to chodzi że rozszczelnienie nic nie daje. Aby nie lecialo jedynie moge uchylić okno co mija sie z celem. Okna są rozszczelnione maksymalnie wszedzie gdzie tylko mogę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 14.10.2010 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Jak nie pomaga nawet otwarcie okna to problem jest w kominie.Powodów może być kilka: -niedrożny kanał wentylacyjny -do jednego kanału podłączono więcej niż jedno pomieszczenie- za krótki komin -źle wykonane zakończenie komina,....Przy prawidłowo wykonanym kominie ciąg powinien powstać po rozszczelnieniu okna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 14.10.2010 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 napisał luk453 I zaczął się problem ze powietrze z otworów wentylacyjnych wpada do mieszkania nawet przy otwartych otworach wentylacyjnych w oknach.napisał luk453Właśnie o to chodzi że rozszczelnienie nic nie daje. Aby nie lecialo jedynie moge uchylić okno co mija sie z celem.Okna są rozszczelnione maksymalnie wszedzie gdzie tylko mogę Ja tak to zrozumiałem, jak powyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.10.2010 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Jeśli ktoś nie chce rozszczelniać okien albo ich uchylać, to posiadanie wentylacji grawitacyjnej jako takiej mija się z celem. Zamontuj sobie kratkę zwrotną, nie będzie Ci wiało do kuchni zimnym powietrzem z komina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 15.10.2010 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 MK Jak to rozumiesz ?? Jak są otwarte okna to otwory wentylacyjne działają prawidłowo ?? Tego zdania nie zauważyłem. Wygląda na to, że luk453 sam sobie zaprzecza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lolek30 15.10.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 Nie wiem czy to dużo zmienia. Ale w łazience na razie nie ma drzwi, jest tylko zasłona. Moim zdaniem to jest podstawowa przyczyna , nawet jeśli drzwi bedą miały otwory wentylacyjne to i tak będą stanowiły już spory opór dla powietrza. Można zrobić otwory o powierzchni mniejszej niż powierzchnia kratki w kuchni i wtedy wiadomo że powietrze będzie lecieć do kratki a nie odwrotnie. Oczywiście pod warunkiem że okno będzie rozszczelnione/uchylone. Czasem rozszczelnienie okna jest niewystarczające , 1-2mm to czaem za mało. Więc albo nawiewnik zamontować albo uchylac okno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 15.10.2010 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2010 A czy wszystkie 4 kondygnacje są ogrzewane ?I gdzie wieje, na samym dole ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts