Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieje z otworów wentylacyjnych

Recommended Posts

Witam,

Mam problemy z otworami wentylacyjnymi w mieszkaniu.

Sa dwa otwory. W lazience oraz kuchni.

W związku z tym ze ostatnio zrobiło się zimno trzeba zamykać okna.

I zaczął się problem ze powietrze z otworów wentylacyjnych wpada do mieszkania nawet przy otwartych otworach wentylacyjnych w oknach.

W takiej sytuacji ogrzewanie mieszkania grzejnikiem nie ma sensu ponieważ zimne powietrze wpada w takich ilościach. Pozostaje otworzyć okna żeby otwory wentylacyjne prawidłowo działały, ale wtedy będzie zimno.

Co może być nie tak z tą instalacja?

Co mogę zrobić w takim wypadku?

Czy jest jakiś specjalista który przyszedłby,

zbadał sprawę i jeśli coś jest źle zrobione to wypisałby jakiś papierek dzięki któremu miałbym dowód na zareklamowanie tego?

Gość Konto usunięte_12*

Zbyt mało informacji, aby można było coś doradzić (jak wysokie są te kominy wentylacyjne, czym są zakończone na dachu. Kiedy wieje z tych kratek? czy zawsze?, itd. itp.)

Pozdrawiam

... a co chcesz reklamować? wentylację grawitacyjną? ;)

oczywiście kolega słusznie zauważył, że mogą zdarzyć się błędy przy budowaniu komina, które spowodują nawiewanie powietrza do komina, ale w większości przypadków wentylacja grawitacyjna właśnie tak działa i wielkiego wpływu na to nie mamy....

... szczelny dom, coraz zimniej na zewnątrz i krótki kanał wentylacyjny to potencjalne źródła nawiewania powietrza do wnętrza domu.....

Skoro powietrze do domu którędyś wlata, to i którędyś musi wylatać. Inaczej dom by się nadął jak balon i pękł.

Kanałami wentylacyjnymi w kuchni i łazience zasadniczo powinno wylatywać, ale są czynniki, które tę cyrkulację powietrza zaburzają. Najpoważniejszym jest jakaś zewnętrzna siła, która wymusza ucieczkę powietrza inną drogą.

Przykładowo, zdarza się, że w szczelnym mieszkaniu czy domu uruchomienie okapu kuchennego zaciąga zimne powietrze przez kratkę wentylacyjną w łazience.

Nie macie w mieszkaniu przypadkiem kominka? Bez obrzędu gromnicznego i ustalenia, którędy powietrze ucieka z domu, nic nie będziemy w stanie pomóc... Rozwiązaniem uniwersalnym jest oczywiście kratka zwrotna do łazienki i kuchni, ale i tak bez ustalenia przyczyny bym jej nie montował...

Postaram się dać więcej info, ale podkreślam że nie znam się na tym.

Budynek ma 4 pietra na niskim parterze. Otwory wentylacyjne są jakby w pionie czyli wspólne dla wszystkich mieszkańców.

Na razie brak drzwi do łazienki i kuchni. W łazience kotara.

Piecyk dwu funkcyjny z zamknięta komorą spalania.

Więcej info nie jestem w stanie podać. Musiałby to chyba sprawdzić jakiś specjalista od tych rzeczy.

No ale którędy z tego mieszkania to powietrze jest wywiewane, bo tego jeszcze nie ustaliliśmy? Jeśli wieje jednym kanałem wentylacji grawitacyjnej a drugim ucieka, to mamy jak najbardziej sprawną instalację, wymagającą tylko rozszczelniania okien / nawiewników. :)

Okazało się ze powietrze wlatuje przez otwór w kuchni a wylatuje przez otwór w łazience.

Nie wiem czy to dużo zmienia. Ale w łazience na razie nie ma drzwi, jest tylko zasłona. Jeśli będą drzwi i będą one miały otwory wentylacyjne to sytuacja chyba będzie podobna. A może się myle.

Jak nie pomaga nawet otwarcie okna to problem jest w kominie.

Powodów może być kilka:

-niedrożny kanał wentylacyjny

-do jednego kanału podłączono więcej niż jedno pomieszczenie

- za krótki komin

-źle wykonane zakończenie komina,....

Przy prawidłowo wykonanym kominie ciąg powinien powstać po rozszczelnieniu okna.

napisał luk453

I zaczął się problem ze powietrze z otworów wentylacyjnych wpada do mieszkania nawet przy otwartych otworach wentylacyjnych w oknach.

napisał luk453

Właśnie o to chodzi że rozszczelnienie nic nie daje. Aby nie lecialo jedynie moge uchylić okno co mija sie z celem.

Okna są rozszczelnione maksymalnie wszedzie gdzie tylko mogę

Ja tak to zrozumiałem, jak powyżej.

Nie wiem czy to dużo zmienia. Ale w łazience na razie nie ma drzwi, jest tylko zasłona.

Moim zdaniem to jest podstawowa przyczyna , nawet jeśli drzwi bedą miały otwory wentylacyjne to i tak będą stanowiły już spory opór dla powietrza. Można zrobić otwory o powierzchni mniejszej niż powierzchnia kratki w kuchni i wtedy wiadomo że powietrze będzie lecieć do kratki a nie odwrotnie. Oczywiście pod warunkiem że okno będzie rozszczelnione/uchylone. Czasem rozszczelnienie okna jest niewystarczające , 1-2mm to czaem za mało. Więc albo nawiewnik zamontować albo uchylac okno.