Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kominkek wentylacyjny Tondach STODO 12 - zamiennik

sailor_man

Recommended Posts

Witam,

potrzebuję na swój dach 4 kominki wentylacyjne dla dachówki Tondach STODO 12 Czarna Grazura.

Oryginały kosztują 360zł/szt., a na allegro można kupić zamiennik od użytkownika CERAMTRANS za 170zł/szt (kominki podobno wykonane są na oryginalnej dachówce STODO 12, a więc nie ma problemu z dopasowaniem w zamkach).

http://motoallegro.pl/kominek-wentylacyjny-tondach-ibf-euronit-prodach-i1254156502.html

http://img202.imageshack.us/img202/7879/tondachmarsylka12angoba.jpg

Czy ktoś z Was kupował takie kominki? Jaka jest ich jakość? Poproszę o zdjęcia dachu z takimi komikami.

Dziękuję :)

Pozdrawiam,

sailor_man

Edytowane przez sailor_man

Te kominki to odpowietrzenie kanalizacji. Czy aby na pewno potrzebujesz 4 sztuki?! Pozdrawiam.

To znaczy, że nie mogą służyć jako kominki wentylacyjne?

w domu mam:

1x odpowietrzenie kanalizacji

2x wentylacja w kuchni

1x wentylacja spiżarni

Komin od wentylacji kuchni i spiżarni wykonany jest z pustaka ceramicznego/wentylacyjnego, a tuż przy krokwiach będzie przechodził rurami spiro do kominków wentylacyjnych na dachu.

Uważacie że to złe rozwiązanie? Z drugiej strony mogłem komin trzy-kanałowy wyprowadzić na dach i go obrobić. Niestety ten komin nie podoba mi się i zlikwidowałem go zastępując go kominkami wentylacyjnymi.

sailor_man

Taka wentylacja nie bedzie poprostu dzialac, jak juz ktos napisal musi byc wyprowadzone ponad kalenice lub min 1m od krawedzi dachu w poziomie niewiem jak to inaczej napisac ale w googlu wszystko bedzie. Ja mam wentylacje mechaniczna ale kominy i tak mam tak na wszelki wypadek i sa one ocieplone.