sailor_man 07.10.2010 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 (edytowane) Witam, potrzebuję na swój dach 4 kominki wentylacyjne dla dachówki Tondach STODO 12 Czarna Grazura. Oryginały kosztują 360zł/szt., a na allegro można kupić zamiennik od użytkownika CERAMTRANS za 170zł/szt (kominki podobno wykonane są na oryginalnej dachówce STODO 12, a więc nie ma problemu z dopasowaniem w zamkach). http://motoallegro.pl/kominek-wentylacyjny-tondach-ibf-euronit-prodach-i1254156502.html http://img202.imageshack.us/img202/7879/tondachmarsylka12angoba.jpg Czy ktoś z Was kupował takie kominki? Jaka jest ich jakość? Poproszę o zdjęcia dachu z takimi komikami. Dziękuję Pozdrawiam, sailor_man Edytowane 8 Października 2010 przez sailor_man Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 10.10.2010 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2010 Te kominki to odpowietrzenie kanalizacji. Czy aby na pewno potrzebujesz 4 sztuki?! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_man 11.10.2010 11:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Te kominki to odpowietrzenie kanalizacji. Czy aby na pewno potrzebujesz 4 sztuki?! Pozdrawiam. To znaczy, że nie mogą służyć jako kominki wentylacyjne? w domu mam: 1x odpowietrzenie kanalizacji 2x wentylacja w kuchni 1x wentylacja spiżarni Komin od wentylacji kuchni i spiżarni wykonany jest z pustaka ceramicznego/wentylacyjnego, a tuż przy krokwiach będzie przechodził rurami spiro do kominków wentylacyjnych na dachu. Uważacie że to złe rozwiązanie? Z drugiej strony mogłem komin trzy-kanałowy wyprowadzić na dach i go obrobić. Niestety ten komin nie podoba mi się i zlikwidowałem go zastępując go kominkami wentylacyjnymi. sailor_man Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 11.10.2010 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2010 Uważacie że to złe rozwiązanie? - Nie najlepsze;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sailor_man 12.10.2010 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Uważacie że to złe rozwiązanie? - Nie najlepsze;) A jakie byłoby lepsze? Jakieś propozycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.10.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Jeżeli zdecydowałeś się na wentylację grawitacyjną to zrób to porządnie. Wymuruj komin 50 cm ponad kalenicę, ociepl go styropianem lub wełną skalną, zapomnij o kominkach niby wentylacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 12.10.2010 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 (edytowane) Nie ma pojęcia czy komin się podoba czy nie. On musi być! Inaczej będziesz miał kłopoty. Pozdrawiam. Edytowane 12 Października 2010 przez Andrzej Wilhelmi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 12.10.2010 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2010 Zastępowanie komina, kominkami niby wentylacyjnymi, bo ładniejsze skończy się postem "ratunku wieje co robić"] Można takie eksperymenty robić w starym domu ale w nowym nie ryzykowałbym;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 14.10.2010 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 tylko że "porządny" komin 50cm ponad kalenicę to potworny mostek cieplny, chyba że z jakichś pustaków keramzytowych to wtedy powiedzmy mostek byłby niewielki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 14.10.2010 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Można również ocieplić komin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 14.10.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Można również ocieplić komin. ile widziałeś ocieplonych kominów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 14.10.2010 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Nowe budynki już w projektach mają przewidziane ocieplenie kominów. Nie jest tego na razie dużo ale widać jakiś postęp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin_cinas 14.10.2010 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2010 Taka wentylacja nie bedzie poprostu dzialac, jak juz ktos napisal musi byc wyprowadzone ponad kalenice lub min 1m od krawedzi dachu w poziomie niewiem jak to inaczej napisac ale w googlu wszystko bedzie. Ja mam wentylacje mechaniczna ale kominy i tak mam tak na wszelki wypadek i sa one ocieplone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts