michalbrak8 07.10.2010 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2010 Witam Piszę raczej z ciekawości bo do budowy mojego domu jeszcze kilka lat upłynie (na razie mam działkę - to już coś). Nie znam się totalnie na budownictwie jestem młodym gościem z miasta wiec chcąc nie chcąc nie miałem styczności z budową na dłuższym "dystansie"Zaciekawiła mnie natomiast taka sprawa że przeglądając dzienniki budowy i fotki tam zamieszczone wszędzie od razu wylewana jest posadzka a z tego co zaobserwowałem na wsi ludzie budują podmurówki "puste" (czyli mają pomieszczenia poodgradzane ale w śr jest po prostu...ziemia. Stawiają na tym dom aż do stanu surowego zamkniętego po czym dopiero zakrywają "pustki"....czy to ma jakieś znaczenie?? Na pewno jest cięższe i bardziej kłopotliwe i czasochłonne.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 08.10.2010 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2010 Ta "posadzka" to tzw. chudy beton. Na to przyjdzie jeszcze folia, styropian i dopiero posadzka (ostatnia warstwa betonu). Nikt Ci nie każe lać chudego zaraz po wymurowaniu fundamentów. Można to zrobić później. Nie mniej jednak, wg mnie, wylanie chudego betonu przed rozpoczęciem murowania ścian domu to najlepsze rozwiązanie. Jakby nie było piasek, którym zasypane są fundamenty, to materiał sypki i ciężko chociażby będzie utrzymać porządek na budowie, np. rozleci Ci się pustak, z którego stawiasz dom. Z betonu zmieciesz i po problemie, na piasku już tego nie zrobisz tak łatwo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts