Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Czym wyczyścić przelew w zlewie?

konieczko1234

Recommended Posts

Witam,

Mam mały problem z moim zlewem :p Ostatnio zauważyłam, że coś śmierdzi jak się otwiera drzwiczki od szafki pod zlewem. Nic się nie rozlało, nie zdechło, nic nie przecieka i to nie są śmieci. Podejrzewam że to rurka od przelewu. Najpierw myślałam że może to coś w odpływie więc wsypałam kreta. Zabulgotało, zasyczało, zmyłam kreta i nadal brzydko pachnie. Następnego dnia zrobiłam to samo i nadal śmierdzi. Wydaje mi się że coś się dostało do rurki przelewowej tylko nie mam pojęcia czym mogę to wyczyścić? Próbowałam cifem actifizz, samą wodą, wodą z płynem do mycia naczyń i nic nie pomaga, a kret się tu chyba nie nadaje... Macie jakieś pomysły? :)

Jakby coś było w rurce przelewowej to by Ci na górze śmierdziało a nie pod zlewem. Jeżeli rury są szczelne, to je wykluczas jako pierwsze, bo ewentualne smrody szły by do góry. Może coś zaśmierdziało ale już tego tam nie ma - zostaw drzwiczki na dłużej otwarte.

Pozaglądaj również na prawo - lewo - za resztę szafek. Może śmierdzi Ci pod zlewem, bo tamtędy może się wydobywać.

Zaklej przelew taśmą i obserwuj, czy nadal śmierdzi. Jeżeli nie przestało, to przyczyna jest inna.

Może być to np. nieszczelna rura między syfonem, a podłączeniem do pionu. Może gdzieś uszczelka sparciała.

Należałoby rozebrać cały odcinek (prawdopodobnie bez demontażu syfonu się nie obejdzie). Można wykonać proste doświadczenie: zasilikonować wszystkie połączenia rur (tzw. kielichy) i sprawdzić, czy nieprzyjemny zapach ustał. W ostateczności zaklej dokładnie wszystkie połączenia szarą taśmą opakowaniową.

Edytowane przez free_shop