Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam,

http://www.krajobrazy.com.pl/projekty_domow/wena/

http://www.quattrodomy.pl/Projekt/Widoki?id=wena

Jestem na etapie poszukiwań projektu.

WENA to mój faworyt nr 1.

Wersja lustrzana idealnie wpasowuje sie do naszej działki.

Co sądzicie o tym projekcie? Jakie ma wady?

Pozdrawiam

grook

Witam!

Ogólna koncepcja tego projektu bardzo mi się podoba. Na niezbyt szerokiej działce dom z dachem dwuspadowym i wejściem od szczytu nie jest tak mocno zdominowany przez garaż, jak domy z dachem czterospadowym o podobnej szerokości. Mogłoby się wydawać, że powinno być kilka wersji takiego domu w kilku biurach projektowych, a tu niespodzianka - nie ma. :) Archeton ma nieco zbliżoną propozycję - Noemi, jeszcze węższa, ale z dość powcinana bryłą i wejściem z boku.

Wena ma dość przyjemny program użytkowy. Wprawdzie na poddaszu nie wydzielono garderób, ale sypialnie są duże i ustawne, więc miejsce na szafy łatwo znaleźć. Na parterze dodatkowy pokój przyzwoitej wielkości, przestronny salon i otwarta na niego kuchnia - podoba mi się. Łazienka niewielka, ale z wygodnym prysznicem we wnęce.

Co budzi moje wątpliwości? Kuchnia po słonecznej stronie domu (bo domyślam się, że wejście od północy) i trochę mało miejsca na zabudowę. Przesunęłabym wejście do spiżarni w lewo - wtedy do zagospodarowania byłaby cała ściana. Do ewentualnej zmiany również okrągłe okienko nad zlewozmywakiem - jakoś do niczego mi ono nie pasuje. Jeżeli salon ma służyć również oglądaniu telewizji, będzie kino domowe, to konieczne dość mocne przearanżowanie, bo w obecnym układzie nie będzie zbyt komfortowo. Telewizor mógłby znaleźć się w dodatkowym pokoju na parterze - słońce nie przeszkadzałoby w oglądaniu, a sam pokój jest podłużny, więc pasowałby na telewizyjny.

Na zewnątrz dzieje się trochę za dużo, ale to akurat łatwo dostosować do swojego gustu. Według mnie trochę więcej jasnego tynku, a mniej kamienia i będzie lepiej - trochę lżej, bo z tak dużą powierzchnią ścian w kamieniu, dom wygląda ciężko. Proponowana lukarna to takie "wyjście awaryjne". Domyślam się, że jest po to, aby inwestor mógł rozważyć posiadanie tarasu na dachu garażu. Dach bez okapu fajny, ale wystający poza jego obrys parter będzie wymagał bardzo starannych odróbek dekarskich. Zastanawia mnie również, jak w naturze będzie wyglądało orynnowanie domu. I ostatnia kwestia - w porównaniu z moim domem, Wena ma mało okien (a większą powierzchnię). Ze względu na energooszczędność jest to korzystne, bo największe przeszklenia są od południa, tylko czy światła dziennego będzie w domu dość. Trudno mi to ocenić.

Dziękuje bardzo za konkretną ocenę.

Działka jest rzeczywiście wąska (19m), to nieco ograniczyło ilość dostępnych projektów.

Moje podstawowe kryteria wyboru to drewniana część elewacji oraz podwójny garaż, natomiast moja żona zwracała uwagę na nieco inne rzeczy :)

Ściany parteru będą wykończone tynkiem, piętro pozostanie drewniane.

Nad garażem powstanie taras.

Układ okien planujemy również zmienić.

Szkoda że tak mało osób jest zainteresowanych tym projektem.

Wydaje mi się, że będziemy pierwszymi osobami które zdecydują się na budowę WENY.

pozdrawiam

grook

• 4 weeks później...

Witaj.

Również z żoną zastanawiamy się bardzo mocno nad tym projektem i podobnie jak grook, nam też pasuje wersja w lustrzanym odbiciu.

Podoba nam się jego funkcjonalny rozkład pomieszczeń, duża kuchnia, no i taras nad garażem :-).

Jest jednak kilka rzeczy, do których mamy zastrzeżenia, ale to może bardziej kwestia naszego gustu, bo innym mogą się podobać te rzeczy, które nam przeszkadzają.

Jedną z nich jest ten dziwny uskok w ścianie zewnętrznej, między piętrem, a parterem, który wydaje się do niczego nie potrzebny.

Drugą rzeczą jaką byśmy z chęcią zmienili, to okrągłe okno w kuchni na zwykłe kwadratowe, bądź prostokątne.

Trzecia i jak na razie ostatnia rzecz, jaka nam, a może bardziej mi :-) przeszkadza, to filar w garażu. Pewnie da się coś z tym fantem zrobić.

Z dnia na dzień i po przeglądnięciu setek, a może i więcej, różnych projektów, coraz bardziej skłaniam się do Weny.

Coś czuję, że chyba wygra ;-)

Pozdrawiam, Piotrek

Edytowane przez piter74

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

@ grook, więc ten "dziwny uskok likwidujemy, poprzez rozsunięcie ścian poddasza do linii ścian parteru. Obecnie oddaliśmy projekt do adaptacji.

Z biura "Kajobrazy otrzymaliśmy pozytywną odpowiedź co do takiego rozwiązania i dlatego tak robimy.

Rozważaliśmy też samo przedłużenie dachu i zamaskowanie w ten sposób tego uskoku, ale architekt z "Krajobrazów" odradził nam takie rozwiązanie.

Zresztą, w załączeniu poniżej masz kopię odpowiedzi w tej sprawie jaką otrzymałem od "Krajobrazów" na maila:

Szanowny Panie,

W projekcie WENA jest możliwe na etapie adaptacji rozsunięcie ścian poddasza do linii ścian parteru. Będzie to wymagało sprawdzenia elementów więźby dachowej, gdyż jej rozpiętość będzie też większa.

Przedłużanie dachu i zasłanianie uskoku raczej odradzamy, bo nie zyskuje się w ten sposób dodatkowej powierzchni, optycznie domek z zewnątrz nie będzie lepiej wyglądał, a obecne rozwiązanie zastosowane w projekcie, polegające na założeniu na poziomej części uskoku obróbki blacharskiej nie jest żadnym kłopotem wykonawczym i nie będzie generowało żadnych uciążliwości w trakcie użytkowania domu.

Z poważaniem:

arch. T. Włodarczyk

Pozdrawiam.

Edytowane przez piter74

Na pierwszy rzut oka wydawało mi się, że najprostsze jest przedłużenie dachu ... a tu zonk.

Rzeczywiście mogłoby to popsuć domek optycznie.

Z drugiej zaś strony, rozsunięcie ścian to więcej kombinowania.

Zakladając stałą wysokość budynku, zmieni się kąt nachylenia dachu - nie wiem jak kłopotliwe jest to dla adaptującego projekt.

Plusem tego rozwiązania jest powiększenie pomieszczeń na górze.

Ale autor projektu powinien wiedzieć najlepiej i chyba trzeba zaufać jego podpowiedzi.

Pozdrawiam