Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem z bojlerem elektrycznym

Mentos74

Recommended Posts

Witam, mam następujący problem z bojlerem elektrycznym do podgrzewania wody w mieszkaniu o poj. 75 l. Po remoncie łazienki bojler wydaje dziwne "jęki" w czasie gdy nie pobieram z niego wody, tak jakby "oddychał". Z obserwacji wodomierza wynika, że zasysa on zimną wodę i za chwilę ją zwraca. Podejrzewam, że wynika to z wadliwego działania zaworu bezpieczestwa, który po remoncie nie został wymieniony. Zawór jest zamontowany oczywiście na zimnej wodzie, tóź przed bojlerem. Proszę o poradę i z góry dziękuję.

prawdopodobnie zepsuty zawór zwrotny z zaworem bezpieczeństwa jest to jedno urządzenie spełniające dwie funkcje. Zawór taki powinien być raz na dwa tygodnie kontrolowany co do jego działania w zakresie bezpieczeństwa ciśnieniowego (po prostu otwarty i zamknięty). Zalecana jak najszybsza wymiana koszt zaworu ok 30 zł. Bojler z zepsutym zaworem potrafi wybuchnąć i oprucz zdemolowania łazienki i wysadzenia ściany na której wisi może zrobić krzywdę komuś kto będzie w pomieszczeniu (to tak jak rozsadzenie kotła w starej lokomotywie). ponowne podłączenie może być z zastosowaniem rurek gietkich ze stali niedzewnej albo nawet takich jak do spłuczki muszli klozetowej tylko ten na cielej wodzie musi być wytrzymały do 90st.celsjusza jak również przy użyciu rurek pex-alu-pex

• 5 weeks później...
  • 1 month później...
Do podłączania bojlerów elektrycznych używa się zaworów spełniających dwie funkcje 1)zapobieganie cofania się do instalacji wody zimnej wody podgrzanej w bojlerze funkcja zaworu zwrotnego 2) otwarcie sie bocznego ujścia w zaworze jeżeli ciśnienie w bojlerze przekroczy wartość nominalną zaworu w celu wypuszczenia nadmiaru wody i zmniejszenia ciśnienia w bojlerze nie dopuszczając do jego rozsadzenia -zawór bezpieczeństwa- i własnie ten element powinien być okresowo sprawdzany co 2 tygodnie czy działa. Co do wężyków ze stali nierdzewnej to są w sprzedaży wężyki gotowe które mają z obu stron gotowe elementy do przykręcenia w różnych średnicach calowych i nie piszę tu o węzykach które mają wypełnienie z gumy bo one są wykonane w oplocie z drutu ze stali nierdzewnej tylko o nie elastycznych węzykach wykonanych ze stali nierdzewnej. Panu Pawlo111 proponuję udać się do jakiegoś większego miasta do sklepu z armaturą hydrauliczną bo to że nie ma czegoś u pan na wsi w sklepie żelaznym to nie znaczy że to nie istnieje. Jak się na czymś nie znam to nie zarzucam komuś pisania bzdur nawet jak czegoś na początek nie pojmuje mój umysł.

• 3 weeks później...
Poprzecznie do kierunku przepływu wody ma dziubek na którego końcu jest element plastikowy z reguły czarny lub czerwony działający na zasadzie "mimośrodu" takiego jak stosuje sie w ściskach stolarskich, który należy okresowo otworzyć( podnieść z reguły do góry) i wypuścić trochę wody otworem który jest w okolicy tego plastikowego elementu uwaga woda może być gorąca to zależy od aktualnej temperatury wody w bojlerze po sprawdzeniu działania oczywiście trzeba ten plastikowy element dać w pierwotną pozycje zamykając zawór bezpieczeństwa. Jeżeli woda nie kapie co może sie zdarzyć jeżeli zbyt długo nie był otwierany spróbować jeszcze kilka razy jeżeli nie będzie dalej działać trzeba się zastanowić nad jego wymianą. Chciałem wkleić zdjęcie ale nia dałem rady a nie mam czasu szukać i uczyć się dajcie znać jak się wkleja zdjęcia. Niektórzy mogą mieć problem bez zdjecia bo "fachowcy "montują im zwykłe zawory z bocznym otworem odpowietrzającym lub zwykłe zawory kulowe a to inna konstrukcja oczywiście nieodpowiednia do wymagań. O tu jest zdjątko http://www.unisan.net.pl/diamond-zawr-zwrotny-bezpieczestwa-dn15-bojlera-p-144.html. Oczywiście te zawory też mają różne wartości ciśnienia roboczego. Edytowane przez ronin 007

• 3 weeks później...

Z tego zdjęcia zaworu na allegro nic nie jestem w stanie Ci powiedzieć musiało by to być zdjecie odczołowe zaworu w związku z tym istnieje kilka możliwości.

1) zawór ma urwaną dźwigienkę kontrolną.

2) zawór jest bezobsługowy wielorazowy czyli ma tylko zaślepkę i nie ma możliwości kontroli jego działania a w razie przekroczeniajego ciśnienia powinien zadziałać .

3) zawór jest bezobsługowy jednorazowy po przekroczeniu cisnienia wysunie się trzpień zaślepiający w celu wypuszczenia nadmiaru ciśnienia i trzeba zakadać nowy zawór.

Napiszę teraz banały ale sam z własnego doświadczenia wiem że to sie sprawdza.

1) zobacz co na temat zaworu jest napisane w instrukcji obsługi bojlera jezeli zawór był w komplecie ( choć może nie być nawet wzmianki bo dopakowują takie jakie akurat mają)

2) jak nie masz instrukcji bo jest to spadek po kimś będac w sklepie który prowadzi sprzedaż takich bojlerów poproś o jego instrukcje do poczytania ( może Ci skserują lub cyknij fotkę komórką)

3) napisz do Aristona zapytanko o obsługę kontrolną tego zaworu wydrukuj to co Ci odpowiedzą i zachowaj z instrukcją może być przydatne kiedyś do roszcezń reklamacyjnych (oby nie było potrzebne)

Jak ustalisz to daj znać ja spróbuję jeszcze popytać.

Ronin dziękuję za poświęcony czas. Odnośnie zaworu to napewno nie jest uszkodzony, kupiony w komplecie , nie mam możliwości zrobienia fotki 100% gdyż mam to częściowo zabudowane. Z tego co piszesz to wydaje mi się,że jest to bezobsługowy zawór ,bez możliwości sprawdzenia jego stanu (nawet nie ma gdzie śrubokręta włożyć). Pożyjemy zobaczymy:). Jak znajdę chwilkę to podskocze do hurtowni i z ciekawości dowiem się co to jest za zawór.