Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RuppCeramika Sirius13 antracyt a kolor obróbki i rynien

Drake

Recommended Posts

Cześć,

problem mam banalny, ale spędza mi sen z powiek (no może nie aż tak, ale dramaturgii nigdy za wiele) ;)

Zamówiłem do swojej chałupki dachówkę RuppCeramika Sirius13 antracyt i muszę jeszcze zdecydować się na kolor blachy na obróbkę.

Do wyboru mam kolor matowy z palety Lindaba: ciemnoszary (chyba tak się nazywa oficjalnie - na oko to taki grafit trochę jaśniejszy od dachówki) lub czarny (trochę ciemniejszy niż dachówka).

Sprzedawcy doradzają ciemnoszary, że niby to ludzie biorą z antracytowym ruppem.

Wykonawca, że robią i tak, i tak, zależy od preferencji klienta, ale nie mam za wiele czasu, żeby pojeździć po wykonywanych przez nich dachach.

Jaki kolor zastosowaliście u siebie? Niby jestem gotów na ciemnoszary, ale obawiam się, że będzie dużo jaśniejszy od dachówki i będzie rzucał się w oczy przy elewacji (planowana wanilia). Z drugiej strony czarny jest bezpieczniejszy, ale sprzedawca uprzedza, że przy domawianiu trzeba czekać ok. 2 tygodnie, bo tego koloru nie trzymają na stanie.

Macie może fotki z takim kolorem obróbki? Niby taka "pierdoła", a tyle czasu na nią trzeba poświęcić :/

Dziękuję za pomoc :)

A może Lindaba w kolorze miedzianym? Z wanilią powinien pasować. Pozdrawiam.

Hmmm, a może jakaś poglądowa fotka? Jakoś tego nie widzę w czeluściach mojej wyobraźni ;)

Panie Andrzeju, pewnie niejeden dach w antracycie Pan już wykonał... Jaką blachę ludzie częściej dobierają? Ciemnoszarą czy czarną?

u mnie przy tej dachówce obróbki i rynny czarne (chyba zwykły marley czarny i błyszczący). wygląda chyba dobrze bo nigdy nie zaprzątało to moich myśli że mogłam wybrać coś innego:-), a takie myśli podczas budowy nachodzą mnie często

Dziękuję za Wasze odpowiedzi.

misiakulka,

a może dysponujesz fotką swojego dachu/domku?